Exekúcia spoluvlastníckeho podielu

Ahojte, prosím vás, viete mi poradiť? Po starej mame by rodinný dom zdedili jej deti (6). Jeden z nich má ale vysoké dlhy, kvôli jemu bol vlastne prepísaný celý majetok na babku po smrti dedkovi. Prečítala som už veľa vecí k tejto téme, ale som zvedavá na vaše skúsenosti - čo by nasledovalo po dedičskom konaní? Predpokladám, že by exekútor "dal ruku" na jeho podiel, ale čo ostatní? Dá sa nejak predať ten dom? Ďakujem!
Odpovedať
ak cely majetok patri babke a ona stale zije, moze ho predat, darovat, spisat zavet ....
Odpovedať
@wrzteq Áno, áno, to viem, len ona by nechcela dom predať, ani ho vynechať zo závetu, je to jej najmilší syn, možno ani o dlžobách nevie... Mimochodom, on býva u nej už pár rokov... Len moja mama a ostatní si myslia, že pôjdu o celé dedičstvo, ale to je podľa mňa nezmysel...
Odpovedať
ak dotycny byva v dome, po smrti babky sa pravdepodobne neodstahuje a ostatni surodenci sa budu tazko domahat svojho podielu ...
Odpovedať
@wrzteq Toho sa bojíme tiež...
Odpovedať
@christne24 v dedičskom konaní by podiel samozrejme získal, tomu nezabránite....dlh vo výške jeho podielu môžete potom zaplatiť za neho - on o podiel príde, vy ho získate. čiže ho vyplatíte. nie som právnik, neviem, či sa to dá nejako aj "dopredu", ale možno áno nejakou zmluvou ošetriť do budúcna.
Odpovedať
Exekútor by mohl zaťažiť len jeho podiel. Ostatní spoluvlastníci, aspoň jeden z nich, by sa s exekútorom mohli dohodnúť na vypísaní dražby, do jej konania zložiť cenu podielu, ktorý by im pripadol. Zmysel má predávať celú nehnuteľnosť. Druhá možnosť je uzatvoriť v dedičskom konaní dedičskú dohodu s tým, že niektorí(ý) z dedičov zdedí(ia) dom a ostatných vyplatia v trhovej cene, teda aj dediča s dlhmi. Iná dedičská dohoda, nevýhodná pre dediča s dlhmi, by bola napadnuteľná.
Odpovedať
Vela zalezi na tom co zamysla dlznik s vysokymi dlhmi. Kludne sa moze stat ze bez Vasho vedomia staru mamu zlomi a presvedci ju aby sa majetok prepisal neho. Takto by sa mozno predajom domu zbavil dlhov. Nebude prvy ani posledny. Druha moznost je ze to starej mame poviete, zadlzeneho vynechate z dedicstva a jeho podiel mu vyplatite hotovost na cierno na ruku. Tak vybabrete s exekutorom, on ziska nejake peniaze ale dlhu sa nezbavi maximalne moze nieco splatit ale dom "zostane v rodine". Pokial by isiel dom do dedicskeho konania po smrti ako bolo spomenute exekutor by mohol exekuovat spoluvlastnicky podiel, t.j. nariadi predaj nehnutelnosti. Exekutor spoluvlastnikov musi upovedomit o zacati exekucie podielu a nariadeni predaja. Ako spoluvlastník nehnuteľnej veci, ktorá je v podielovom spoluvlastníctve, môžu surodenci zabrániť predaju podielu na nehnuteľnosti, ak najneskôr do začiatku dražby nehnuteľnosti zložia u exekútora v hotovosti alebo šekom na účet exekútora sumu vo výške podielu, ktorý sa má vydražiť. Ak budete jediným zo spoluvlastníkov, ktorý zložil túto sumu na účet exekútora, budete sa považovať za vydražiteľa podielu; ak uvedenú sumu zloží na účet exekútora viac spoluvlastníkov, uskutoční sa dražba, kde budú dražiteľmi uvedení spoluvlastníci. V prípade ak toto právo nevyužijete Vy ani žiaden z ďalších spoluvlastníkov, prebehne dražba spoluvlastníckeho podielu. A pozor!!!! V prípade vydraženia treťou osobou môže dôjsť k situáciám, na ktorých nemusíte mať záujem ktorou je napr. zrušenie spoluvlastníctva súdom, t.j. sud za primeranu nahradu moze zrusit spoluvlastnictvo a prikazat predmetny majetok za primeranu nahradu jednej zo stran.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?