Kedy nám uplynie 5 rokov vlastníctva?

Profilova fotka
Prosím poraďte mi, s manželom sme v marci roku 2008 kúpili ornú pôdu - 600 m2 a potom v decembri ešte 30m2. Budúci rok to bude 5 rokov čo budeme vlastníkmi pozemku a tak by sme ho chceli predať - samozrejme bez platenia dane keďže sme boli vlastníkmi 5 rokov, a tak sa chcem opýtať či môžeme predávať už v apríli 2013 alebo až po decembri 2013 keď sme ešte dokupovali menšiu časť pozemku? Ďakujem
Odpovedať
Predpokladam, ze kazda cast pozemku ma svoje parcelne cislo. Takze bez platenia dani (ak je to tak, ako pisete, v tom sa nevyznam) mozete predat kazdu parcelu extra po piatich rokoch. Ak to chcete predat spolu, musite pockat na december 2013. Ak by ste nepockali, tak dan by ste bez tak museli zaplatit len z tych 30m2, kedze tie by ste este 5 rokov nevlastnili. Chcem tym poukazat n ato, ze to su dve parcely, kazda samostatne. Neviem, ako je nastavene to platenie dani.
Odpovedať
Ak ste podali každú časť na kataster zvlášť ( čo predpokladám) a ku každej bolo vydané samostatné rozhodnutie o povolení vkladu, tak 5 ročná lehota uplynie uplynutím 5 rokov odo dňa vydania každého konkrétneho rozhodnutia. ( Kúpou ste nehnuteľnosť nadobudli, ale až rozhodnutím katastra ste sa stali jej vlastníkmi.) Ak to chcete predať všetko naraz, tak odporúčam počkať. Mohlo by sa to aj rozdeliť, s tým, že tých 30 m2 by ste predali neskôr a možno za symbolickú cenu....Daň sa platí z kúpnej ceny.
Odpovedať
lehoty presne tak, ako pise ninka 23. no, uplne nemusite cakat, ak su to dve parcely a v case predaja jedna parcela je oslobodena od dane z predaja a jedna nie, odporucam v zmluve rozdelit kupnu cenu na dve zlozky- na kazdu parcelu zvlast, pricom jedna cast kupnej ceny bude vo vyske alebo nizsie ako vasa nadobudacia cena v case kupy a druhy zvysna cast predajnej ceny bude zvysok za druhu parcelu. Tym padom mate jednu parcelu, ta ktora neni oslobodena- bez rozdielu medzi nadobudacou hodnotou a predajnou a druhu oslobodenu od dane.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?