Kto hradí náklady spojené s kúpou nehnuteľnosti?

Ahoj, zaujímalo by ma, kto hradí náklady spojené s kúpno-predajnou zmluvou (vystavenie zmluvy, Listy vlastníctva, kataster atď.)...... predávajúci/kupujúci? Je nejaké pravidlo alebo je to na dohode? Jedná sa o kúpu bytu bez realiťákov.
Odpovedať
1
2
@sednaja Tak je to len na Vasej dohode
Odpovedať
@sednaja Bez RK je to na dohode. Zvacsa na polovicu
Odpovedať
@majki555 A ak to teoreticky ide cez RK, tak to platí realitka?
Odpovedať
@sednaja samozrejme ze RK to neplati. Ale zvacsa to maju zapocitane v poplatkoch za sluzby./Tj. plati to kupujuci v navysenej cene/. Ale na to sa treba RK spytat vopred,lebo sa stava, ze niektore neseriozne si to "zapytaju extra" s tvrdenim, ze to nebolo v dohodnutych sluzbach.
Odpovedať
@majki555 Kupovali sme teraz totižto byt (bez RK) a príde mi to, že tých poplatkov je akosi veľa a všetko platíme my.
Odpovedať
@sednaja Kto my? Vy ste predavajuci, ci kupujuci?
Odpovedať
@majki555 Píšem, že sme kupovali byt - čiže sme kupujúci ;-)
Odpovedať
@sednaja aha, prepac...medzicasom so precitala kopec inych tem, zabudla som ;-) Tak treba,aby ste sa dohodli s predavajucimi,aby vam nieco preplatili. Nechapem, preco ste sa nedohodli uz skor o tychto platbach. Ale ak aj nebudu suhlasit, tak bud spokojna. Keby si kupovala cez RK, tak by si mozno bola bez starosti,ale zaplatila by si minimalne 2500 euri. 8-)
Odpovedať
@sednaja je to výlučne na dohode... ak Vám kolky daruje strýko z lásky, vyhrali ste 8-) a teraz vážne - bola som aj predávajúca aj kupujúca. ide o to, že najspravodlivejšie je to na polovicu - ale vážne je to tak? si zober, že byt predáš v marci - no ročnú daň za nehnuteľnosť (nie daň z predaja) platí ten, kto vlastní byt k 1.1 - čiže predávajúci. je toto fér? zo zákona je to takto správne, kupujúcich vôbec nemusí zaujímať, že hoci sme sa na predaji dohodli v novembri, ale kvôli vybavovaniu ich hypotéky (napríklad) sme predaj zrealizovali až v marci. a kto to preplatí predávajúcim? a hrooomada ďalších prkotín, ktoré keď sa sčítajú, vedia jemne namiechnuť :-N zase tých poplatkov nie je až tak veľa. 66 kolok + 8 nový LV ak si prehlasujete trvalý pobyt. ešte niečo?
Odpovedať
@majki555 My sme sa dohodli na tom, že ona vybaví notára - teda aj zoženie zmluvu a ju aj "zaplatí" - píšem to v úvodzovkách, lebo je to jej rodina, takže ju mala asi zadarmo......my sme teda povedali, že zaplatíme papiere pre banku (kataster, LV)......ale včera sme boli podpísovať zmluvu a notárka na nás vybachla, že ju to celé stálo takmer 400€ (že ona to musí podať na kataster 66€, a ďalšie peniaze ani neviem čo), takže máme zaplatiť polovicu........sme u notára nechali 195€ a ja vlastne neviem ani za čo..........veď tá zmluva nemohla stáť toľko (okrem toho to mala predávajúca svoju rodinu a mala to platiť ona) V podstate zmluvu môže napísať hocikto, ide tam len o overenie podpisov.........a to overenie stojí toľko? Nechce sa mi veriť. A ak by sme ten byt kupovali cez RK, tak by sme zaplatili o 1000€ viac, pôvodná cena bytu bola o toľko vyššia. (ale ako hovoríš, aj tak nás to vyšlo menej, avšak ide o princím a nechce sa mi veriť, že zmluva, podpisy a kataster stoja spolu 400€ - alebo vieš ty čo obsahuje ten balík?)
Odpovedať
@zuzanka.zuzu Myslím, že keď predávajúci býva v nehnuteľnosti celý život, alebo dlhé roky, tak to nie je divné, že zaplatí daň, veď budúce roky ju bude platiť nový majiteľ........okrem toho to môže byť aj opačne, čo ak sa nový majiteľ stane majiteľom tesne PRED zdaňovacím obdobím?.............. a čo sa tých poplatkov týka, tak ich bolo dosť najmä kvôli banke/znalcovi............ znalec 120€ (a to vraj bola dobrá cena), pre banku kataster (66€ a 2x8€ - lebo sme mali dva LV - byt aj priľahlý pozemok).......a ešte pre znalca pôvodná majiteľka vybavovala nejaké okolkované papiere cca 8-16€ - ani neviem čo to bolo) ..........toto ešte chápem celkom, lebo to boli veci pre banku...........ale včera sme boli u notára a tam chcela 400€ (66€ z toho je kataster - čo notár podáva a zvyšok je čo?????? ), tak sme tam nechali polovicu z tej sumy, teda to vyšlo 195€ .......... nerozumiem za čo a hlavne tieto peniaze ma štvú............ No, a ako je to s trvalým pobytom, na základe čoho a kedy si ho môžem ísť prehlásiť na novú adresu? .......... to budem platiť zase na katastri 66+8€?
Odpovedať
@sednaja Mozes mat dva druhy zmluvy - obycajnu, ktoru si pripravis ty a notar len overi podpisy alebo autorizovanu notarom, ktoru pripravi on a garantuje, ze je vsetko v poriadku, pri tych katastre vybaju rychlejsie (vlastna skusenosti s viacerymi zmluvami), takze ta tipujem bude aj drahsia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@moratibru To môže byť, ale tú zmluvu pripravovala nejaká rodina bývalej majiteľky bytu, ona sa "bila", že má dobrú notáku, že to vybaví, tak sme sa teda dohodli, že kataster zaplatíme my a ona, keďže má tú známu, nech zaplatí notára...........pravdepodobne mala zmluvu zadarmo a overenie podpisov by stálo 400-66€?........teda nejakých 334€? Tomu neverím ..........Takého notára by som si vedela vybaviť aj ja a nebolo by to po známopsti..............veď mi sa ešte s bývalou majiteľkou stretneme.........toto len tak nenechám.......mimochodom, z tej platby u notára nám notárka nedala ani žiadne potvrdenie
Odpovedať
@sednaja Jasne, to sa zas nenechajte obabrat, ked ste boli dohodnuti, ze to plati ona, tak nech to aj zaplati.
Odpovedať
@moratibru Som z toho vytočená - hlavne preto, že nechápem čo ten balíček 400€ obnáša.....zdá sa mi to byť riadne predražené.......a ešte, že - po známosti........budem ešte dlho predýchavať.... :-D
Odpovedať
Notarka Vam nedala potvrdenie o zaplateni??? Ufff, inak podpisy su najlacnejsie na matrikach. Notarka si nechala zaplatit vypracovanie zmluvy, overenie podpisov tolko nestoji,aj ked ktovie aky a ona cennik. Drzim palce,aby ste bez potvrdenia zaplateni,nieco z tej predavajucej dostali.
Odpovedať
Teda aj my sme boli u notara ale platili sme 90eur mi kupujuci tak isto odhad ktory bol180eur na dom a tak isto kolky250eur na urychlenie.a to sme brali cez realitku a ta platila zmluvy a 66eur kolok.ale zas predavajuci platil geodeda lebo to tu nebolo podla toho co kedy si na mape.alepred tym sme chceli tiez kupovat jeden dom kde sme tiez nechali kopu penazi za odhady lebo ho este prerabala takze tam nas to vyslo na 220eur.a myslite ked nam zamietli hypo ze nam niekto dal tie peniaze nie a este sme im tam zachod kupovali a nechali sme ho tam.a teraz sme ako predavajuci a myslim ze kolky a co sa tyka katastra si ma platit kupujuci ved predavajuci to nepotrebuje.este na tie zmluvy ak to pojde bez rk tak na tam ta polovica je na mieste.
Odpovedať
@sednaja 400e? dostali ste ju s pozlátenými okrajmi? žiadny "balík" neexistuje, neviem čo tam narátala. prečo sa pýtaš na fóre a nie notárky na mieste? ľudia, načo máte ústa? úplne zbytočne vyhodených 200e podľa mňa, ale to je už tvoja vina, nie "dohody" medzi kupujúcimi a predávajúcimi. ja som od predávajúcich PO podpise rezervačky (kde to nebolo uvedené) svojou šikovnosťou a výrečnosťou dostala zrýchlený vklad do katastra :-N 8-) overenie podpisov na všetkých zmluvách vychádza podľa toho, koľko je predávajúcich (jeden alebo dvaja manželia alebo traja súrodenci atď.) x počet kusov zmlúv čo ak sa nový majiteľ stane majiteľom tesne pred zdaňovacím obdobím? no tak už je to môj byt, tak si ho zaplatím... my sme kúpili v decembri - čiže o cca 2 týždne nás minula "zľava" od štátu. ale beriem to. veď celý ďalší rok bude byt patriť nám. no keď raz budeš predávať a keď predáš v januári, ver že ťa to bude viac škrieť :-S ten byt už nebude tvoj a aj tak ti príde zaplatiť daň... to sa tu ešte len budeš rozčulovať ;-) prepáč, ale čo majú predávajúci spoločné s tvojou hypotékou a poplatkami v banke? toto mi príde už maximálne neobjektívne z tvojej strany. a ďalšia vec, ktorá ma zaráža, píšeš že "nejaké okolkované papiere cca 8-16€ - ani neviem čo to bolo" ty nevieš? načo máš ústa? však kupujem byt. pýtam sa. sú to MOJE peniaze. pýtala si sa? ak máš originál LV s tvojim menom, tak už nebudeš platiť za trvalý pobyt nič. ak nemáš, tak 8e za originál LV. ale toto sa dá zistiť asi za 30 sekún na google. neviem, ale prídeš mi ako (prepáč) princezná, čo čaká, že veci niekto urobí za ňu.
Odpovedať
@emilia25 vy ste platili 250eur na urýchlenie a realitka 66eur kolok?? :-D realitka v tom prípade neplatila nič, lebo ste to zaplatili vy.... za prepis sa platí buď 250e ALEBO 66e.... panebože ja chcem byť realiťáčka, takto ľahko o*ebávať ľudí a nič sa mi nestane 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sednaja "V podstate zmluvu môže napísať hocikto," tu si me celkom pobavila.. ozaj si to myslis ze zmluva (akakolvek) je iba formalita? hej..da sa na to pozerat iba do momentu kym nieco nezacnes riesit (hlavne pri kupnopredajnych zmluvach) nejaky problem vtedy sa zisti ci ti staci nejaka zmluva z "internetu" alebo na konktretny pripad vypracovana zmluva o ktoru sa mozes opriet.. ach jo..
Odpovedať
@zuzanka.zuzu no takto bolo hlavne kvoli tomu ze sme mali posledny den hypo inak by sme museli vybavovat celu hypo na novo takze sa to stihlo za 5 minut dvanast.tak sme boli radi ze sa to stihlo.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu Buď tak láskyplná a predtým ako začneš urážať ľudí, tak čítaj čo píšu. Ja som uviedla, že veci, čo sa týkajú banky a mojej hypotéky, tak je v pohode, že platím ja, ja som len vysvetľovala, že tých poplatkov je viac, lebo ty si tvrdila, že je to iba kataster + LV ...........čo sa týka tých okolkovaných papierov v sume 8-16€, tak tie som ja neplatila, neviem čo tu pletieš moje peniaze, čítaj poriadne.................a na google sá da zistiť VŠETKO, tak prečo ľudia píšu na fórach? Osobná skúsenosť je vždy osobná a ak nie si schopná a ochotná prispieť, tak tu neosočuj a nepíš, nikto ťa neprosil..........a to či si niekto otvára ústa alebo nie - tak to nemáš anilen šajnu kto sa v akej situácií nachádza.........ja nepotrebujem aby tu niekto súdil danú situáciu, pýtala som sa na niečo úplne iné, tebe môžu byť okolnosti okolo tejto situácie ukradnuté a ja ti ich ani nemienim vysvetľovať A čo pííšeš pre emilia25........ Ak kupuješ cez hypotéku, tak platíš 2x 66€........prípadne ak to chceš mať rýchlejšie, tak raz 250 a potom 66€...... jedno je poplatok, ktorým z katastra prinesieš papiere pre banku a druhý je ten, čo platí notár............takže nikto nikoho "neojebal"
Odpovedať
@richard71 Prosím? Aká zmluva z internetu? To JA som nič také nepísala............Ide o to, že zmlluva nemusí byť napísaná notárom a keďže táto bola a bola to notárka - nejaká rodina predávajúcej, tak len nechápem za čo vypýtala toľko peňazí...... Také "známosti" mám aj ja .........to ani známych mať nemusíš......... preto sa pýtam, že čo vlastne zahŕňa suma, ktorú si vypýta notár.............ale už je to je jedno, pozisťovala som si to
Odpovedať
@sednaja prepac,ale ked citam vsetky tie tvoje prispevky a poskladam si to do priebehu deja, tak neviem,co si mam o tom mysliet. Dala si sa naivne dobehnut! Pises, ze ste sa dohodli, ze zmluvu vybavi a vyplati predavajuci. Preco si na tom netrvala, ked predavajuca pytala od teba peniaze?Nechapem, preco si sa neozvala a zaplatila... Pises, ze si vyplatila takmer 200 eur, /zo 400/ ktore akoze vyplatila predavajuca. To si jej dala peniaze na ruku bez toho,aby si si pytala nejaky doklad o zaplateni??? :-. Pises, ze notarka nevystavila FA o vypracovani zmluvy???? To je protizakonne a neferove ! Asi sa pekne rozdelila s predavajucou,kazda ma nezdanene peniazky do vacku a ty si to zacvakala :-| Inak, zmluva robena notarom je ovela drahsia,akoby ti ju robil inz odbornik,ale 400 eur je aj tak moc. A tipujem, ze ta zmluva je urcite napisana v prospech predavajucej a nie vo Vas prospech...ved znama, bez dokladov, nie? Keby si si ju dala vypracovat nejakemu realitakovi, zaplatila by si maximalne stovku. Dalsia vacsia polozka by bola vklad do katastra-66 eur. Ostatne overenia podpisov na matrike atd.,by vas vysli na par eur. Len skoda, ze si sa neopytala,alebo nepogooglila pred tymto "super kseftom"... :-|
Odpovedať
@sednaja na mne si zlosť vybíjať nemusíš, riadne s tebou zatočili 8-) a ty si to možno aj uvedomuješ a si z toho zúrivá ;-) stále si nepochopila. tých poplatkov nie je viac. je iba jeden - 66e. všetko ostatné je buď tvoja vec alebo vec predávajúcich alebo po dohode spoločná. čiže ty sa stále cítiš ukrivdená, lebo okrem peňazí banke, platíš aj celý prevod a ešte ťa aj ošmekli o 200 euráčov :-N
Odpovedať
tiez nechapem aky dalsi vklad za 66e koly hypoteke???? Nic take sme nikdy neplatili. Vklad sa vklada iba 1x. A 200e bez dokladu by som teda nedala. Podla spravaniasa notarky, necham si tu zmluvu skontrolovat nejakemu pravnikovi, aby ste o par tyzdnov este neboli prekvapeni,co ste podpisali.
Odpovedať
Profilova fotka
@sednaja a kolkože stal ten byt?
Odpovedať
@majki555 Ja som predávajúcej nič nevyplatila, neviem ľudia, či niektorí neviete čítať, ale nič také som nepísala ani to som nepísala, že predávajúca vyplatila notára a ja predávajúcu..........čítať, čítať, čítať........okrem toho som tu pôvodne riešila úúúplne inú vec a čo sa poplatkov týka, tak to som si už pozisťovala ...........to je to, keď dá človek otázku a špekulanti tu riešia úplne iné veci, o ktorých okolnostiach nemajú ani páru
Odpovedať
@zuzanka.zuzu No, ja som si tieto veci zistila, dokonca dnes úplne náhodou od ľudí, ktorí s týmto robia...........a poviem ti len toľko - netvár sa, že si pojedla všetku múdrosť sveta, lebo sa dosť mýliš.........kým budeš nabudúce niekomu "radiť", tak si over fakt, lebo dosť trepeš do vetra
Odpovedať
@atlaska Nič to...........nechce sa mi to tu vôbec riešiť, lebo v podstate ste všetci mimo obraz (ako som sa dnes dozvedela) ........ povedzme, že nie na všetkých fórach človek získa dôveryhodné informácie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?