Kúpa bytu za nemanželského stavu

ahojte, mozetem mi prosim poradit - ak mate skusenos - t s kupou nehnutelnosti za nemanzelskeho stavu?existuje prosim daka "predmanzelska dohoda"? dakujem za pomoc
Odpovedať
1
2
@tatranka14 Vasa "predmanzelska dohoda" bude kupna zmluva kde budete mat uvedene vase podiely. Budete podielovymi vlastnikmi nehnutelnosti.
Odpovedať
Predmanželská zmluva ževraj na slovensku nexistuje ale neni vobec žiadny problem že dvaja ešte pred svadbou daju do kopy svoje peniaze kupia si byt a na kupnej zmluve a liste vlastníctva bude presne vipercentované kto kolko penazí vložil do tej nehnutelnosti čiže 50:50 alebo 80:20 alebo 90:10 percent.Všetko by to mal urobiť právnik alebo notár.Žiadny problem by stím nemal byť a zdás a mi to ešte lepšie ako predmanželská zmluva.Čiže ty dvaja čo ten byt kupili budu spolumajitelia rovnaký alebo menšinový alebo vedšinovy.tym padom neni probelm pri rozchode alebo rozvode každy vie na kolko ma narok v byte bud vipati jeden druheho alebo sa byt predá a peniaze sa podielovo rozdelia podla percent podla vkladu jednotlivca pred kupou.
Odpovedať
Otázku musíš ale doplniť o informáciu , ako budete nehnuteľnosť financovať , a či ju chcete mať po polovici ? Predpokladám , že sa bojíte obaja , čo s nehnuteľnosťou v prípade rozchodu , resp .rozvodu , ak manželstvo uzavriete neskôr .
Odpovedať
@tatranka14 jedine do podielového spoluvlastníctva ;-)
Odpovedať
@tatranka14 my sme si takto kupovali byt s manželom, keď sme ešte neboli manželia :-) Postupovali sme presne tak, ako píšu ostatní, na Kúpnopredajnej zmluve a potom na liste vlastníctva sme figurovali ako podieloví vlastníci. V Kúpnej zmluve bolo aj presne uvedené, aký podiel máme, u nás to bolo 1/2 u každého. Až dva roky po kúpe bytu sme sa vzali :-)
Odpovedať
presne ako je tu spomenute. aj my sme tak kupovali a na kupnej zmluve aj na liste vlastnictva mame kazdy 1/2 nehnutelnosti.
Odpovedať
a ja mám klienta, ktorý si dal len 30% a priateľke napísal 70%, aby ho veľmi ľúbila :-D
Odpovedať
@finsluzby aby ho "veľmi ľúbila" mal jej dať 100% :-D :-D :-D
Odpovedať
@martuska75 istota pol života a čistota celý :-D
Odpovedať
@finsluzby no a potom o par rokov sa potesim, ked pride taky zamilovany blazon ku mne sa rozvadzat a bude plakat a hlavu trieskat, aky bol naivny :-D . v tomto som nekompromisna - pekne fifty fifty, resp. podla skutocneho stavu ( dokonca aj segru som zrusila, ked kupovali byt s frajerom, ze byt budu mat na polovicu a on cely uver - o par rokov by jej to akurat vyhodil na oci a nerobilo by to dobrotu)
Odpovedať
@cililink záleží na ľuďoch - riešim kopec rozvodov a môžem povedať, že ak sa chcú dohodnúť, dohodnú sa, ak sa nechcú dohodnúť, tak si robia zle ....
Odpovedať
Ja v tom nevidím žiadný problem každy odide od partnera s čím prišiel ked su podielový spolumajitelia a to čo kupili spoločne sa rozdelí na polovicu vobec v tom nevidím žiadny problem.Pokial si dvaja podchytia tu zmluvu od začiatku a vipercentujua overia pravnikom alebo notárom tím sa predíde zbytočným tahanicam o majetok.A podla mna je to aj spravodlivé.Spoločny začiatočny vklad do bytu ktory sa vipercentujea zbytok to čo kupia spoločne všetko napoly pri rozidení. Poznám kopu ludi ktory na to doplatili a bez práce sa dopracovali k majetku alebo k nehnutelnosti do ktorej nedali ani korunu ale z dobrej vuole partnera dostali polovicu a preto tato podielova zmluva predide takím to zvadám a tahaniciam o majetok .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pista2 nejde o to, kto má aký podiel na byte - tak sa to napísalo, samozrejme, vykrikovať sa dá - ide o ďalšie náklady - kto kúpil panvicu, sedačku, stoličky - tam je to najlepšia zábava...
Odpovedať
@finsluzby asi ide o to či ľudia vedia ovládnuť emocie a rozísť sa korektne, v každom prípade som za to aby veci boli jednoznačne právne tak ako majú byť. T.j. aby si partneri dohodli podiel vv kúpnej zmluve. Tu do mňa baby hodia asi kameňom,ale nie som ani za to aby partner z lásky celú nehnuteľnosť napísal na partnerku, lebo poznám dosť párov kde to nedopadlo dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak, ja som tiež za to aby to bolo podchytené v kúpnej zmluve. My sme síce nekupovali byt, ale pozemok, ale máme ho presne pol na pol a takisto dom ako sme začali stavať je všetko pol na pol a hotovo... Nedajbože keď sa rozídeme, tak sa to predá a vyplatí sa sumu na polovice...
Odpovedať
@finsluzby Tak to je najmenej.Ja som dohodnuty s frajerkou tak že byt sa vipercentuje podla vkladou.A potom sa bude kupovat spoločne všetko ostatne.Alebo sa to da vyriešit tak že z frajerkinej vyplaty budeme žit platit byt stravu internet a ruozne veci a s frajerovej vyplaty sa budu nakupovat nove veci a šetrit čiže je to zase na poli.Auto sa kupi alebo garáž sa kupi. V situaci že jeden z nich nemá pracu a nemože davat peniaze tak samozrejme pri vedších veciach garaž alebo auto sa napiše majitel na toho ktory to zaplati alebo tiež neni problem vipercentovat garaž .Ja osobne bazirovat pri takych menšich veciach nebudem pri richlovarnej konvici alebo gauči alebo niakej skrini postele alebo keberci nech si to neha manželka uplne jedno take veci riešit nebudem vobec.Tam ide prakticky len o vedšie veci ako je Byt garaž auto chata na tieto veci neni zle ked sa popodpisuje a spracuje zmluva. Ostatne veci ako banality vobec riešit nebudem a nebudem sa s frajerkou hadat o panvicu alebo stoličku xixixi Može si ich všetky zobrat xixix. čiže normálne zmišlajuci pár ked takto všetko rozmune od začiatku podchytia zmluvami dohodnu sa nexistuje aby boli niake problemi .Ja sa smejem niektorím ludom čo sa natahuju o majetok neurobili si tom poriadok na začiatku a riešia to a hadaju sa ked je neskoro.Moj názor je ta pravda a spravodlivost sa dá vždy docieliť len ju musia ty dvaja chcieť hned od začiatku podchitit.
Odpovedať
A ty čo sa nevedia dohodnuť už na začiatku su uplny primitívi a už to je niaky znak že idu do vztahu z vipočitavostou a šak frajer ma uživi alebo frajerka ma uživi.Ja osobne by som nechcel nič od frajerky alebo od ich svokrovcou račej som v maldosti zamakal aby som nemusel riešit majetok druhych alebo frajerkin a musel byvat u svokrovcom a byt tam za pacholkaa počuvat všetkých do okola len nie sam sameho a nebit slobodny človek. Ale to som už odbočil od temi to bolo len na margo.
Odpovedať
dakujem vsetkym za rady
Odpovedať
A ako to mám riešiť, keď byt kupujem ja sama, ale budem v ňom bývať s priateľom, ktorý prispieva na domácnosť?
Odpovedať
@srnka700 Neviem ale čo chceš riešiť? Byt je tvoj lebo si si ho kúpila sama.Na domácnost voda elektirna atd. platíte na polovicu s priatelom . Čo ešte chceš riešiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@pista2 vidiet, ze si sa este nerozvadzal... :-D @finsluzby ano, je to zabava a je to presne ako pises - ak je vola sa dohodnut, cesta sa najde ;-) @martuska75 zial, v nasom pravnom systeme sa moc korektne rozist neda - rozvod dohodnuty, emocie bokom, bezdetne manzelstvo... sud - totalna fraska, kde sudkyna manzelstvo takmer nerozviedla, pretoze zakon o rodine.... taky detail ze dotycni zili uz dva roky kazdy uplne inde (ine staty dokonca), chalan mal uz inu partnerku, to pani sudkynu moc nezaujimalo.... a este k tomu to, ze na termin pojednavania sa cakalo viac ako rok - tiez to nervam nepomohlo..... takze toto je skusenost na zaklade ktorej viem ze aj ked je snaha rozist sa korektne a slusne, tento stat nuti ludi burcovat emociami a zbytocne ich to stoji sily a nervy.... pretoze totalne hlupy krestansky zakon o rodine ]-( ]-( ]-(
Odpovedať
@srnka700 ja som sice este neriesila kupu nehnutelnosti... ale ak raz do kupy vrazis peniaze len ty a nie ste zosobaseni, tak bude nehnutelnost len tvoja, ci uz pred manzelstvom alebo po nom... ak sa v buducnosti nerozhodnes prepisat cast bytu aj na priatela... v terajsej situacii ale nemusis nic riesit... proste vyhradnou majitelkou budes len ty a bodka :-)
Odpovedať
@srnka700 keď je byt tvoj , platíš si ho sama neni čoviac riešiť, náklady na byt znášate spolu t.j energie a tak, tým mu nevzniká žiadne právo na tvoju nehnuteľnosť, opravy bytu si ale vyriešte, všetko čo je neoddeliteľnou súčasťou bytu (okná, podlahy a tak) by si mala potom financovať sama .. pokiaľ ide o zariadenie to pokojne chodte na 1/2 s tým že tam sa v prípade rozchodu dohodnente čo si kto zoberie resp. mu vyplatíš jeho časť investície..
Odpovedať
@kaktusik007 To je pravda nerozvádzal ale nevidím v tom žiadny problém čo sa tíka delenia majetku ked je všetko na papieri overene právnikom pred kupou bytu ked si ho srnka700 kupi sama pred manželstvom nevídím v tom duovod aby o nho v manželstve prišla alebo potom po ukončení manželstva.Rozvádzat sa nemusím aby som vedel že ako to chodí ked si v tom človek neurobí poriadok pred manželstvom nezajdu obaja za právnikom a neupravia to zmluvou z lenivosti alebo z nezaujmu tak je to ich chyba. nevidim v tom vobec žiadny problem pred manželstvom spisat zmluvu od vkladoch do nehnutelnosti a vipercentovanie podielov. to je to najmenej čo človek može spravit aby predišiel zbytočnemu privalstnovaniu majetku ktorí danej osobe nepatri pri rozvode .Uplne jednoduché a banálne.
Odpovedať
@kaktusik007 To je najlachšie povedať vidiet že si sa nerozvádzal.Ja zas možem povedať tomu čo sa rozvádzal a má problemi tak mu poviem no vidieť aky si mal v tom poriadok a nevedel zájsť za právnikom. Preto je to len chyba človeka samého.
Odpovedať
Proste nechápem ludí ktory sa handrkuju po rozvode a byt a o veci no nechápem a je mi to smiešne. Bud si to nevedia spisat u právnika alebo kašlu na to alebo su leniví.Ked už sme pri tom každy vie kolko do toho bytu na začiatku dal je mi smiešne ked sa dvaja dospelý ludia handrkuju jak male deti xixixix
Odpovedať
@tatranka14 kupuje sa to do podieloveho vlastnictva, kazdy s partnerov ma v liste vlastnictva napisany podiel vlastnictva na nehnutelnosti. Takto sme s partnerom este pred manzelstvom kupovali byt, kazdy sme mali v LV 1/2 podiel, podiel sa da zapisat podla dohody partnerov. Ak by sa medzi 2 ludmi nieco stalo je jasne, koho je kolko z bytu.
Odpovedať
Milá tatranka14 , my sme nedávno riešili podobný problém s priateľom, ale nakoniec sme sa rozhodli, že si bytík kúpim len ja, aby sme to nemuseli náhodou komplikovane riešiť, keby dačo...človek nikdy nevie, čo sa môže stať a podľa mňa, kým nie ste k tomu nútení finančnou situáciou, tak je lepšie neviazať sa takým vážnym záväzkom, akým podľa mňa kúpa bytu je, pokiaľ sa nechcete zaviazať v najbližšej budúcnosti aj právne... Takže môj názor - ak sa dá, kúpiť si byt sám.
Odpovedať
@primulka5 podobny nazor mam aj ja...potom sa to lepsie riesi, jednoduchsie...
Odpovedať
Profilova fotka
my sme riesili bytovu otazku mesiac pred svadbou, nehladajte v tom ziadnu vychcanost ani nic podobne ale vyslo nam to tak ze bude lepsie poriesit to pred svadbou a len na mna! dovod bol jednoduchy: moj manzel ma hypoteku na byt v ktorom este teraz byvame a kedze bol nezamestnany, v blizkej buducnosti by sme dalsiu pozicku ako manzelia nedostali a bolo jednoduchsie ziskat pozicku sama ako za stavu manzelskeho s jednou hypotekou na krku... takze teraz mame sice dva byty (jeden ja a jeden on) ale hned ako dame nas novy byt do obyvatelneho stavu zbavime sa toho povodneho a teda aj jednej hypoteky :-) pravne sme to zatial neriesili ale myslim ze ak mi bude manzel kazdy druhy mesiac posielat na ucet ciastku vo vyske splatky hypo tak ten byt bude preukazatelne tak jeho ako aj moj ....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?