Čo všetko treba vybaviť po kúpe bytu?

ahojte....kúpili sme byt... Máme už aj list vlastníctva- teda sme zapísaní na katastri, pre list sa chystáme :-) No ale...čo všetko musíme urobiť, prihlásiť? Prepisy elektriny, plynu, nájmu máme už za sebou, už je všetko na nás. Teraz čo ďalej? Mám nejaké matné info, že treba zmeniť trvalý pobyt, a prihlásiť sa na platenie smetí, TV a ROZHLAS, a daň z nehnuteľností....? Ešte niečo? Ďakujem veľmi pekne za rady :-)
Odpovedať
S LV treba zajst na mestsky urad,tam sa nahlasit k pobytu a vyplnit lajstra. Samozrejme ze treba aj trvaly pobyt prehlasit na matrike-evidencia obyvatelstva. Nezabudnut na poste vybavit preposielanie posty na nasledujuce mesiace a nahlasit novu adresu aj na vsetky institucie s ktorymi mas nieco spolocne /banky,poistovne,tel.operatory,zdr.poistovne a pod./. Na Poste vybavujes aj prehlasenie sipo platieb.
Odpovedať
@majki555 kedze sme menili odberatela plynu aj elektriny, prehlasovanie nebolo na poste,ale priamo u odberatela..... Takze v podstate len tieto veci treba povybavovat...dakujem
Odpovedať
@zuzka_puska tým pádom vybaviť aj nové OP,kvôli zmene adresy,vybavovať hneď kvôli novému LV pretože platnosť má 3 mesiace,aj u MUDR nahlásiť zmenu,ked si SZČO aj daňový,soc.
Odpovedať
nakoniec sa nemozeme prihlasit na trvaly pobyt, lebo v nasom byte je na trvalom bydlisku prihlaseny sused s celou rodinou... uzasne fakt
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka_puska ty ako majiteľ bytu ich odhlasis a prihlásis seba...žiaden problém.
Odpovedať
@zuzka_puska Písal som k téme aj tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/kupa... Prečo je tam prihlásený sused s rodinou? Pre teba to problém nie je, ty si vlastník bytu, tak môžeš ostatným osobám, ktoré sú tam prihlásené pobyt bez problémov odhlásiť. A prihlásiš sa sama. Aj keby si tam nechala suseda prihláseného, tak sa môžeš ty prihlásiť - veď si majiteľ bytu! Ale až s listom vlastníctva v ruke.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka_puska prihlasit sa tam musi dat bez problemu, si majitel a mas to na LV... je len na tvojom rozhodnuti, ci tam suseda z nejakeho dovodu nechas takisto nadalej prihlaseneho, alebo ho odhlasis bez toho, aby sa toho on musel zucastnit... Ty ako majitelka mas na to plne pravo... Inak ja ked som predaval byt, tak som docasne ponechal trvale bydlisko este v tom povodnom (kedze sme byvali nejaku dobu v podnajme) a nebol najmensi problem... Novy majitel sa prihlasil na trvaly pobyt a nam ho tam nechal, lebo sme sa tak dohodli... Nasledne nam ho zas po vzajomnej dohode zrusil bez toho, aby sme sa my toho zucastnili... Toto je bezny standard, nechapem, preco by to nemalo fungovat u teba :)
Odpovedať
@zuzka_puska a tá pracovníčka ti nepovedala,že ich môžeš odhlásiť?ináč ked ste 2 majitelia napr.muž a žena najlepšie je ísť spolu a ich odhlásiť.
Odpovedať
@marta2610 nie nemozem ich odhlasit. su manzelia a maju deti, deti nemozem odhlasit, len dospelych.. musia oni ist, a odhlasit sa., aj deti.
Odpovedať
@thodosy su tam deti, deti sa len tak nedaju odhlasit, je to dane aj zakonom tusim....
Odpovedať
ako ste mohli kupit byt s najomnikmi????
Odpovedať
@atlaska no na druhej strane každý kupuje byt s nájomníkmi,ale treba si dať do zmluvy napr.,že k 31.12.2015 sa sami odhlásia,či?nevedela som,že deti sa nemôžu odhlásiť z T.B.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marta2610 s najomnikom susedom???
Odpovedať
@zuzka_puska zakon hovori o tom, ze manzel po rozvode moze manzelke zrusit TP /ak nema narok na byt/,ale vlastne deti odhlasit nemoze. To sa cudzich osob netyka! Cudzie osoby,aj malolete nemaju ziadne pravo byt prihlasne v byte,ak si to majitel nezela. Treba odhlasit TP,musia byt pritomni obaja vlastnici. Na MU maju na to tlacivo,staci si vypytat. @zuzka_puska a to vas predosly majitel ani len neinformoval? A s tymi "podnajomnikmi ste hovorili? Aky maju dovod? @dusho preco by mala nechat na TP cudzich ludi? Bude za nich platiti poplatky za smeti,vytah a este neviem co vsetko sa plati,ak tam maju nahlaseny TP?
Odpovedať
oni su nasi susedia :-) byt hned oproti. My sme byt c.1 a oni byt c.2... list vlastnictva mame kazdy spravny. su tam prihlaseni uz 15 rokov, nechapem ze doteraz si to nikto nevsimol. List vlastnictva maju na svoj byt c .2 a pobyt trvaly maju v byte c.1 :-) nerozumiem!!!!! Moj nazor je, ze uradnicka ktora to pred 15 rokmi zapisovala, urobila chybu.... smeti platia kazdy rok za seba, normalne.... Ale teda zistovala som, ze to, ze su tam prihlaseni nie je nejaka prekazka... ale predsa, clovek nikdy nevie. Jednoducho je to chyba uradnicky, ktora im robila trvaly pobyt... pretoze list vlastnictva mame na byt c. 1 a oni na byt c. 2... toto vsetko papierovo sedi. Akurat ten trvaly pobyt... ale so susedom som uz pokecala, pojdu sa odhlasit a nahlasit na svoj byt. :-) stavaju sa kadejake chyby.... sme ludia a sme omylni. Samozrejme, nebudem to riesit pokial nam to nesposobi nejaku skodu. Ak by sposobilo, urcite by som zariadila aby osoba ktora tuto chybu sposobila, za nu aj zodpovedala... ale verim ze to tento tyzden vybavime k dobru oboch stran :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 ja som nepisal, ze ma nechat na TP cudzich ludi... neviem, kde si sa to docitala, ja som pisal toto: "je len na tvojom rozhodnuti, ci tam suseda z nejakeho dovodu nechas takisto nadalej prihlaseneho" - dalej som uviedol priklad, kedy sme mali my docasne TP v nasom byte, ktory sme predali novym vlastnikom a dohodli sme sa vzajomne... Kazdopadne podla toho, co Zuzka pise sa vec bude dat bez problemu vyriesit...
Odpovedať
@atlaska však ked kupuješ byt stále sú tam prihlásení majitelia bytu s deťmi a po predaji bytu by sa mali niekde prihlásiť,či? :-)
Odpovedať
oni tam maju prihlasenych susedov, keby som kupovala byt dopredu si zistujem vsetky mozne tarchy,v dnesnej dobe kde sa jeden byt v pohode preda aj trom roznym "buducim" majitelom. Majitel tam moze mat nahlasenych aj 10 inych ludi z rodiny, taky byt nekupim,kym sa toto neporiesi. @marta2610
Odpovedať
@atlaska teraz je to lepšie ošetrené ked kupuješ byt peniaze vložíš do banky a až ked máš LV až potom dostanú predávajúci peniaze.Môže tam byť aj 10 ľudí prihlásených ty ako nový majiteľ s LV nie starším ako 3 mesiace ich odhlásiš.Jasné dôležité je zistiť ťarchy na byte,nedoplatky.
Odpovedať
@marta2610 vinkulacia,nema nic spolocne s odhlasenim cudzich ludi na byte. Niektori ludia vedia porobit paseku majitelovi bytu. Toto bude zjavne korektny pripad, len mne nejde do hlavy ze si niekto nepreveri kolko ludi je na byte nahlasenych,keby toto vedeli dopredu,ze su tam nejaky susedia,isto ziadaju pred kupou ich odhlasenie. Sudy su plne roznych pripadov,bohzial a najhorsie je,ze kym sudy vobec vytycia pojednavania,trva to niekolko mesiacov :-( Svojim sposobom,po pravnej stranke na byte su nedoplatky za smeti za tych "najomnikov" aj ked evidentne chyba nastala u nejakej pracovnicky,mozno pri cisle bytu,ale nejaky sibnuty spravca bytofonu moze toot vymahat. Robila som an bytovom podniku kedysi davno, ludia vedia riesit take blbiny a nenormalnost,ze rozum sa zastavuje. Vtedy napriklad ak bol niekto tusim 5rokov nahlaseny na byte,mal na byt narok,ale to samozrejme byty neboli v osobnych vlastnictvach ako dnes.
Odpovedať
co to pisete? :-) :-) ako sa da byt predAt aj 3 buducim majitelom? :-) :-) My sme vsetko riesili cez realitku, mame uz aj list vlastnictva na ktorom sme len my. A nikto iny. To ze ma sused na nasom byte Tp, je len nedopatrenie nejakej uradnicky, co sa do niekolkych dni vyriesi. Ak aj ma niekto v byte tp, s bytom nemoze robit nic, ten kto je tam prihlaseny nie je majitel a nema na byt ziadne pravo :-) Len tam proste "papierovo byva". Znama kupila byt, kde malo tp asi 10 bezdomovcov, a absolutne ziadny problem to nebol- nie je to tarcha pre boha. za tarchu sa povazuje hypoteka, pozicky, pripadne vecne bremeno, nie trvaly pobyt niekoho v byte :-) :-) Ale ok :-)
Odpovedať
@atlaska my sme majitelia bytu, jedna sa o byt v ov nie najomny byt, co je strasne velky rozdiel. V pripade najomneho bytu by to problem bol, ale takto je to len drobnost ktora sa da riesit a nie je to tarcha. Cize aj keby tam bolo 20 ludi prihlasenych na tp, nic sa nedeje. Smeti platit za nikoho nemusim- smeti chodia na konkretne meno, nie na byt... cize kto tam ma tp, ten si smeti plati :-) odo mna to nie je vymozitelne.
Odpovedať
@atlaska i ked teda je pravda, ze smeti chodia za tolko osob kolko je tam prihlasenych, ale aj to sa uz da riesit nie je to problem :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
prosím vás ked ste predali dom a boli ste s novými majiteľmi sa prihlásiť v elekt aj plynárni aj vodárni, stačí ked ide iba jeden starý majiteľ s jedným novým majiteľom to odhlásiť a jasné prihlásiť,či?dík.
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 elektrárne stačí aj telefonicky., A plyn stačí 1 ks z tých novych
Odpovedať
@ianitka mne ide hlavne o nás starých,či teda stačí iba 1 ks z manželov :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 Elektrarne - ten, na koho je elektrina napisana zavola na info linku - a tam sa odhlasi - nadiktuje stav elektromera (musis mat zaplatene vsetky faktury na vsetkych odbernych miestach), da vediet novému a ten sa prihlasi tiez cez infolinku, Plynarne (SPP) sme vybavili tak, ze sme vypisali tu ziadost o zmenu odberatela a isli s tym len ti novi.
Odpovedať
poprosím niekoho dajte link na splnomocnenie,aby som ja bez muža mohla odhlásiť vodu a elektriku,dík nech mám istotu že to vybavím aj sama,keby náhodou že to treba.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?