Energetický certifikát pri predaji chalupy.

Energetický certifikát sa má pri predaji budovy odovzdať kupujúcemu. EC sa ale nevyžaduje pre budovy využívané max. 4 mesiace do roka. Ako mám dokázať že chalupa ktorá je síce obývateľná celoročne ale nie je obývaná trvale vyhovuje tejto podmienke tak, aby to nemohlo byť neskoršie napadnuté. Vzhľadom na vek a konštrukciu chalupy predpokladám že bude triedy G v lepšom prípade F. Nestačí uviesť do kúpnej zmluvy že predávajúci vzhľadom na občasné používanie nehnuteľnosti odhaduje na triedu G? Prejde to cez kataster?.
Odpovedať
Profilova fotka
@neprd Chceš ušetriť na certifikáte alebo prečo si to chceš takto komplikovať. Daj normálne urobiť certifikát a hotovo, on sa vyžaduje ale nikto nečaká že stará budova bude v triede A.
Odpovedať
Na katastri nic ohladom EC nekontroluju, v zmluve nic take uvedene nemusi byt.
Odpovedať
Dá sa urobiť EC tak že tomu čo to robí popíšem konštrukciu domu, rozmery a pod, bez toho aby sme sa stretli pro dome?. Kúrim čiernym uhlím a drevom ale spotrebu nemám odsledovanú.
Odpovedať
@dgerzo Tak pre koho je treba EC?
Odpovedať
@neprd stavba bola kolaudovaná za nejakým účelom, ak je ten účel stavba-chata na rekreáciu, potom sa EC nepožaduje (aspoň ku SP a kolaudácii), predpokladám, že to platí aj pri predaji :-) Trieda EC sa neodhaduje, ale vypočítava :-)
Odpovedať
@neprd pre tych co maju opravnenie na vydavanie certifikatov - pre tych usili zakon. (neber ma doslovne). Oficialne je to pre kupujuceho aby vedel ako energeticky je na tom nehnutelnosat ktoru kupuje. Ja to beriem pri nehnutenostiach nad 300,000 € a viac - ale tam uz nieje problem aby si dal vyhotovit takyto certifikat kupujuci - ved su to jeho prachy - jeho istota - ale zakon na slovensku postavili naopak. Aj tak to malo predajcov dodrziava. A kereho oneho je komu certifikat na klasicky panelak - ktorych sa predavaju po Slovensku tisice ?
Odpovedať
celé je to tak povediac padnuté na hlavu, k čomu potom je potrebný ten certifikát? môžem byť na chate 7 mesiacov v roku, no ak prehlásim, že som ju využíval len 3, tak im to bude stačiť?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?