Daň z predaja zdedeného bytu?

Poprosila by som o radu. Pred 3 rokmi sme zdedili byt po otcovej smrti, s tym, ze mamina tam zostala byvat s pravom dozitia. Zial, maminka nam teraz zomrela a byt sa ide predavat. Moja otazka- budeme musiet platit 20% dan z predaja, nakolko byt nevlastnime 5 rokov alebo je to v tychto pripadoch (dedicstvo) nejako oslobodene? Dakujem.
Odpovedať
v pripade dedenia po rodicoch - museli byt oni min. 5 rokov vlastnici. potom sa dan ani odvody nemusia platit.
Odpovedať
Ak byt vy mate na seba prepisany na seba a nevlastnite ho menej ako 5 rokov a chcete ho teras predat tak musite statu zaplatit dan a este aj zdravotnej poistovni aleak ho mate na sebauz viac ako 5 rokov v tom pripade neplatite nic.Alebo ked ho chcete predat tak len za taku sumu ako ete ho kupili teda aby ste na tomnic nezarobyl.Viem to preto lebo my sme boli v takejto istej situacii a ked sme chceli ho predat tak len za taku sumu ako sme ho kupili.A preto radsej pockajte ako mate statu niake peniaze navyse davat ved stat vam neda nic zadarmo.Ja by som mu nedala nic.S pozdravom.
Odpovedať
@mimidlo prijmy oslobodene od dane z prijmu fyzickych osob: "príjem z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa." to znamena, ze nehnutelnost ktoru ste zdedili od vasho otca je oslobodena od dane, pokial je splnena podmienka vlastnictva nehnutelnosti vasim otcom.
Odpovedať
@petka456 ako pisem vyssie, byt sme nekupovali ale zdedili...
Odpovedať
@manilla @finis rodicia tam byvali 15 rokov, takze ak dobre rozumiem, namali by sme z predaja platit nic...
Odpovedať
Profilova fotka
neplatite nic :-)
Odpovedať
presne tak od dane z predaja ste v tomto prípade oslobodený
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?