Dan zo zisku pri predaji záhrady, nadobudnutej darovanim

Profilova fotka
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či nemáte skúsenosť ako je to s predajom záhrady nadobudnutej darovaním. Či sa tam platí daň zo zisku. Ďakujem :)
Odpovedať
Najdôležitejšia otázka je, odkedy ste majiteľmi. Ak dlhšie ako 5 rokov tak je to oslobodené od dane.
Odpovedať
Profilova fotka
@bohanic pri predaji by sme neboli majtelia dlhsie ako 5 rokov. Lebo na financnej sprave je to tak vysvetlene, ze ten kto ti to daroval ked bol pri darovani dlhsie ako 5 rokov majtelom tak to je oslobodene od dane, alebo sa robi nejaky znalecky posudok pri darovani. Moc tomu nechapem tak zato som chcela vediet,ci sa niekto nevyzna :-) :-)
Odpovedať
A vieš mi bližšie povedať, od koho a kedy ste to dostali darom. Taktiež ako dlho to vlastnil darca pred tým?
Odpovedať
Profilova fotka
@bohanic. Este sme to nedostali darom ale dostaneme, s tym ze to chceme hned predat. Darca to vlastnil viac ako 5 rokov pred darovanim...
Odpovedať
@w_ee_wee a comu nerozumies? ved je to tu jasne napisane: https://podpora.financnasprava.sk/235... darca vlastnil viac ako 5r cize musite si zistit uradnu cenu zahradky znalcom, on povie napr 10 a vy dostanete dar a predate za 20, dame platite zo zisku 20-10= 10, aj zdravotne poistenie na to netreba zabudat priklad 2 nevlastnil viac ako 5r, ako cena sa berie cena za ktoru kupil ten co vam to ide darovat cize napr kupil pred 3r za 6a vy predavate za 20 dane sa budu vyocitavat z 20-6 = 14 aj ked uradna ocenovacia cena by bola aktualne 10
Odpovedať
@w_ee_wee Do zmluvy napíš takú cenu, z ktorej nebudeš platiť žiadnu daň a zbytok na ruku.
Odpovedať
V tom prípade by som na vašom mieste vôbec neriešil darovaciu zmluvu. Keďže darca to vlastní viac ako 5 rokov môže vám to predať a on z toho daň platiť nebude. Vy potom to môžete predať a do výdavkov si dáte práve tú sumu, za ktorú ste to kúpili od "darcu". A keď sa na tým poriadne zamyslíš, tak prídeš na to, že "darca" ti to môže predať za akúkoľvek sumu (napr. aj 29950 €) a pre neho to bude stále oslobodené. Ty to predáš napr. za 30000. Takže budeš zdaňovať iba 50 €. Darovacia zmluva má viacero negatív, ktoré môžu nastať v budúcnosti - vrátenie daru a pod. Doba a najmä vzťahy sa môžu diametrálne zmeniť.
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka tak som to spravne pochopila, len som si to chcela overit...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?