Daň z kúpy stavebného pozemku

Pekný deň prajem. Mám trošku "guláš" v tom ako, komu a akú veľku daň zaplatiť ak by som kúpil stavebný pozemok. Ale podme od začiatku. - Čisto hypoteticky: ak by som išiel kúpiť stavebný pozemok, a cena pozemku bude povedzme 40 000€ (napr. potvrdená znaleckým posudkom) a dohodnem sa z majitelom pozemku (keďže sa dobre poznáme) na cene za ktorú kúpim stavebný pozemok ale 6 000€ (na kúpnej zmluve), akú daň budem platiť ?? - Teda akú daň budem platiť já ako kupujúci stavebného pozemku ? Bude to daň z ceny stanovenej znalcom alebo daň z ceny uvedenej na kupnej zmluve alebo ako to vôbec je ?? - V akej výške sa platí daň z nadobudnutého stavebného pozemku ? Je to napr. 20% z kúpnej ceny pozemku alebo aké percento/suma to je ?? - Má platiť nejakú sumu aj predávajúci alebo ako to je ?? - Čítal som ze ak kúpim stavebný pozemok, mal by som to niekde ohlásiť ... je teda potrebné ohlásiť sa na ďanovom úrade ak som to správne pochopil ?? - Dá sa niekde prepočítaň daň ktorú je teba platiť za kúpený stavebný pozemok - nejaká kalkulačka na internete ?? Ďakujem pekne za odpovede a informácie ??
Odpovedať
Prvy raz pocujem ,ze ja ako kupujuci by som mal platit este aj dan , ked niekomu vyplatim peniaze .Podla mna su to vydavky a tie si v danovom vzdy cenim :) viac ako prijmy a z toho mi vychadza ,ze dan si ma ohlasit predavajuci ......
Odpovedať
Jaj tak, a akú veľkú daň bude teda predávajúci platit ?? Napr. koľko bude platiť pri cene povedzme cca 40 000?? Aká bude napr. suma dane pri cene cca 6 000?? Aká je teda výška dane ??
Odpovedať
No pri cene 40tis bude platit 20% plus bude musiet platit zdravotku kedze to nas drbnuty stat bere ako prijem z normalnej prace vsak treba zdierat ludi a ostane mu z toho tak 29tis v cistom a aj to bude este rad .Keby ste sa cisto hypoteticky dohodli na nizsej papierovej cene tak by samozrejme len ziskal na tom ale asi by som trval na pripadnej kompenzacii na tvojej strane .....
Odpovedať
dan z kupy neplatis. Plati sa dan za pozemok, ale az za rok kedy pozemok kupis-kedy ho zapisu na katastry na tvoje meno, nie kedy podpises zmluvy. Ak ho zapisu az buduci rok, podavas do konca marca 2014 danove priznanie a danovy urad ti vyruby dan. Kupu pozemku oznamis danovemu uradu do 30 dni od kupy pozemku. Podla mna blbost,nerobim to-ved im podam danove priznanie. Tlacivo na to "oznamenie" ti vydaju na dan. urade, u nas dole na informaciach.
Odpovedať
1. dan z prijmu = ak predam pozemok - podavam danove priznanie typ B do konca marca nasledujuceho roka... tu nezalezi kedy kataster zapisal zmenu majitela, ale kedy som dostal peniaze... do priznania zahrniem vsetky svoje prijmy (zamestnanie, zivnost, vecna vyhra.... ) a samozrejme mam narok aj na vydavky (odvody, pausalne vydavky, kupna cena nehnutelnosti, kt. som predal... ) ... velmi zjednoduseny priklad 2. dan z nehnutelnosti = patri medzi miestne dane a poplatky a ohlasuje sa na miestnom (mestsky, obecny) urade. Do konca januara sa podava danove priznanie k nehnutelnosti... kazde mesto, obec ma svoje sadzby... uvediem vsetko co som nadobudol a mam to na seba napisene k 1.1. daneho roka... takze ak kupim nehnutelnosti v novembri, kataster prepise v januari, t.j. nevlastnim tuto nehnutelnost k 1.1.2013 tak za rok 2013 (do 31.1.2013) priznanie nepodavam...
Odpovedať
@sharin @pavoldubovany Jaj, ano do konca januara, ja zijem v dani z prijmu. Dan z nehnutelnosti do KONCA JANUARA, za nehn.nadobudnute rok pred tymto januarom. Sorry.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze ked predavajuci vlastni pozemok/ nehnutelnost viac ako 5 rokov, tak neplati ziadnu dan, nie? Iba vtedy, ked vlastni pozemok kratsie.....Ty ako kupujuci neplatis ziadnu dan z predaja / ved je to tvoj vydavok, nie prijem ;-) iba budes platit dan z nehnutelnosti kazdy rok, ale tam nezalezi na cene pozemku, ale na m2- aka je vymera...obec ma stanovene ceny
Odpovedať
@atlaska: pozor, nie za rok dozadu !... dan z nehnutelnosti sa plati vopred... ak vlastnim nehnutelnost k 1.1.2012, tak do konca januara 2012 podavam danove priznanie na rok 2012 .... danove priznanie sa podava len prvy krat a potom mesto/obec posiela uz len predpis dane... danove priznanie k nehnutelnosti sa podava az ked je zmena (rozloha, zmena typ pozemku, pribudla zapisana nehnutelnosti.... )
Odpovedať
@sharin no ved tak ak mi zapisu na katastry nehnutelnost do 31.12.2012, do konca januara 2013 podam danove priznanie - teda za rok dozadu v r.2013 za rok 2012. A jasne iba raz, a potom uz len zmeny.
Odpovedať
@atlaska nie :-D ak kataster zapise noveho vlastnika do 31.12.2012 ... t.j. je vlastnikom k 1.1.2013, tak do 31.1.2013 poda danove priznanie na rok 2013 (nie za 2012!!! ) uz chapes? ;-)
Odpovedať
@sharin chapem
Odpovedať
Ak som to správne pochopil tak z mojich peňazí (povedzme čisto hypoteticky) dostane predávajúci pozemku a štát peniaze asi v takomto pomere ?? - Bývalý majiteľ: celkovú sumu (napríklad 40.000e) - 20% = dostane napríklad 32.000e a z toho platí ešte akú zdravotnú .. ?? - nepochopil som čo konkrétne to je a akým spôsobom sa to dá vypočítať ?? - Štát: určite dostane 20% z predajnej čiastky ... a to je napr. 8.000e. Ďakujem za ozrejmenie, nevyznám sa v tom nejako a rád si nechám poriadiť :) Ďakujem ešte raz.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pavoldubovany Ak predávajúci vlastnil nehnuteľnosť viac ako 5 rokov , tak je od platenia dane oslobodený, čiže celá suma je jeho . Síce zisk z predaja musí v daňovom priznaní uviesť,ale daň neplatí. A to Teba nemusí zaujímať či bude platiť daň alebo nie a akú, ale jeho :-) A rovnako platí aj oslobodenie od platenia odvodu na verejné zdravotné poistenie. A ešte maličkosť - daň sa počíta z rozdielu ceny za akú nehnuteľnosť kúpil pred 5 rokmi a a za akú ju predáva teraz.( Napr. ak pozemok kúpil pred 5 rokmi za 30.000 € teraz predáva za 40.000€ tak daň platí len zo zisku - čo je tých 10.000€ Ak ho kúpil pred 5 rokmi za 40.000€ a teraz predáva za 40.000€, tak jeho zisk je 0€ , takže daň neplatí :-) ...Dá sa s tým urobiť všeličo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?