Dočasne presunutie záložného práva na tretiu nehnuteľnosť

Dobry den, chcel by som sa opytat ohladom docasneho presunutia zalozneho prava na tretiu nehnutelnost - kolko trva na katastry prepis zalozneho prava z povodnej nehnutelnosti na novu? Je v tomto pripade moznost podat zrychlene konanie? Dovod preco sa pytam je ten, ze sme sa docitali aj to ze sa da aj to ze nie. Konkretne sa jedna o katastralny urad v BB. Banka nam odsuhlasila presun zalozneho prava na tretiu nehnutelnost, a v nasledujucich dnoch nam vystavia nove zalozne zmluvy s ktorymi pojdem na KU v BB. V banke mi povedali, ze sa bude dat podat aj zrychlene konanie (15 dni), ale niekde som cital, ze sa to pri zmene zalozneho prava v LV neda a je tam zakonom stanovena doma do 60 dni (co sa od 5.jula meni na 5 dni :((. Za Vase rady budem vdacny Ivan
Odpovedať
@crosk uplne presne casy si nepamatam, ale my sme takuto "prekladku" absolvovali a cely proces trval strasne dlho, aj ked sme nahanali vsetko, co sa dalo :) to ze zalozne zmluvy zanies na kataster (nepamatam si ako dlho trval ten zapis na nove LV) ale este nevymaze zalozne pravo z povodneho LV, ked kataster zapise zalozne pravo na novu nehnutelnost, tak banka vyda kvitanciu a na zaklade tej potom kataster vymaze zalozne pravo z LV povodne zalozenej nehnutelnosti (a ak sa nemylim, tak na ten vymaz ma kataster 60 dni) proste bolo to casovo narocne a to sme aj nejake znamosti pohladali :)
Odpovedať
@peta_petruska a ten vymaz sa da urychlit (zrychlenym konanim do 15 dni)? Pripadne da sa podat ziadost/vklad na zapis noveho majitela a vymaz zalozneho prava? tiez ma zaraza, ze ak je to tak ako pisete, tak v podstate 60 dni je zalozne pravo na dvoch nehnutelnostiach co je podla mna na hlavu, pretoze ked uz kataster zapise zalozne pravo na novu nehnutelnost tak to by malo automaticky znamenat, ze je to zalozne pravo vymazane z povodnej (teda prave kvoli tomu to cele robime aby sa zalozne pravo napisalo na novu a nebolo na dvoch sucasne a potom znova riesit vymaz). kde to zijeme...
Odpovedať
@crosk ten vymaz sa urychlit neda, ale moznoze sa tie dlhe doby zmenili, my sme predkladali 3 roky dozadu (ale nemyslim si) ak tu nehnutelnost predavas, tak daleko jednoduchsie a rychlejsie je uver predajom vyplatit a potom zobrat novy uver (pri terajsich sadzbach musis mat sakra dobru hypo, ked sa ti oplati robit prekladku)
Odpovedať
@peta_petruska dakujem za informacie. Docital som sa, ze by sa tie doby dali urychlit, ale potreboval by som tieto informacie aj overit: Chcem sa opytat na ten vymaz: poda sa vymaz a nasledne sa vlozi kúpna zmluva s urýchleným vkladom(266E) a bude sa v nej citovať zál. práva aj pod akým č. Vkladu (Záznamu)bol vložený ich výmaz, ze sa urýchly aj ich výmaz na max 14 dní? alebo, ze sa poda vymaz, nasledne hned aj vklad na zapis do LV s kupnou zmluvou (v ktorej, uz nie je zalozne pravo - na zaklade dohody s kupujucim) v urychlenom konani na jednom katastralom urade, len otazka je, ci sa nebudu "bit" tieto dve ziadosti - myslim tym, ci KU neprerusi vklad na prepis noveho majitela, kym sa nevymaze zalozne pravo? Nevie mi niekto poradit?
Odpovedať
@crosk my sme hladali moznosti, ako to urychlit, ale na to ti zrejme najlepsie odpovie prislusny kataster zda sami, ze sme vkladovali zmluvy novych majitelov hned, ako existovala kvitancia (nikto nam ju ale do ruky dat nechcel, posiela to banka na kataster) a bola tam poznamka, ze ich banka (brali hypo) akceptuje, ze bude zapisana ako druha az do vymazu stareho zalozneho prava
Odpovedať
@crosk ako tu uz bolo uvedene pri vkladovych konaniach o vklade vlastnickeho prava alebo zalozneho prava je mozne za spravny poplatok 266 eur poziadat o zrychlene konanie na zaklade ktoreho kataster rozhodne do 15 dni. Pri konaniach o vykonani zaznamu nie je urceny ziaden poplatok a kataster vykonava zapis zaznamom v lehote do 60 dni. Tuto lehotu nemozno skratit. Vo svojom prispevku neopisujes kontext celej situacie, predpokladam, ze chces mat ciste LV na starej nehnutelnosti kvoli jej predaju. S kupujucim a pripadne aj jeho financujucou bankou sa da dohodnut, ze predlozis banka/kupujucemu kvitanciu na zaklade ktorej kataster vymaze zalozne pravo. Je to pomerne bezna situacia a banky takyto postup schvaluju.
Odpovedať
@josefpihrt Dobry den, minuly tyzden som navstivil katastralny urad, a podobne mi to povedali aj oni, ale az ked som sa zmienil o zrychlenom konani (266) eur, tak povedali, ze aj vymaz by spravili v tejto lehote (teda banka vyda kvitanciu = vymaz na katastry, a zaroven sa poda navrh na vklad v zrychlenom konani). Chapem ze konanie o vykonani zaznamu su bez poplatku, ale tych 60 dni? Len jedna poznamka - od 5.jula bude rovnaky vymaz do 5 dni a bude tiez bez poplatku, tak otazka znie - ako je mozne, ze od 5.jula to pojde tak rychlo, a doteraz nie? Skor mi pripada, ze sa zacne efektivnejsie vyuzivat pracovny cas.
Odpovedať
@crosk stalo sa to, ze sa zmenil zakon, takze budu to musiet robit v inych lehotach. Ver tomu, ze jednotlivi zamestnanci katastra maju predpisanu normu - pocet spisov, ktore musia vybavit. A ver aj tomu, ze za tie peniaze a s tou zodpovednostou ktoru maju by si TY nebol ochotny to robit.
Odpovedať
@josefpihrt tym chcete povedat, ze to co robia ostatni ludia je nezodpovedna a super platena robota? Boli by ste prekvapeni, ze co vsetko ludia musia robit (a ano za tie peniaze)...
Odpovedať
@crosk to uz je mimo temy. ale je fakt ze vacsina ludi v BA robi lepsie platenu pracu s mensou zodpovednostou. (nie, nepracujem na katastri)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@crosk dobry den prosim vas ako ste dopadli na tom katastri? Naozaj vam to vymazali rychlejsie ked ste si zaplatili 266eur za zrychleny vklad do 15 dni?
Odpovedať
@bosorka3113 dobry den, my sme to nakoniec davali normalnou cestou, s tym, ze sme pisali danej osobe, ktora pracovala na nasom vklade, aj riaditelke, vysvetlili im nasu situaciu a poprosili o rychlejsie vybavenie. na dalsi den to bolo urobene. Verim, ze sme natrafili na chapeve osoby, co nemusi byt stale pravdou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@crosk bezne sa to tak robi,ze sa prilozi ziadost o urychlenie zapisu a strucne sa vysvetli dovod. Taketo ziadosti maju prednost
Odpovedať
@crosk na to by som sa moc naozaj nespoliehala... zapis zmeny mojho priezviska trval cez 60 dni!!! Otras :(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?