Kúpa bytu a jeho založenie predávajúcim

S manželom máme záujem o kúpu bytu. Pri obhliadke nám predávajúca povedala, že si chce kúpiť dom, ale založí byt, ktorý predáva . Byt by sme financovali z časti z našich zdrojov a časť sumy musíme riešiť hypotékou. Len nerozumiem tomu, ako môžme na byt brať hypotéku, keď chce byt založiť aj predávajúca. Je takéto niečo reálne? ďakujem
Odpovedať
Tak toto mi vobec nedava zmysel - ved ak si kupujete nehnutelnost, tak bez tarchy (ak by tam bola tarcha, banka by Vam asi ani nedala uver). Ak chce predavajuca kupit dom, tak hadam ho rovno aj zalozi. A ak nie je v jej moznostiach zalozit dom, tak nech byt nepredava 8-)
Odpovedať
Byt moze byt zalozeny iba raz. Ako predavajuci chce zalozit tak ho nepreda. Nemoze, vsak vezmu ho Vam, ked predavajuci nebude splacat? Asi to ma trochu pomylene, vyvedte ju z omylu, ze ak to zalozi tak nepreda.
Odpovedať
To je haluz. Pani keď si chce kúpiť dom, nech založí dom a nezakladá byt, ktorý chce predávať. Pri predaji by aj tak buď musela presúvať ťarchu na dom, alebo. z toho, čo by ste vy platili, by sa najskôr musela uhradiť hypotéka na byt a až zvyšok by šiel predávajúcej. Nedáva žiadny zmysel zakladať byt, ktorý chce následne predať. Asi sa tomu predávajúca nerozumie, niekto by ju mal poučiť (realitka?)
Odpovedať
ved je to hovadina zaloziť cudzi byt ked nebude platit -budu brat vas byt :-(
Odpovedať
@udada tak s týmto v žiadnom prípade nesúhlaste! Je to úplná blbosť a budete mať problém dostať úver, ak budete mať byt s ťarchou!!!
Odpovedať
Toto je nejaka blbost, ako moze zalozit byt, ktory predava? Ved na LV budete vy, nie?tak potom co chce ona zakladat? Vy si kupite byt, zalozite ho vasou hupotekou a hotovo.. Ak chce ona nieco zakladat, nech si zalozi to co kupuje predsa.. Ak je to vobec pravne mozne (co pochybujem) tak ajtak s tym v ziadnom pripade nesuhlaste.. Nech sa opyta nejakeho suseda ci moze zalozit jeho byt, to je asi to iste - totalne absurdne :)
Odpovedať
Banka Vám nedá hypotéku.
Odpovedať
nemoze zalozit vas byt, museli by ste dat suhlas. ak by ho zalozila pred predajom, vy nedostanete hypoteku. co je to za blbost?
Odpovedať
Totiž dom, ktorý chce pani kúpiť je v extraviláne, vraj banka jej môže dať len 60% z jeho hodnoty, tak preto to chce takto riešiť. Máme rovnakého finančného poradcu, ten tvrdil, keď som sa ho pýtala, ako sa môže 2x založiť byt a ten tvrdil, že to nie je problém, že našimi peniazmi sa vyplatí jej úver a mi s manželom budeme platiť našu hypotéku.
Odpovedať
@udada V momente kupy bytu (resp. podpise rezervacnej zmluvy) by som si dala velky pozor, aby na nom nebola tarcha, pretoze on mozte v buducnosti prist. Rovnako by v rezervacnej zmluve malo byt nieco v zmysle, ze predavajuci sa zavazuje, ze do kupy neuvali na byt tarchu. Preferovala by som kupu cez realitku (naklady znasa predavajuci). Ak predavajucej chybaju peniaze na kupu domu, nech dom kupi az po predaji bytu. V prvom rade si pozrite LV k bytu, ci je na nom momentalne tarcha. Ak nie je, tak predavajuca moze byt predat bez tarchy a ked dostane peniaze od Vas, tak nech az potom kupuje dom. Mozno by som zvazila aj zmenu poradcu, pokial ten Vas nevie podrobne vysvetlit tento cely proces :) Mimochodom, neviem si uplne predstavit dvojnasobne zalozenie bytu v roznych bankach 8-) Aspon ja by som na to urcite nepristupila.
Odpovedať
@adhuska15 ďakujem pekne za rady, s manželom sme sa zhodli, že uvidíme čo povie predávajúca, lebo určite by sme nekupovali byt s ťarchou, inak odstúpime od rezervačnej zmluvy, len neviem, či nám vrátia rezervačnú zálohu, prikladám znenie odstúpenia od dohody v rezer. zmluve, poprípade prosím niekoho, nech poradí
Odpovedať
Článok sa načítava...
@udada nestresujte. predaj bytu s tarchou nie je az takou raritou. ved aj vy chcete brat na uver a ked sa rozhodnete po 2-3 rokoch predat - tiez to budete predavat s tarchou:-) banky to tiez vedia riesit - peniaze z vasej hypoteky su pouzite na predcasne splatenie hypoteky predchadzajuceho majitela. ak o tom obe banky vedia nemal by to byt problem.rovnako to bude zabezpecene v kupnej zmluve. poradca vie o com hovori...
Odpovedať
ale my sme išli do kúpy s tým, že byt je bez ťarchy, rezervovaný je pre nás od 22.10.a pani ho chce založiť tesne pred predajom, rrsp. počas našej rezervácie
Odpovedať
@udada tak ale snad ten byt co od nej kupite ma hodnotu aspon 40% toho domu co kupuje?
Odpovedať
@codyy byt má hodnotu cca 80% z ceny domu
Odpovedať
@udada a aky je v tom rozdiel? ci brala hypoteku na kupu tohto bytu, alebo bude brat na hocico ine?
Odpovedať
@radog tak keď ho najprv založí predávajúca, môžme ním ručiť aj my? keď už bude na lv napísané záložné právo v prospech banky
Odpovedať
@udada tak vy jej date peniaze z uveru na vas novy byt (jej povodny) a jej si potom staci pozicat v banke len 20% co jej urcite daju pokial ma prijem :-) kde je problem?
Odpovedať
@udada ona si moze kupit dom aj teraz ze zalozi terajsi byt a doruci ho zvyskom domu. Ked bude predavatbyt tak sa hypoteky v banke len prevedu a ona predsa za svoj byt dostane peniaze, ktorymi moze splatit hypoteku.
Odpovedať
tiež sme si mysleli, že to tak urobí, ale vraj chce rýchlo vyplatiť kúpu domu
Odpovedať
@codyy ďakujem za odpoveď
Odpovedať
@udada ano mozte nim rucit. ked s tym bude suhlasit banka. peniaze z vasej hypo sa pouziju na vyplatenie jej (zaplati poplatok sa predcasne splatenie).
Odpovedať
@udada ono v zasade aj na tu "vasu" hypoteku, bude musiet dat suhlas so zaloznym pravom najprv predchadzajuca majitelka (lebo v tom momente je byt jej). a az potom nasleduje dalsi vklad - zmena majitela...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?