Dan z prijmu pri predaji zdedenej nwhnutelnosti

Zdravim, mam otazku na ktoru nepoznam jednoznacne odpoved. Moja mama zdedila po bratovi byt (musi este vyplatit dalsie 2 sestry) a chce tento byt prepisat na mna (vlastne pravne predat,s tym ze jej vyplatim sumu,ktoru potrebuje na vyplatenie 2 sestrier) Ja si musim kvoli tomu z banky poziadat o uver,co by nebol problem,len si myslim,ze mama,kedze danu nehnutelnost zdedila len nedavno (neuplynula lehota 5 rokov) bude mat povinnost zaplatit statu dan 19 percent z prijmu pri predaji a nasledne aj14 percent zdravotne odvody. Byt znalec ohodnotil na 25000Eur a ja by som si ten byt od nej kupila za 17000Eur. Bude musiet nieco statu platit???
Odpovedať
https://podpora.financnasprava.sk/480...
Odpovedať
Podla toho co tam pisu ide o dedenie v nepriamom rade takze dan bude treba platit
Odpovedať
Závisí od nadobúdacej hodnoty (nielen ceny), nie od aktuálnej trhovej hodnoty.
Odpovedať
@bambulka79 nebude lebo uradna nadobudacia cena je 25a predava za17 cize "strata" 8.
Odpovedať
Profilova fotka
A nevieš jej napr.darovat normálne notarskou zápisnicou tých 17000 na vyplatenie sestier a ona tebe daruje ten byt tiež zápisnicou nech mate obe doklad?
Odpovedať
Profilova fotka
Mama byt zdedila cize tych znalcom urcenych 25k nehra rolu, to neni nadobudacia cena. 17k je predajna cena cize zisk cize z toho sa zaplati dan. Nemoze ti byt darovat?
Odpovedať
@bambulka79 skús prezistiť na daňovom úrade ako je to ale myslím že platiť sa bude z predajnej sumy ,ale takto aj v rámci poplatkov či už kataster kým prepíšu na mamu zo sestier a potom na teba každý vklad stojí ďalšie peniaze,naťahovanie s bankou v konečnom dôsledku by bolo najjednoduchšie aby si to kupovala od dedičov čiže mamy a jej sestier a tá im potom ešte rozdelí svoj podiel zo sumy... a každý si svoju daň zaplatí zvlášť ...
Odpovedať
@madein1974 nie je pravda co pises zdroj financna sprava: Ak ide o nehnuteľnosť, ktorú daňovník nadobudol dedením, výdavkom bude cena nehnuteľnosti zistená v čase jej nadobudnutia, pričom pri nehnuteľnosti získanej dedením sa vychádza z ceny stanovenej podľa § 25 zákona o dani z príjmov. § 25 zákona o dani z príjmov : § 25 (1) Vstupnou cenou hmotného majetku a nehmotného majetku je c) všeobecná cena118a) pri hmotnom majetku a nehmotnom majetku nadobudnutom dedením a cena podľa osobitného predpisu29) pri hmotnom majetku a nehmotnom majetku nadobudnutom darovaním; pri nehnuteľných kultúrnych pamiatkach sa cena určí ako cena stavby zistená podľa osobitného 118a : § 175o Občianskeho súdneho poriadku v znení neskorších predpisov. : § 175o (1) Na podklade zistenia podľa § 175m určí súd všeobecnú cenu majetku, výšku dlhov a čistú hodnotu dedičstva, prípadne výšku jeho predlženia v čase smrti poručiteľa. Za všeobecnú cenu majetku určí súd sumu zhodne tvrdenú účastníkmi; ak sú tvrdenia rozdielne, vykoná súd na jej zistenie potrebné dôkazy. Ustanovenie § 136 sa použije primerane. v preklade, pri dedicskom konani sa urcila nejaka cena majetku, odhadujem znalcom, dajma tomu tych 25 a ona je vylucna vlastnicka, preda za 17 a je v strate 8 ako pisem, ziadne dane...
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka Ano ak to bol znalec urceny sudom a dedicskym konanim. Nie znalec z banky...
Odpovedať
Ak tomu dobre rozumiem nikto nevie co bolo naozaj napisane v dedicskom konani a co v skutosnosti znamena "zdedila po bratovi byt (musi este vyplatit dalsie 2 sestry)". V dedicskom konani je napisane kto co zdedil a aku to ma vseobecnu cenu. To co pise ze "Byt znalec ohodnotil na 25000Eur" je podla mna znalec ktory vypracuvava posudok pre banku na uver a nie vseobecna cena z dedicskeho, nehovoriac o tom ze v dedicskom zdedila iba 1/3 ceny a zvysok musi "kupit" od sestier.
Odpovedať
Ospravedlnujem sa,budem konkretnejsia. Su 4 surodenci (brat a 3 sestry) . Mamin brat vlastnil byt a zomrel (bol slobodny a bezdetny). V dedicskom konani su ucastnikmi len tieto jeho 3 sestry. Okrem bytu ich brat nedisponoval inym majetkom ani usporami ( na ucte sa naslo len cca 100 Euro ). V DK sa riesi ako majetok len predmetny byt a spetne vyplatenie dochodku,nakolko ich brat bol dlhodobo hospitalizovany (1/2 roka ) a pocas tej doby,si dochodok nemohol fyzicky prevziat a preto sa dany neprevzaty dochodok vracal do socialky. ( suma za neprevzaty dochodok cini cca 2000 Euro). Mamine sestry nemali zaujem dany byt uzivat,preto suhlasili,aby ho ziskala moja mama (s tym vedomim,ze ja si ho od nej kupim a budem uzivat). Jediny problem nastal,ked notarka navrhla hodnotu bytu na 35000 Euro s cim mama nesuhlasila,lebo sa jej to zdalo byt premrstene. Nasledne notarka prizvala do konania sudneho znalca,aby dany byt ohodnotil. Ten tak aj urobil a byt ohodnotil na spominanych 25000 Euro (celkove dedicstvo je 27000 Eur). Sucet podielov sestier cini cca 17000 Euro a za tu sumu chcem dany byt od mami kupit,aby mohla sestrine podiely vyplatit. Mama je jednoduchy clovek (ma 70 rokov) a nechcem,aby nieco neskor musela platit za mna statu,len preto,ze sa mi snazila pomoct. Ak som to spravne pochopila,mama dedi v nepriamom rade a vznika jej povinnost platit dan,nakolko nevlastnila danu nehnutelnost min 5 rokov,ale zaroven je tato dan vo vyske 0 Euro nakolko predajom zinkasuje iba 17000 a jej nadobudacia hodnota bytu bola znalcom ohodnotena na 25000Euro. Ci ma niekto iny nazor?
Odpovedať
Hned je info lepsie ;-) A je v tom DK napisane ze mama musi sestram sa odstupenie podielov zaplatit nejaku sumu ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bambulka79 Stačilo napísať posledný príspevok a bolo by v tom jasno. Ak zdedí byt Vaša mama (zaviazala sa vyplatiť sestry), v hodnote v čase dedičstva 25t a Vám predá za 17t, žiadnu daň ani zdravotný odvod platiť nebude. Transakcie je potrebné zahrnúť do daňového priznania.
Odpovedať
@panak Ano zaviazala sa vyplatit sestry v spominanom sucte 17000Euro do 30 dni. Ja si to od nej kupim iba za tu sumu,aby mama mala ako vyplatit sestry.Mama odo mna nic nechce navyse,chce mi len pomoct a aby byt zostal v rodine.
Odpovedať
@draik dakujem za vysvetlenie,velmi mi to pomohlo. Som rada,ze dobry ludia,ktori sa bezodplatne podelia o svoje skusenosti (rady) su stale medzi nami... :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?