Dá sa predať byt s hypotékou a začať stavať domček?

Profilova fotka
ahojte chcem sa opytat ci je mozne predat byt s hypotekou takym sposobom ze napriklad byt predame za 70 000eur z tej sumy by sme zaplatili hypoteku 15000 eur a ostatok preniesli na dom ktory by sme chceli stavat z toho zvysku 50 000 eur.a tych zvysnich 15 000eur by sme splacali nadalej ..ale uz takym sposobom ze ta hypoteka by uz bola ako na nas dom prenesena...je to mozne , alebo skor zabudnut... :(
Odpovedať
Poviem ako to prebieha. Ak chcete zalozit banke dom, musi to byt rozostavana stavba, ktoru je mozne zalozit na katastri, t.j. vacsinou maju banky definovane vytiahnute mury 1 m nad zem, banka nikomu neda predom peniaze bez akejkolvek zaruky. Takze musite zafinancovat pozemok, ak mate pozemok tak projekt, pripojky, zaklady a zacat tahat mury, potom mozte prist do banky predlozit podklady a banka podla znaleckeho posudku uvolnuje prvu tranzu. Takze aby ste mohli zalozit nieco rozostavane potrebujete cca 10-15 tisic Eur bez pozemku. A ohladom Vasho scenara ak by ste predali byt, neviem ci by sa nasiel kupujuci, ktory by Vam vyplatil nejake peniaze bez toho aby nezmizla Vasa tarcha z LV, pripadne sa nahradila tarchou kupujuceho v prospech banky, ktora financuje kupujucemu hypoteku. Jedine ze mate vysku hypoteky iba 15 000 Eur, potom byvajte v byte, pozicajte si dalsie, postavte dom, potom predajte byt a splatte tu 15000 hypoteku na byt. Este je moznost zalozit inu nehnutelnost, napr. rodicovsky byt/dom, ked bude stavba rozostavana potom preniest tarchu na rozostavany dom ale tu je dolezity vztah a postoj rodicov.
Odpovedať
@morandia Tak ako si to popísala s a to nedá, ALE ...môžeš si ťarchu preniesť na inú nehnuteľnosť. Napr. so súhlasom rodičov na rodičovský dom. Z ceny za predaj bytu by si mohla urobiť mimoriadnu splátku hypo 20% a zo zvyšku začať stavať.A po stavaní môžeš znovu ťarchu preniesť na svoj dom a dokonca môžeš navýšiť hypo na dokončenie stavby. Alebo zobrať nové hypo na nový dom vo vyššej sume a splatíš staré hypo a zbavíš sa ťarchy na rodičovskom dome. Toto sú už ale dosť zložité finančné operácie na ktoré je dobré si zvoliť finančného poradcu. ( To aby sa v bankách nevyhovárali a nenanútili Ti nevýhodné podmienky.) A v konečnom dôsledku treba zvážiť, že všetko je to otázkou dlhého časového obdobia a kopy papierovačiek a zbytočného platenia vkladov na kataster. A ešte jedno asi najjednoduchšie riešenie :-):Predať byt, splatiť hypo (podľa uvedených súm je to 30.000,-€ ),presťahovať sa na 1-2 roky k rodičom ( alebo do podnájmu, ale to už sú výdavky navyše) a stavať a zobrať si nové hypo na rozostavaný dom.
Odpovedať
Profilova fotka
fuuu no to ste ma nepotesili..hmmm
Odpovedať
No, presne to som chcel poradiť, čo píše ninka23 na konci (-: Predať, vyplatiť hypotéku, rozostavať, zobrať hypotéku a dokončiť. Predpokladám, že morandia má poriešené prechodné bývanie (-: Už len nájsť kupca na byt. Alebo už aj ten je (-:
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka23 ta posledna moznost je najlepsia ...
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka23 a ked chceme preniest na byt nasho svokra ktory ma hodnotu 50 000eur ,ale ma nejake pozicky v sume 5000eur da sa preniest hypoteka ? s tym ze ked sa nas byt preda tu svokrovu pozicku by sme vyplatili a hypoteka by bola nadalej na jeho byt kym by sme nemali hrubu stavbu potom by sme hypoteku prniesli na nas dom...
Odpovedať
Profilova fotka
@morandia docerpat hypoteku na byt (americka hypo 80percent z hodnoty nehnutelnosti), staru vyplatit a zo zvyskom cca 41000€ zacat stavat dom, v pripade nedostatku penazi potom zalozit uz aj rozostavany dom (dalsia hypo), to je podla mna najjednoduchsie riesenie ;-) Treba ist do banky a porozpravat sa o moznostiach, dolezite su aj vase prijmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu tiez dobra moznost
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajor prechodne byvanie mame poriesene ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu a da sa zalozit aj na mensiu sumu? napr.tych 10 000-15000eur?
Odpovedať
Profilova fotka
@morandia no najnizsia hypo pokial viem je 10000€ , takze ano.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu super :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Zalozit, rozostavat, refinancovat, vyplatit, vziat dalsie hypo....ono scenare su to pekne ale v prvom rade je dolezity prijem na splacanie, potom zaloh uveru a ak budete mat namodelovany scenar poratajte si vsetky poplatky. Kazda zmena na katastri 66 Eur, Splacanie hypo su rozne poplatky najnizsie co je, je 1% zo zostatku istiny, pri 50 tis. uvere mate hned 500 Eur, ale byvaju aj 4%. Bud refinancujte si hypoteku s tym ze navysite novu hypoteku zalozenim dalsieho bytu alebo navyste existujucu hypo, z navysenych prostriedkov zacat stavat a ked bude rozostavana ci dokoncena hruba stavba, hladat kupcu na byt. Ste vo svojom byte a staviate + minimalizujete poplatky. Najlepsie Vam povedia v banke ale opakujem musi Vas pustit prijem pri navysovani hypo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?