Je výhodnejšie kúpiť dom alebo byt?

Ahojte, chcem sa vás opýtať ši je výhodnejšie kúpiť dom alebo byt. Mám dve deti.
Odpovedať
ja si myslím že záleži aj na tom akeho máš manžela, ak je šikovný, pracovitý a ešte podľa toho akú ma prácu či je moc pracovne vyťažený , alebo pracuje v zahraniči? pretože okolo domu a záhrady je viac práce ako ked bývaš v byte.
Odpovedať
Profilova fotka
V dome potrebuješ manžela - údržbára a ešte vzťah k záhrade, byt je dobrý v tom, že sa v podstate o nič nestaráš, ale platíš si služby za správu bytu, pre deti je vhodný dom - sú vonku kedykoľvek a nemusíš ich strážiť ako na ulici.
Odpovedať
Profilova fotka
Asi ani nejde o to, čo je výhodnejšie... Výhodnejšie pre vás ako rodinu je to, čo máte radi... aké máte potreby, záujmy atď. Možno je pre niekoho pohodlnejšie v paneláku - zatvorí dvere a má pokoj. Pri dome máš záhradku, dvor, musíš to udržiavať, ale ak to berieš ako relax a záľubu, tak je to neporovnateľné s panelákom. Ja som v detstve bývala aj v rodinnom dome, neskôr v paneláku a to sa fakt nedá porovnať... Teraz bývame tiež v paneláku, ale v kútiku duše ešte stále dúfam, že sa raz do domčeka vrátim.... :-) budem pestovať kvetinky a vnúčatká k nám budú chodiť na prázdniny... Je to veľmi individuálne, nedá sa na to jednoznačne odpovedať, každý sme iný... ;-)
Odpovedať
Ja, aj moj manžel sme odmalicka vyrastali v rodinnom dome... Ked sme odisli za prácou do zahranicia, tak sme bývali v panelaku... tak to je veru veľký rozdiel... Ale jednoznačne sme sa zhodli na tom, ze chceme aby naše deti vyrastali v dome... tak pomalicky začíname... snáď sa nám to raz podarí - bývať vo vlastnom domčeku... :-N
Odpovedať
úplne súhlasím s anibas. My bývame v byte, vyrástli sme v bytovke, ale v zahraničí som žila v dome a teraz ma to ťahá do domu nakoľko mám dieťa a je to utrpenie pre malého byť zatvorený v byte. Neviem sa dočkať, kedy sa presťahujeme do domu, konečne malý bude môcť vybehnúť do záhrady aj sám. V bytovke tieto veci musíme stále plánovať.
Odpovedať
Profilova fotka
Treba zvážiť čo chcete a aký sposob života vediete.Aká bude vaša dochádzka do práce, detí do školy. My sme bývali na byte, teraz v dome. Je ovela viac roboty-pokosiť, povinnosti okolo záhrady a podobne. Samozrejme viac prevládajú výhody-súkromie, menej priamych susedov, deti mám pod dohladom, keď sú vonku. Takže z mojho pohladu jednoznačne dom.
Odpovedať
Ja som bývala 20 rokov v bytovke a už ako dieťa som veľmi túžila po záhradke, do domu sme sa nasťahovali keď mal môj syn rok, naozaj sa to nedalo porovnať, boli sme stále vonku a užívali si záhradu..dieťa pustíš na dvor a vieš kde je, večer romantika pri krbe, ale má to aj odvrátenú stránku, kým sme bývali v byte tak sme na tom po finančnej stránke ako mladá rodina boli rozhodne lepšie, dom sme kúpili starší takže stále dookola niečo treba kupovať a opravovať, keď už si myslíš že máš naozaj všetko tak príde znovu niečo nové. Ak sa rozhodneš pre dom tak rozhodne len stavať, alebo kúpiť novostavbu. Starší dom neodporúčam.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som celý život bývala v bytovke a teraz máme dve malé deti a staviame si domček...Je to úplne iné, keď ideme ku svokrovcom, ktorí bývajú v dome a deti môžu ísť vonku, kedy si len zmyslia...alebo keď sme doma a, keď si predstavím, že zase len prechádzka po parkovisku, alebo okolo cesty...maximálne zdravé pre deti... :-( Nikde ich nemôžem vypustiť, aby si voľne pobehali...A taktiež, ak si náhodou susedia zmyslia, že budú akurát vŕtať, keď uložíš deti, tak s tým nič nenarobíš...Susedia asi dva mesiace rekonštruovali celý byt a to som bola akurát doma s čerstvým novorodeniatkom a o rok starším synom...Proste paráda...Myslím si, že v dome to bude pre nich omnoho lepšie a tiež sa už neviem dočkať, keď konečne domček dokončíme...My máme poblízku aj školu, škôlku a aj dokonca aj rodinu, ak bude treba a tiež sme len 8 km od mesta a spoje tam idú raz za polhodinu...Treba sa najprv zamyslieť, či to má viac výhod, alebo nevýhod a či vám takýto život bude vyhovovať...
Odpovedať
Moj názor ideálne bývanie ma každy individualne tak že sa nedá zovšeobecniť že čo je vlastne dnes idealne bývanie ideálne byvanie pre všetkých neexistuje .Ideálne bývanie v dnešnej dobe je tam kde sa cítiš ty ako doma niko ta neruší maš vlastne súkromie a si sám sebe pánom nemusí to byt ani novostavba dom ani niaky super luxuxsný byt je to tam kde sa citiš ako doma a maš vlastne sukromie. Mnoho ludí čo na novy dom nemaju peniaze si beru vesmírne požičky a ženus a za svojim snom ideálneho bývania a splacaju ho pomali cely život. Podla mna toto neni ideálne bývanie z nožíkom na krku a neistotu splacania domu cely život ako možu spokojne v klude žit s takouto požičkou a kusat si nechti čo ked ma vihodia z prace a banka mi zhabe dom lebo ten dom patri stale banke do kedy sa neviplati posdledna splátka.Takže tažko teraz vipravat o ideálnom bývani idelane bývanie ma každe svoje či už skromnejšie a bez požičok s istotou že ked ma vihodia s prace nič sa nedeje byt mi nezoberu alebo už s chalupu z milionovimi požičkami.Ideálne bývanie je také ake si ho každy človek urobí a na ake v prvom rade má. Tak že rozhodovat či je ideálne bývanie v dome alebo v byte je uplne zbytočné lebo ani jedno ani druhe neni 100% ideálne každe ma svoje plusi mínusi.Porovnanie Spokojný človek v skromnejšom byte bez požičok a bez iných rizík je pre mna určite ideálnejšie bývanie ako byvát v novom dome z požičkami a uvermi.Nehovorím o tých ktory na dom maju aj bez požičky hovorím o bežných slovákoch.
Odpovedať
idealne byvanie je to kde sa citis ako doma. Ak si mozes dovolit dom v meste v dobrej lokalite tak aby ste nemuseli vozit deti mimo mesta ale mohli prist domov MHD tak potom je asi dom zaujimavy. Samozrejme treba sa starat a podobne ale su aj firmy ktore ti to urobia ak zaplatis. Ja osobne by som isiel do domu bud niekde uplne mimo kde bude 200m pozemok a vidiecky dom alebo potom do bytu do mesta s vyhladom a cca 50 a viac metrovou terasou. Takze prve si zvol to ze aku chces lokalitu a potom to ze ci tam dom alebo byt. Vozit deti nieje prave najidealnejsie a pocuvat to ze musia prist o 10tej domov lebo im njde bus je tiez otrava. Takze zvaz z roznych pohladov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
toto riesi asi vela ludi... vacsinou rozhodnu peniaze... byt ta vzdy vyjde menej ako dom... potom ma kazdy zabehnuty vlastny zivotny styl, ktory zodpoveda narokom na byvanie... pri dome je treba ratat s nakladmi na dopravu a okolo domu... chodit medzimestskou linkou alebo zivit 2 auta, nie je sranda... (toto plati pre pripad, ked nemate dom v meste s dobrou mhd) ked deti vyrastu, pridu komplikacie s dochadzanim do mesta, pripadne rodicia budu musiet pre nich chodit... .. v pripade bytu, len si vybehnes kusok s kocikom a uz si v obchode, skolke apod. Cas a peniaze, ktore usetris na byte mozes pouzit na dovolenku, deti, seba, ci zkraslovanie si byvania... pre nas je zatial idealny byt v centre, kde je v blizskosti dost zelene .. aj podla toho, co sa rozpravam s roznymi ludmi, ktori maju deti, byvaju na dome alebo cinziaku... no, my mame zase tu vyhodu, ze babky a dedkovia su na rodinnych domoch...
Odpovedať
mat vlastny dom je asi najlepsia istota, aku clovek moze mat a dat svojim detom. byt, ak ked je vas, tak vlastne neni vas, nemozete si tam robit, co chcete, musite brat ohlad na susedov, susedia vas vytopia, vypalia, ak su bordelari, tak vam zneprijemnuju zivot. samozrejme, ze katastrofy cihaju aj v dome, ale urcite menej, ako v byte. o dom sa treba ale starat a aj o dvor. je to denno denna starostlivost o kvietky, kravu, kriky a pod. a dvor je pre deti super. v bute - kam sa pojdu hrat? na ihrisko na sidlisku, kde je 40 dalsich deti, musite mat oci na stopkach, aby sa im nieco nestalo. na dvore ich pustite a mate po starosti. na ulicu nepojdu, vo dvore sa im nic nestane, nic ich neohrozuje, ziadne auta, motorky, cyklisti, ziadne deti im nebudu brat hracky a strkat do nich. byt je pre pohodlnych a neschopnych ludi idealny. ak vam to financna situaciu dovoluje, tak rozhodne dom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Aj ked je tato tema uz isto neakutalna vzhladom na datum, kedy bola zalozena, neda mi nereagovat na urazlivy komentar od @stanisavao a toto je moj nazor na vec: Preco m as pocit, ze ludia, ktori sa rozhodli zit v byte su neschopni? Ja osobne NEPOZNAM mladu rodinu, ktora zije v dome, ze by si nan nasetrila z vlastnych penazi. Kazda dostala bud pozemok od rodicov/svokrovcov, alebo peniaze alebo byt, ktori predali, alebo prerabaju/nastavuju viacgeneracny dom rodicov. V com su teda oni ako schopnejsi oproti ludom, ktori dajme tomu nic nedostali a byvaju v byte? A to nehovorim o uveroch, hypotekach, alebo o svojpomocom stavani, ked Ti pomaha zadarmo pol rodiny ci dediny. Co sa tyka Tvojej druhej poznamky, ze su "pohodlni", tak mozno sa to aj tak da nazvat, ale to je len jeden uhol pohladu. X rodin sa rozviedlo a strasne hada kvoli peniazom a starostami s domom, zadlzeni su cely zivot. Priemerny byt vyjde lacnejsie ako priemerny dom, to je jasne, a preto viac penazi ostane napr. na dovolenky, vylety a ine veci, ktore si zadlzeni ludia nedovolia, a tak ich leto je len praca na dome, kazdy den praca na zahrade ako pises atd...a vyuzitie zahradky pre male deti? Tiez som o tom chvilu snivala, moct ich nechat volne bezkat na "svojom", ALE dokedy im to bude stacit - stale to iste? Asi tiez maloktora priemerna rodina ma na zahrade take prieliezky ako na detskom ihrisku alebo vybavenie ako v detskych centrach. Podla mna uz 4 rocne dieta potrebuje zmenu a nielen stale ta ista zahrada. Takze ist do domu kvoli par rokom ked potom zvysok tam aj tak vacsie deti nebudu chciet byt a nakoniec tam ostat sam?hmmm. Ked si v byte, si v istom zmysle slobodnejsi a praveze Ta to laka vypadnut, zmena, vylety, ihriska, centra atd...ked si zavrety v dome na dedine tak tam isto neni tolko prilezitosti pre deti a rodicia maju menej casu, penazi. A to je ta Tvoja "istota" . A byt teda JE moj, a v dome si tiez nemozes dovolit co len chces, nemozes tiez otravovat susedov hlukom vecer, ani smradom z palenia, kurenia atd...a na neprijemnych susedov mozes natrafit vsade, to mas proste bud stastie alebo smolu. Co sa tyka "dalsich 40 deti" na ihrisku, ako som uz pytala, vacsie dieta to praveze uvita nielen ti isty rodicia a surodenec pripadne len ta ista mama kazdy bozi den a ta ista zahrada. Brat hracky a strkat? tak to si skor surodenci medzi sebou dovolia, cudzi maju vacsinou trosku respekt a ked nie, dieta sa nauci byt asertivne take vacsie, co tiez neni na skodu, pripadne zasiahnes. Uricte ma dom svoje krasne vyhody, ale neni to LEN vyhoda, ale aj kopec starosti
Odpovedať
Profilova fotka
Tak to som velmi zvedavy ako sa budu vyvijat diskusia po tomto prispevku... Pisem sem len preto aby som to mohol lahko najst... Btw celkom som sa pobavil...
Odpovedať
@stanislavao prepáčte, ale v mnohých veciach to máte trošku pomýlené. A s Vašou poslednou vetou ...no čo na to povedať... asi Vám naozaj bude lepšie pri kravkách na dvore, pretože toto človek minimálne s priemerným IQ napísať naozaj nemôže...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?