Dá sa kúpiť byt spoločne ešte pred svadbou?

Dobrý da sa kupiť byt spoločne ešte pred svadbou? zo zmluvou v pomeroch 50%:50% alebo 90%:10% alebo 80%:20% atď. Dá sa spísať taká zmluva u právnika pred manželstvom v ktorej bude percentuálne napísane kto koľko do toho bytu dal penazí ? Aby sa ulahčilo vyrovnanie bytu v pripade rozvodu. Dakujem vopred za odpoved.
Odpovedať
da sa to, segra tak kupili byt, kedze kazdy dal polovicu maju to fifty fifty. Je to napisane aj na uverovej zmluve v banke aj na liste vlastnictcva
Odpovedať
Profilova fotka
No my sme kupili byt pred svadbou a mame podiel 50:50. Ale co sa tyka tych penazi.. platime hypo a to uz teda vobec nie je jasne, ktoto platil, resp. je jasne z koho uctu to ide... Ale ak kupujete v hotovosti tak by to malo byt mozne, podla mna prakticky hocijaka dohoda je mozna, ale ja nie som pravnik :-).
Odpovedať
@penn a tu sa da podla mojich informacii riesit to, ze pri nezhodach si moze ten, z ktoreho uctu to islo narokovat viac, ak dokaze ze hypo platil on
Odpovedať
Na liste vlastnictva sa to urcuje v zlomkoch, takze staci ak si prepocitate sumu a tak sa to uvedie do kupnopredajnej zmluvy a tak to bude zavkladove napr. ak byt stoji 70 tis tak jeden by mal 2/3 - 46.666,- eur a druhy by mal 1/3 - 23.334,- eur. Ak je to polovica, tak su pocty jednoduche, ale da sa to prepocitat ak ked kazdy do kupy vklada inu sumu a pri naslednom predaji by sa predajna suma podelila podla pomeru.
Odpovedať
Profilova fotka
@michal.ko no ved, pritom, vies ako to v rodine chodi, hypo odchadza z jeho uctu, ja platim vselijake ine veci, toto sa mi dost nepaci, pokial aj pri rozvode sa pozera na to, kto ako prispieval do domacnosti.. ved to je uplne bezne, ze ak manzel zaraba viac, mozem ja dokonca byt doma, alebo na materskej a co to ma znamenat, ze sa bude na to prihliadat kto kolko prispieval, taka bola dohoda, ze ja budem doma, tiez som si mohla zarabat.. Podla mna to ako sa hospodarilo v manzelstve bola spolocna investicia, ked sme verili, ze spolu budeme do buducnosti.. a vsetko by malo ist na polovicu, resp. pozerat na podiel deti. Lebo to je absurdne, ze zena co zostane byvat v byte,.. ma vyplatit manzela polovicou ked su tam este dve deti. To podla mna ma ist 1:3. Takze ho vyplati stvrtinou, alebo vyzivne musi zohladnovat aj hypo co zene ostane platit ako podiel deti... no je to zlozite uznavam. Samozrejme ak su tam specialne veci, ze jeden z partnerov nieco zdedi, alebo dostane od rodicov to by som z toho vylucila.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme tak kupovali dokonca pozemok a teraz staviame tak dom.. kazdy plati presnu polku vzdy :)) @pista2
Odpovedať
@penn A to sa neda že by o hypo alebo o stavebný uver žiadali obidvaja a bly bi zapisaný a stavebnom uvere obidvaja ako splacatelia a doma i si to už niako podelili aj najom aj uver aby to višlo tak niak napoli a je
Odpovedať
Profilova fotka
@pista2 aj my to tak mame.. aj uver mame na polku, aj platit uver budeme na polku, aj pozemok sme kupili na polku..vsetko sa da.. klasicky sa vsade pisu 2ja ludia, lene je to zdlhavejsie pri uradoch. Nemaju radi splnomocnenia a vzdy sa musime vsade dostavit obaja... inak neni v tom ziaden hacik
Odpovedať
Profilova fotka
@pista2 @andyfoto aj ja si myslim, ze sa to da... ale trosku by mi to komplikovalo zivot, hlavne to platenie napoly, a hmm aj ked v podstate ide iba o jednorazove nastavenie platieb. Mohli by sme kazdy posielat polku.. :-) na vsetky pravidelne platby asi by to pomohlo pri rozvodovom konani, ale neviem kam by nas to dostalo.. Moja pedikerka mi povedala, ze jedna vec co viedla u nich k rozvodu bolo, ze kazdy mal vlastne peniaze, asi ich to nejako rozdelovalo. No a teraz my ale spolu nezijeme len tak, brali sme sa navzdy, cakame dieta. A teraz ked ja budem na materskej samozrejme, ze ani vo sne nebudem moct zaplatit z materskej polku hypoteky, sotva polku najmu. Samozrejme, ja nepripustam, zeby ma to niekedy cakalo. Ale potom sud takej zene povie, vy ste boli 9r na materskej vas muz platil hypo, dajte mu polovicu?
Odpovedať
@penn To je jasne maš pravu ja by som to chcel tatko ja s frajerkou ked dame peniaze do kopi dak by sme možno na ten byt maly ale holobyt a ja mam stavebko v pss a tam mam peniaze ja by som chcel viužit ešte ten vyborný stavbeny uver čo mam po 6 rokoch sporenia na dozariadenie čiže frajerikne peniaze by sa dali k mojim peniaziom do pss do penazi spoločných by sa zobrala ešte menšia požička ale či bi sa dalo aby bolo na papiery z tej mojej pss knižky že aby bola aj ona ako žiadatelka o uver a aj ja.Byt by sa kupil k bytu by sa napisala znluva o podiloch kdo kolko percent do nho dal a požičku ktora je určena na dovbavnie by sme platili spolu ale že by to bolo aj na papieri že aj ona je v tom uveri zahrnuta ktory je určeny na dovibavenie.Chapete? proste by som chcel viužit ten dobry urok na uver bo už nan šetrim 6 rokov že by sme ten urok platili obaja s tej mojej knižky ale aby bola aj ona napisana na papieri ked nema založenu knižku vpss.Byt by bol podielovo v zmluve napisane u pravnika.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahaa, no ale tak to veru sa podla mna treba informovat v PSS lebo uver je to asi standardny, .. ale mozu tam mat trosku ine podmienky ako v bankach.. Inak chapem chapem, mne zasa len ide o to ako na to sud pocudne pozera. Inak to napr. ja mam este jeden byt, ktory som mala uz pred manzelstvom, a tiez som uvazovala, ze keby som ho predala a vyplatila polovicu bytu tak zeby sa uver prepisal uz len na manzela, lebo ja som polovicu zaplatila predsa. Ale tiez to neni spravodlive podla tej mojej logiky,.. lebo zas robim to predsa pre nas dvoch, no keby on mal uz nasporeny milion a investoval do bytu, neviem ci by sme o tom spisali, ze ja mam v uvere o milion viac :-) . Ale stale je v tom podla mna rozdiel, lebo to bolo pred manzelstvom, ale to co ste robili uz v manzelstve to uz predsa bolo pre benefit vsetkych. Aj ked ludia spolu ziju dlho aj pred svadbou nie? No nic samozrejme, verim, ze ani jeden z nas to nebude musiet riesit. :-))
Odpovedať
Ahojte my mame s frajerku tiez podobne problemy.robime v anglicku obidvaja.ja som si pred chvilku s nou dal stavebne a su tam nejake peniazky.potom zasa problem z jej rodicov strany ze stavebko je na moje meno.to chapem. :-) tak teraz musime zarobit tolko isto a dat peniaze frajerke.a potom uz zacneme po polovickach.ale nevieme kam dat tie frajerkyne peniaze.ak to bude stavebko bude to komplikovane.platit dve pozicky,dve stavebka.to su dva uroky nie?a to chceme stavat a kupit pozemok.no budeme to mat komplikovane...asi bude jedno stavebko a jedno cash.ale zasa by sme mohli mat uroky.no neviem.v kazdom pripade uz chcem kupit pozemok nejaky ale neviem ako to zaplatime... :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ono sa to da velmi rychlo vyriesit. To ze dvaja su na liste vlastnictva je zbytocne komplikovane. Co tak zriadit zmluvu na ktorej budu vsetke podmienky napisane. Napr: - Ja mam ucet kde su vsetke peniaze. Z toho sa plati vsetko ohladom domu. (Vsetko je na moje meno) - Priatelka my mesacne posiela prachy na ucet ( v prevode je dovod krasne uvedeny ) to sa da aj do zmluvy. - Dalej sa vsetko znaci a kazdy mesiac podpisuje. -V zmluve je uvedene ze peniaze sa mozu pouzit iba na stavbu domu. V tej zmluve mozu byt kadejake detaily. Uz len overit pravost zmuly a je to. Jednoducho a krasne vyrieseny problem. Ak by sme sa rozisli tak priatelka ma presne take iste pravo ako ja. Ked sa domcek postavi potom sa to krasne vsetko prepise na obidvoch. Moj nazor na tento problem je v tom ze ludia si musia aj trosku verit. Ano je pravda,ze co sa tyka penazi, tak zmeny mozu nastat ale to iste moze platit neskor v manzelstve. Jednoducho to netreba az tak prilis prehanat :-))) To je moj nazor :-))))
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahojte my sme tiez kupovali byt so snubencom od mojich rodicov .A mame kazdy,na zmluve ze,vlastny jednu polovicu bytu.Myslim ze,vsetko je o dohode medzi partnermi.Ja platim uver a moj snubenec platy vsetky zlozenky.. 8-) A za peniazky co nam ostali sme prerobili byt.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
a neviete mi poradit ako to je pri neskolaudovanom dome? všetko je pisane na priatela pretoze okolo toho behal on, kedze mal tu možnost a ja nie. teraz chceme dat dom na 2 polovice. treba oznamit asi aj zmeny vlastnikov banke ze?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?