Daň z prevodu nehnuteľnosti - pri darovaní

dobry den, mal by som takuto otazku : V minulom roku som dostal do daru od brata dom, ktory ho mal vo vlastnictve len niekolko mesiacov. Ked ja budem chciet tento dom teraz predat budem musiet zaplatit dan z prijmu to mi je jasne. Co si ale mozem odpocitat z danoveho zakladu? Budem musiet zdanit celu prijatu sumu za co dom teraz predam alebo si mozem nieco opocitat? dakujem za nazory
Odpovedať
v darovacej zmluve ste neuviedli odhadovanu cenu nehnutelnosti?
Odpovedať
@dandy05 Nie cena tam uvedena nebola
Odpovedať
no, skoda, to je dobre tam davat, prave z takychto dovodov. NO, este je aj moznost dat si urobit znalecky posudok k datumu nadobudnutia a to brat ako nadobudaciu hodnotu a platit dan len z rozdielu predajnej a nadobudacej. Ci je to na danovom urade nepriestrelne, to tu musia ludia z oblasti dani co sem chodia napisat, ale my sme to v rodine tak mali a kedze sme este nemali danovu kontrolu, tak nejake spochybnenie preco by to tak nemalo byt neviem.
Odpovedať
@dandy05 Neviem co platil ale predpoklaam, ked mi to daroval tak vlastne nemal ziadny prijem, tak asi dovod plkagtit dan on nemal, tu teraz ide skor o moju situaciu ... ja som dostal dar, ktory teraz predam.. som niekde cital, ze akoobstaravacia cena sa da pouzit cena podla znaleckeho posudku ... ak to tak je tak to by sa alo v pohode .. dat si vypracovat dobry znalecky posudok a dobru cenu a potom nezaplatit dan :)
Odpovedať
no ved to pisem, sa nerozumieme, dat si urobit znalecky posudok na cenu nehnutelnosti k datumu nadobudnutia
Odpovedať
@dandy05 Bude to stacit ako "vydavok" aj ked brat ten dom nemal vo svojom vlastnictve viac ako 5rokov?
Odpovedať
to s bratom nema nic spolocne, teraz sa riesi vasa dan, ktoru budete musiet platit a otazne je z coho. Suma v znaleckom posudku to je suma, za ktoru ste ho vy "kupili" cize to bude vasa nadobudacia hodnota v case nadobudnutia a platit budete len z rozdielu sumy za co predate a nadobudacej hodnoty. Detaily ako sa to vyuctuje a vypise v priznani odporucam riesit s danovakom
Odpovedať
@denisph Pri nehnuteľnosti nadobudnutej darovaním je potrebné posúdiť skutočnosť, či by bol príjem z predaja u darcu v čase darovania, ak by nehnuteľnosť predal, oslobodený od dane alebo nie. V prípade, ak by bol príjem z predaja u darcu oslobodený od dane, potom je výdavkom cena zistená v čase darovania (cena v čase darovania určená napr. znaleckým posudkom). V prípade, ak by príjem z predaja u darcu nebol oslobodený od dane, výdavkom u predávajúceho je obstarávacia cena zistená u darcu (t.j. cena, za ktorú nehnuteľnosť nadobudol darca do vlastníctva). :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@denisph ahoj. najlepšie je opýtať sa na konkrétnom daňovom úrade. ja keď som sa ohľadne dane informovala na daňovom úrade, bolo mi povedané že ich žiadny znalecký posudok nezaujíma, jedine skutočne preukázateľné náklady za ktoré si nehnuteľnosť nadobudol prípadne preukázateľné náklady na rekonštrukciu, ... So znalcom a jeho "gulatou pečiatkou" som neuspela ]-(
Odpovedať
@monus1 nemôžem súhlasiť, nakoľko príslušný daňový úrad sa Ti vyjadril nie podľa platných zákonov. Zákon o dani z príjmov §25 ods. 1 písm.c) hovorí o reprodukčnej obstarávacej cene, ktorou je cena, za ktorú by sa majetok obstaral v čase, keď sa o ňom účtuje. A napr. aj znalecký posudok predstavuje takúto cenu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vieramad ja sa nehádam. len som napísala, čo mi bolo povedané na daňovom keď som sa na to pýtala. Možno som sa pýtala na nesprávnom mieste.
Odpovedať
@monus1..ani ja sa nehádam a z Tvojej strany to nevnímam ako hádanie, táto stránka nie je o "hádaní sa", ale ako si jeden druhému pomôcť. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@vieramad ;-) mne je to jasne
Odpovedať
Len pre zaujimavopst, ja som bol dnes na danovom urade v bratislave sa opytat... tiez mi povedali, ze znalecky posudok sa neakceptuje, a na druhej strane ked som sa dotycnej pracovnicky na DU pytal okrem dane z prijmu na odvod do zdravotnej poistovne, tak ona o tom nic nevedela. tak je teda otazne ci pracovnicka DU poskytla naozaj zarucene spravnu odpoved na to ci sa da uznat znalecky posudok alebo nie .. ked o odvodoch do zdravitnej positovne nevedela nic...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?