Ideálny čas na kúpu bytu

Profilova fotka
Ahojte :-) Viem, večná dilema, kedy je vhodný čas na kúpu bytu... predsa by ma zaujímal Váš názor. Čo si myslíte, pôjdu ešte ceny dolu resp. ako by to vyzeralo potom, keby padlo euro? Vďaka vopred.
Odpovedať
Profilova fotka
To nevie nikto. Vsetko len spekulacie. Do buducna nik nevidi.
Odpovedať
Suhlas, ze nikto nevie co bude ale matematika nepusti, Ak viete ako funguje sucasny system dopracujete sa kt omu ze riesenim je iba rast cien, otazne ci sa to bude tykat aj nehnutelnosti. Ceny bytov aj domo idu dolu a este aj pojdu dolu, prace ubuda, narasta pocet nuteneho predaja kde sa zvysuje ponuka nad znuzujucim sa dopytom, co tlaci ceny dole (najma u tych, ktori potrebuju predat) a bude to pokracovat kym sa nespusti pekna inflacia. Reality maju znacnu zotrvacnost. Takze kedy kupit byt? Ked zacne ECB tlacit peniaze na zachranu Talianska (a verte ze ine riesenie okrem rozpadu nie je). Z celej krizy je jedine vychodisko bud sa dlhy znizia vdaka inflacii (bavime sa o urovni nad 10%, spominane tlacenie) alebo rozpadom eurozony, kedy dojde ku kontinualnej inflacii a navratu k narodnym menam. Ale v USA napr. aj po 3 kolach tlacenia penazi vzrastli len ceny zakladnych veci a nehnutelnosti drzia nizke ceny, aj vdaka stale vysokej ponuke a nizkemu dopytu. Ale kupovat byt nie je vhodna investicia, radsej ist do pekneho prenajmu, v pripade potreby viete flexibilnejsie reagovat ist do mensieho ci zjednat nizsiu cenu ak nie je dopyt. Pri hypoteke ak nemate na splatky tak hladate kupcu a tych je dnes velmi malo. A druha nemenej dolezita vec v pripade ozaj kritickych scenarov (dodavky energii, vody ci tepla) viete v dome fungovat dlhodobejsie nezevisle. V byte ste odkazana na dodavatelov. Byty podla mna caka taky vyvoj ako pred 10 rokmi auta, ktore tiez boli brane ako investicia, ale dnes je to spotrebna vec, t.j. vacsi pokles ceny v priebehu uzivania a pozera sa hlavne prakticke vyhody a riesenie bytu (najma naklady). Toto bude trend.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem. No momentálne sme v prenájme a by som už chcela mať niečo vlastné, "vyhadzovať" peniaze na nájomné sa mi nezdá dobrým riešením na dlhodobo :/ preto uvažujem, či teraz kúpiť, alebo čakať.
Odpovedať
@oscipovsky prepacte ale nesuhlasim. Z minulosti je jasne ze cim bude horsia situacia na financnych trhoch tym porastu nehnutelnosti. Uz dnes zacinaju napr. stupat ceny pozemkov a ornej pody. Je iba otazka casu kedy ludia zacnu investovat do bytov a domov. Dovod je jednoduchy. Strata dovery k mene a investicia do pody, nehnutelnosti sa z dlhodobeho hladiska vzdy oplati. Dnes napr. v spanielsku nenajdete ornu podu za rozumnu cenu. Jej suma za poslednych 6 mesiacov stupla od 70-300 percent!
Odpovedať
@ccathrine ak kupit, tak urcite novostavbu.. stare byty urcite nie.. podla mna cas ani tak nerozhoduje, skor rozhoduje konkretna nehnutelnost.. myslim si, ze ceny novostavieb bytov uz asi dolu nepojdu, su dost dolu a stare byty sa neoplati kupovat, lebo ten rozdiel ceny vzhladom k novostavbe nie je az taky markantny.. aspon tu v okoli BA nie.. otazka je sice mierena k bytu, ale ak by som investovala, tak urcite radsej do pody :) realitny trh je nevyspytatelny, ale podla mna poda nestrati na cene..
Odpovedať
@idom Je nevylucujem tento scenar, ale napr. v Spanielsku domy, ktore stali pred par rokmi cez 100 000 Eur, dnes je problem predat za 2/3 povodnej ceny a idu na 50% ceny. Detto lokality na SVK. V sucasnosti idu najma malometrazne byvanie, ludia sa snazia setrit. A "investovat" do bytov mozu Ti co maju zarobene na "viac zivotov" najma vo vacsich mestach ale ak niekto riesi byvanie pre vlastne potreby tak idealny cas na kupu je ked na uliciach tecie krv (doslova). Aj do tej investicie musite najst niekoho kto tu investiciu zaplati a uhradi s tym spojene naklady. Inak je to to iste ako so zlatom, zlato je sice garantom hodnoty ale tiez iba do casu kym sa najde kto kupi min. za taku hodnotu aku ste Vy kupili a veri ze najde niekoho dalsieho na kupu.
Odpovedať
Profilova fotka
Katarinka16 - sčasti súhlasím, nechcem kupovať 50 ročný panelák, ale ani novostavbu. Pôda ako investícia je dobrá, ale bývať niekde musíme :-|
Odpovedať
@ccathrine Teraz je ideálny čas na zjednávanie ceny ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?