Daň z príjmu po predaji a kúpe nehnutelnosti

Ahojte, viem, že je tu toho veľa veľa, ale náš príklad som nenašiel. Máme byt na hypo a plánujeme sa prestahovať do domu, ktorý zobereme tiež na hypo, to ale neni ten problém... Moja otázka je -> Keď predáme byt, z ktorého máme zisk 25 000€ ( predajná cena - kúpna cena ) a následne potom, v tom istom daňovom období kúpime dom na hypotéku za 65 000€, s priamou platbou dajme tomu 13 000€ platím z nejakej sumy daň, alebo si kúpu novej nehnutelnosti môžem dať do výdavkov a tým daň neplatím? Ďakujem
Odpovedať
Žiaľ takto to možno existuje niekde v centrálnej Afrike. :-) V SR ti DU vypáli daň z príjmu z rozdielu nákup predaj bytu a ako čerešničku na torte budeš platiť ešte aj odvod z rozdielu do zdravotnej poisťovne .... ak to ešte nezrušili a ma pamäť neklame. !!!???. Nákup RD s predajom bytu nijak nesúvisí. Odporúčam navštíviť a zainvestovať do nejakého šikovného daňového poradcu, ktorý ti možno vyčaruje, ako byt predať. No obávam sa, že taký šikovný, aby ti to nakombinoval aj s RD sa v SR ešte nenarodil. Úprimne, už len kvôli tebe by som sa rád mýlil.
Odpovedať
@pripad001 Nemýliš sa, zo zisku sa platí aj zdravotné poistenie okrem dani. @mysticek Predaj bytu a kúpa domu sú 2 samostatné transakcie. Pre DU je podstatné len to, že z predaja bytu máš zisk 25.000 EUr, z toho sa platí daň. Jedine, keby si vedel preukázať, že do bytu si investoval do bytu (napr. výmena rozvodov elektriny, vody, kúpa bezpečnostných dverí...; nákup nábytku sa sem neráta), čo mu navýšilo hodnotu, to by si vedel dať na stranu obstarávacích nákladov a tým znížiť výnos z predaja. To, že kúpiš dom, je už iná transakcia. Ten sa bude posudzovať, až keď ho budeš predávať.
Odpovedať
@chrobak7 .... rád by som sa mýlil, no byt predáva on tak nech si to zistí. Ja som to riešil pred X rokmi a vtedy to tak bolo. A vieš ako to je, neznalosť zákona neospravedlnuje. Nie som danový poradca.
Odpovedať
@mysticek zavisi asi ako dlho mas byt, neviem ci po 4 alebo 5 rokov dan neplatis..
Odpovedať
@sysell To je tiež pravda - po 5 rokoch od nadobudnutia nehnuteľnosti je už príjem oslobodený od dane, aj od odvodu do ZP. § 9 ods. 1 písm. a) zákona o dani z príjmov č. 595 / 2003.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?