Kúpa a predaj bytu - prosím o radu

Profilova fotka
Dobrý deň. Chcem kúpiť byt od starkej, je to všetko iba o papieroch. Potrebovala by som rady od tých, ktorí sa v tom vyznajú. Ide mi hlavne o povinnosti starkej. Aby nemusela behať kade-tade po všeliakých úradoch. Budem Vám naozaj vďačná, ak sa podelíte o svoje rady. Potrebujem vedieť nasledovné veci: - kúpna cena bytu - môžem dať 13 900€ ? - starká je vlastníkom viac ako 10 rokov, ale nemá tam trvalý pobyt; bude platiť nejakú dať z predaja nehnuteľnosti?; musí isť po podpise zmluvy na daňový úrad ona alebo ja?; budem ja pri takej sume platiť nejakú daň? - čo všetko treba odhlásiť po kade-akých úradoch? plyn, elektrika a pod., všetko sa to robí na Bytterme? musí tam ísť ona osobne, alebo to môžem povybavovať aj ja, ak budem mať zmluvu a prevode vlastnícke práva? Zatiaľ je to všetko, ak ma ešte niečo napadne, tak dopíšem. Je toho veľa, nikdy som nič podobné nerobila. Googlim, goolim, a už mám z toho hotový guláš :) Ďakujem ešte raz.
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte prosím Vás, kde zoženiem toto: Vyjadrenie správcu o tom, či nemá vlastník voči nim nejaké podlžnosti.
Odpovedať
Na predsa u správcu. Veď to máš uvedené "Vyjadrenie správcu ....". Správca je ten, komu budeš každý mesiac platiť za teplo, teplú a studenú vodu, výťahy, osvetlenie spoločných priestorov a pod Asi si v bytovke ešte nebývala, však?
Odpovedať
@pinky_girl cenu mozete dat taku, na akej sa dohodnete, cize aj 13.900. Na danovy urad nemusi ist nikto, dan z prevodu nehnutelnosti nastastie nie je, zdanitelny prijem v tomto pripade nevznikne. Vyjadrenie spravcu ziskas prekvapivo a velmi necakane u spravcu. Okrem neho budes informovat dodavatela elektrickej energie, pripadne plynu.
Odpovedať
@pinky_girl Daň z predaja bytu nebude platiť nikto z vás. Nevadí, že starká v byte nemí trvalý pobyt, hlavne, že je majiteľkou bytu. Pri byte /dome, záhrade/ sa platí každoročne dopredu daň z nehnuteľnosti na mesto alebo obec, nie na daňový úrad. Dopredu znamená, že začiatkom roka 2014 sa platí daň na rok 2014. Ak kúpiš byt tohto roku, do 31.1.2015 dáš daňové priznanie na mestský alebo obecný úrad, že si nadobudla nehnuteľnosť. Potom ti príde výmer na daň za byt. Čo sa týka elektriny a plynu na varenie, to musíte ísť obe na elektrárne a plynárne a urobiť prepis zo starkej na teba. Starká musí doniesť list vlastníctva /stačí z internetu/ a odpísať stav z elektromeru aj plynomeru Plyn na kúrenie sa platí správcovi tak, ako som písala vyššie. Ak chceš ešte niečo vedieť, pýtaj sa.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?