Existuje spôsob získania pozemku vydržaním?

Existuje ešte dnes spôsob získania pozemku vydržaním - ak ho babka užívala 54 rokov a chce ho získať, ešte je tá možnosť?
Odpovedať
Ahoj, neviem ti odpovedat priamo, nemam hlbsie poznatky z tejto oblasti, no zo skusenosti rodicov viem, ze im sa to nepodarilo - slo o uzivanie malej zahradky v NR okrese cca 20-22 rokov, ktorej cast patrila mamininej pribuznej, po celu tu dobu samozrejme o tuto zahradku nik nejavil zaujem, ale ako som uz pisal, nepochodili. Detaily nepoznam.
Odpovedať
áno, ale vyžaduje sa aj tzv. dobromyseľnosť držby, t.j. musí existovať nejaký podklad na základe čoho sa domnievala, že vec jej patrí a takto s ňou aj nakladala. Samotná držba po dobu 10 rokov nepostačuje ....
Odpovedať
ak dobre si pamätám, musí prejsť min.10 rokov a musela si platiť všetky poplatky za pozemok... ale 100% informácie nemám :-|
Odpovedať
Ahoj, existuje, platí že držba musí byť min. 20 rokov, my sme takto vysporiadali pozemky okolo domu vlani, podarilo sa nám to. Ovšem musíš mať buď čestné vyhlásenia od skutočných vlastníkov že s tým súhlasia (ak ti teda podpíšu "zadarmo" alebo za iný spôsob vyrovnania tento papier), alebo pozemky odkúpiš, vymeníš apod. Záleží na dohode s konkrétnym vlastníkom. Problém trochu nastáva v prípade, že jedným z vlastníkov je i "neznámy/nezistený vlastník", tu je to trochu komplikácia. Musíš poznať buď jeho dedičov, alebo ti niekto musí podpísať, že je potomok tohto vlastníka. Radím robiť to cez právnika, lebo vznikajú rôzne komplikácie. Nám to trvalo rok, susedia a ujo nám podpísali čestné vyhlásenie/ prehlásenie, tam nebol problém, jeden majiteľ nám pozemok odpredal (tam sme sa najprv nemohli dohodnúť, preto to celé trvalo tak dlho) a mali sme aj nezisteného vlastníka. Najprv potrebuješ geometrický plán, geodét to zameria. V ideálnom prípade, ak nie sú komplikácie to môže byť vybavené aj za cca 3 mesiace. My sme to robili spolu so susedmi, platili sme cca. každý 250 Eur geodét, každý cca 250 Eur právnik, dohromady cca 100 Eur notár a plus kolky na kataster kvôli LV. Snáď som ti poradila.
Odpovedať
prepáč za preklep, držba musí byť min. 10 rokov, nie 20...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?