Dedičstvo a daň

dobry den, chcel by som sa spytat na jednu vec,kde sa neviem dopatrat skutocnosti. pravdepodobne mi neodpisete...ale skusim to... moj stary otec si v neskorsom stadiu veku zobral za zenu mladsiu partnerku,ona ho za ucelom obohatenia sa obrala o vsetok majetok a to tym sposobom, ze ho donutila(resp.) opantala aby vsetok svoj majetok prenechal jej a to darovanim. tak aj spravil. hned ako sa toto stalo,tato "zena" zmizla a viac o nej nikto nepocul. preslo 10 rokov a jedine co ostalo v dedicskom konani co nepredala bol jeden byt. nakolko v prvom rade boli ako dedici jej rodicia,potom jeho syn,napokon ja a moja sestra ako jeho vnuci. nakolko bol na byte velky dlh,vsetci sa dedicstva zriekli a ja ako vnuk som to prijal a podarilo sa mi anulovat dlh,nie cely ale byt som predal . chcel by som vediet ci v takomto pripade som povinny odvadzat dan z predaja . je to velmi komplikovana zalezitost. na beznych forach mi pisali ze ...tak a tak... preto sa pytam fundovanej osoby. za Vasu pripadnu odpoved Vam vopred dakujem. 8-(
Odpovedať
Keďže nešlo o dedenie v priamom rade, na účely oslobodenia príjmu od dane nie je možné aplikovať ustanovenie § 9 ods. 1 písm. b) zákona. Podmienky na oslobodenie takejto nehnuteľnosti od dane sú ustanovené v § 9 ods. 1 písm. a) zákona. Takže z predaja budeš musieť platiť daň, ak byt predáš skôr, ako 5 rokov od nadobudnutia. Daň budeš platiť z rozdielu medzi cenou, za ktorú si byt predal mínus hodnota bytu v čase, keď si ho zdedil (Najlepšie, ak máš súdnoznalecký posudok z dedičského konania).
Odpovedať
da sa tomu vyhnut? napr. blockami?
Odpovedať
Ano, preukazatelne vynalozene naklady na upravu bytu (nie energie, poplatky spravcovi a pod.) mozes tiez odpocitat od predajnej ceny. Ale doklady musia byt z obdobia medzi zdedenim a predajom.
Odpovedať
mozem aj ja ? ak ma moja mama strasne dlhy,a ja nemam zaujem o dedicstvo po nej,staci az po smrti sa zriect dedicstva? alebo mozem urobit aj teraz este nieco cim sa ochranim? ak nemam zaujem prevziat dlhy.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamakaja a coho sa ty chces zriect??? co ak tvoja matka vyhra v lote 7 milionov eur - to aj potom budes stastna, ze si sa dedicstva po nej zriekla ? :) proste nechaj to tak - pride k dedicskemu konaniu, tam bude uvedeny majetok a tam sa rozhodnes, ci dedicstvo prijimas alebo nie.
Odpovedať
@mamakaja Staci pri dedicskom konani. Teraz sa chranit len tak, ze jej neist za rucitela, spoludlznika a pod... lebo toho sa neda zbavit :-)
Odpovedať
dakujem,na to som si daval pozor.a to plati aj key mala u nas trvaly pobyt? ma velke exekucie a nadalej je tvrdohlava a tazko sa s nou rozprava...a my dom a hypoteka....bojim sa o buducnost syna...a mam aj ine otazky ak by tu bol niekto co sa vyzna v bytovom prave sukromne by som hodila otazku dakujem
Odpovedať
@kaktusik007 nie dakujem .moja mama sa dostala tam kde je prave vdaka takym radostiam ako je tipovanie ci ruleta...
Odpovedať
Profilova fotka
@mamakaja ma u teba trvaly pobyt? tak to trosku meni situaciu... v tvoj neprospech :) ide o to, ze ak bude na nu exekucia, mozu siahnut na jej hnutelny majetok.. .kedze ma trvaly pobyt u teba, tak pride exekutor k tebe a dokazne bremeno, ze veci u vas v byte su tvoje a nie tvojej matky je na tebe... proste ak mate akekolvek elektrospotrebice, nabytok, no vsetko musite riadne zdokladovat, ze je vase a nie tvojej matky... asi by som jej v tomto pripade zrusila trvaly pobyt.....
Odpovedať
nie nema,pocula som take nieco ! uf viem,
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?