Dane a poplatky pri zmene byvania

Zdedil som cast nehnutelnosti po osobe, v priamom pribuzenskom pomere, ktora vlastnila nehnutelnost viac ako 10 rokov. Cast tejto nehnutelnosti vlastnim menej ako rok, rovnako aj spoluvlastnik. Dajme tomu, ze by spoluvlastnik odkupil moju cast, teda by mi zaplatil za moju cast a prepisala by sa cela nehnutelnost na neho a nasledne by som ja zakupil inu nehnutelnost. Ake dane a poplatky a komu by som musel platit ja, prip. spoluvlastnik nehnutelnosti? Berie sa odkupenie casti nehnutelnosti spoluvlastnikom za predaj? Je viac sposobov, alebo trikov - legalnych, ako sa vyhnut plateniu dani, alebo ako platit menej dani? Su vyhody ci vynimky, ktore by sa dali vyuzit v takomto pripade? Musi sa robit znalecky posudok pri odpredaji casti nehnutelnosti aj ked to ziadna strana nevyzaduje? Su akekolvek dalsie jednorazove poplatky spojene s takouto situaciou? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
nespekuluj tu to mas precitaj a zaroven si uvedom ze ak by vas bolo aj 100 spoluvlastnikov tak sa jedna vzdy len o teba takze pisat o spoluvlastnikovi je bezpredmetne http://www.finance.sk/dane/informacie...
Odpovedať
https://www.financnasprava.sk/sk/obca... do co sa pise v tomlinku od @siberiax asi nebude celkom presne. Predaj nehnuteľnosti nadobudnutej dedením V prípade zdanenia, resp. oslobodenia príjmov z predaja zdedenej nehnuteľnosti je potrebné rozlišovať medzi predajom nehnuteľnosti nadobudnutej dedením v priamom rade alebo dedením v nepriamom rade (inými osobami). O dedenie v priamom rade ide vtedy, ak poručiteľom je príbuzný v priamom rade, t. j. priamy predok alebo priamy potomok (napr. rodičia, deti, starí rodičia, vnuci). príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola nadobudnutá dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov je od dane oslobodený, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (alebo poručiteľov), príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola nadobudnutá dedením v nepriamom rade, napr. po sestre, bratovi, ujovi, by bol oslobodený až po uplynutí piatich rokov odo dňa, kedy nadobudol takúto nehnuteľnosť do vlastníctva dedič (§ 9 ods. 1 písm. a) zákona). Podľa Občianskeho zákonníka sa vlastníctvo pri dedení nadobúda smrťou poručiteľa, t. j. nie až zápisom do katastra nehnuteľností (tak ako je to pri zmluvnom prevode nehnuteľnosti).
Odpovedať
Dakujem za odpovede, mna hlavne zaujima, ak by odo mna spoluvlastnik odkupil moju cast nehnutelnosti, on by ziskal celu nehnutelnost a ja peniaze, za ktore by som neskor kupil inu nehnutelnost, ci by som musel platit nejake dane, ci poplatky, prip. ci by musel platit dane ten spoluvlastnik.
Odpovedať
Vy nie, spoluvlastník áno, ak by predal drahšie ako kúpil a nespĺňal by podmienku oslobodenia od dane.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe sak napisal ze dedil v priamom rade......
Odpovedať
@siberiax - ano, dedili sme v priamom rade, no zaujima ma, ak by teraz, necely rok po tom, ak by spoluvlastnik odo mna odkupil moju cast, ziskal by 100% nehnutelnosti, ja by som ziskal peniaze za svoju cast, ci by musel niekto z nas platit akekolvek poplatky, dane, odvody zdravotnej poistovni a pod. - Ja by som si nasledne kupil inu nehnutelnost, ale tam sa ziadna jednorazova dan uz neplati, predpokladam.
Odpovedať
Profilova fotka
@deadman tak podla mna nie ale ak chces mat 100% istotu skoc na danovy a tam ti povedia ja som predavala zahradku a neplatila som nic - tiez ako dedic v priamom rade ...akurat overenie podpisov a zapis na katastri
Odpovedať
@siberiax dakujem, ide o to, ze po dedeni neuplynul ani rok, takze neviem ako je to s tou podmienkou 5 rokov, ani v tomto pripade nie je nutne platit dane, ani ten kto odkupuje tu cast nehnutelnosti, ani ten kto odpredava?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?