Dom s ťarchou

Ahojte, mame v pláne kúpiť domček cez realitku, už máme podpísanú aj zmluvu o budúcej zmluve, zloženú zálohu. Dnes sme však zistili, že na dome je ťarcha. Realiťák nám tvrdí že sa nemáme čoho báť, že to je iba 500 eur za zrušenie zmluvy s energetickym centrom, no ako zistím že je to naozaj tak? Na liste vlastníctva je uvedené iba že dom má ťarchu, no ako zistím voči komu je ten dlh a v akej výške? Dá sa to cez kataster? Realitka cez ktorú dom kupujeme je na trhu dvadsať rokov, zdala sa nám seriózna, tak neviem čo teraz...poraďte!
Odpovedať
@marionmarion na katastri nepise aka tarcha?
Odpovedať
@sherynkamalinka neviem kde to tam najst. Je uvedene iba kolkonka tarcha a slovicko Ano, cize dom tarchu ma, no neda sa to rozkliknut ze ako... nic ine tam napisane nie je...kde by to este mohlo byt???
Odpovedať
@marionmarion pozeras to cez katasterportal? My sme kupovali byt s dvoma tarchami, jednu voci elektrarni a druhe tusim vodarne..Mala som to inak aj v zmluve ze z kupnej ceny bude vyrovnany dlh voci elektrarnam a vodarnam.
Odpovedať
@sherynkamalinka ano cez katasterportal. Malo by tam byt uvedena aj dlh voci elektrarnam? A mali ste to v kupno-predajnej zmluve? kto ten dlh potom hradil? predavajuci alebo vy ste to zaplatili z kupnej ceny? Ako si to mam dat osetrit?
Odpovedať
@marionmarion no nam kupnu zmluvu robil realitak, a priamo tam bola veta ze sucasne s kupou bude vymazana tarcha, list vlastnictva na nase meno uz bol bez tarch. Slo to z kupnej ceny, v tej bol zaratany uz ten dlh. Ale pride mi to dost hlupe ze vam to nepovedal. nas na to hned pri prvej obhliadke realitak upozornil
Odpovedať
@sherynkamalinka tiez ma to prekvapilo, ale mam pocit ze ten dlh vznikol az teraz niekedy v poslednych dnoch, cize realitak o tom asi nevedel...aspon sa o tom na obhliadke nieco spominalo, ze elektrarne od nich pozaduju nejake sankcie...no nikto jasne nepovedal, ze kvoli tomu je na dom uvalena tarcha... no preco cez katasterportal nemozem zistit vysku toho dlhu ani to voci komu je ten dlh...musim mat istotu ze naozaj ide iba o sumu 500 eur aa nie viac a tym padom sa to kupou dorovna a tarcha na dome neostane...
Odpovedať
@marionmarion Z listu vlastníctva zistíš, voči komu je dlh, nie však jeho aktuálnu výšku. Ak si s tým nevieš rady, pošli mi číslo listu vlastníctva, katastrálne územie, obec a okres a zistím ti to (môžeš cez internú poštu, či ako sa to tu volá). Výšku dlhu si musí vyžiadať majiteľ u veriteľa. Určite by som sa nespoliehal na realiťáka, vyzerá to, že to zamlčoval, alebo je neskúsený. Pokiaľ je dlh nižší, ako kúpna cena, dá sa to, ale treba to poriadne ošetriť v zmluve. Pred chvíľou som podobný prípad opisoval tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/kupa... Pozor! Vy vyplaťte dlh. Nespoliehajte sa na to, že predávajúcemu dáte peniaze do ruky a on to vyplatí. Ak bude cestou nejaká krčma, alebo herňa, vôbec tam nemusí dôjsť...
Odpovedať
spominala som v prispevku vyssie ze dlh pravdepodobne vznikol iba par dni dozadu a realitak o tom asi zatial informovany nebol. Realitka funguje uspesne 20 rokov, cize nejde o ziadnych zelenacov. No budem rada ak mi zistis viac. posielam ip, vdaka
Odpovedať
@marionmarion No, na LV je exekúcia od 2010, takže to nie je nič nové. Viem, ako fungujú mnohé realitky a je jedno, či je to nová, alebo stará. Je to o ľuďoch. Ak ten maklér je nepoctivý haj..el, tak ťa okašle a hotovo. Iba sa skrýva za renomovanú značku, ktorej to asi nevadí, akí ľudia u nej robia, hlavne, že prinášajú zisk, je jedno ako ... Žiaľ. Že by si maklér nepozrel LV? Opakujem sa: alebo je to amatér, alebo je to haj..el. Vážne by som uvažoval o tom, či to s ním riešiť. Podľa mňa tá provízia, ktorú zhrabne je nezaslúžená. Pozrite si zmluvu o budúcej zmluve, ako je to tam ošetrené. Ak chceš vedieť o praktikách realitiek viac, pozri si toto: http://www.reality-poradca.sk/poradca... Nech vám to dobre dopadne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
V žiadnom prípade nepristúpiť na kúpu domu s ťarchou. Nech vám predá dom bez ťarchy. Môžte ten dlh zaplatiť aj vy (ak je to skutočne za elektr.) a kúpna cena sa zníži o túto sumu. S tým, že u veriteľa vypýtať potvrdenie o tom, že ťarchu z LV vyriešia.
Odpovedať
Profilova fotka
@marionmarion trochu poopravím príspevok vyššie. Nehnuteľnosť je možné predávať aj s ťarchou. Existuje bezpečný postup ako zakomponovať do kúpnej zmluvy ustanovenie o vyplatení všetkých pozdlžností ktoré na nehnuteľnosti viaznu. Dobrý právnik to ľahko zvládne. Kde ja vidím problém je to, že vás realitka dopredu neinformovala o ťarche na nehnuteľnosti. Je to závažné pochybenie. Naozaj sa za tým môže skrývať nejaká nekalá praktika. Preto pozor na každý krok ku ktorému vás budú chcieť prinútiť. Na katastri a z listu vlastníctva môžeš iba zistiť, že tam ťarcha existuje. Jej výšku a spôsob zaplatenia si musíš preveriť priamo u veriteľa. Je to najbezpečnejší postup.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?