Čo s zdedeným domom ak jeden z dedičov doň investoval?

Ako to je s dedicstvom ak maju rodicia dve deti. Dcera byva v zahranici. Syn s rodinou sa nastahuje do domu na poschodie lebo je dost velky pre vsetkych a kedze je dom uz stary tak ho opravi. (vymeni okna, kurenie, opravi strechu atd.) Po smrti rodicov sa ako maju deti vysporiadat s domom ked syn mu pridal na hodnote tym ze ho opravil? Nevie mi niekto povedat ako to je?
Odpovedať
ahojte, chcela by som poprosit niekoho, kto vie v tom chodit o radu,,, zdedila som 1/4 bytu(3-izb.) po otcovi, ktory zomrel pred 10 rokmi. Druhu 1/4 zdedila moja sestra a 1/2 bytu patri nasej mame(boli rozvedeni). Pri dedic. konani sme sa pred pravnickou dohodli, ze sa vysporiadame medzi sebou dve sestry. Sestra s mamou ziju spolu v tom byte a na dohodu-ustnu - sa akosi "pozabudlo",,, Ja mam vsak rodinu a peniaze z bytu by sa nam velmi hodili, pretoze mame v plane stavbu domceka. Ibaze moja sestra sa nechce dohodnut. Ake mam moznosti? Poradi niekto?
Odpovedať
@hanka4 Ako presne myslis to, ze ste sa ustne dohodli, ze sa vysporiadate dve sestry? Ako to mate na osvedceni o dedicstve, je to tam napisane tak, ako si spominala, ze 1/4 ty, 1/4 sestra, 1/2 mama? Ak je to tak, mate byt v podielovom spoluvlastnictve, zrusit ho mozete bud dohodou, ktora ale v pripade, ze ide o nehnutelnost, musi mat pisomnu formu - teda sa dohodnete, ze ty svoju cast predas sestre za nejaku sumu. Ak sa nebude chciet dohodnut, mozes dat navrh na sud na zrusenie podieloveho spoluvlastnictva, tam moze sud vec rozdelit (co pri byte asi nie je dost dobre mozne, vyuziva sa to skor pri pozemkoch) alebo vec prikazat niektoremu zo spoluvlastnikov za primeranu nahradu alebo ak by vec nechcel nikto, sud nariadi jej predaj a rozdelenie vytazku z predaja podla podielov. Takze ak je ta 1/4 bytu tvoja, isla by som za sestrou s tym, ze sa chces dohodnut o tom, ze jej svoju cast predas, lebo 1/4 bytu ti je nanic, ale peniaze sa zidu na stavbu domu a ak nebude chciet, povedz jej, ze to das na sud. Inak podielove spoluvlastnictvo upravuje § 137 a nasl. Obcianskeho zakonnika - je tam aj zrusenie spoluvlastnictva.
Odpovedať
@ciusinka dakujem za odpoved ta ustna dohoda, to vlastne bolo vtedy, ked sa nas pravnicka pytala, co s bytom dalej,,, Povedali sme jej, ze sa dohodneme medzi sebou a vysporiadame sa,,, ale uz 10 rokov sa to taha, lebo sestra nema peniaze, je rozvedena a ma male dieta (ludom "vyplakava", ze ju vyhadzujem z bytu) Este k tomu byt je v stave, ze potrebuje rekonstruovat,,,, Sestra si isla zarobit na prerabku toho bytu s tym, ze vraj mi to v buducnosti odrataju z ceny bytu,,,s tym nesuhlasim, ale obidve na to nedbaju a nadalej nic neriesia (so mnou) Som fakt na tom tak zle podla zakona a nemam ziadnu sancu sa dopracovat k spravodlivosti?? Trapi ma jej situacia, ale aj ja som zacinala od nuly s pôzickami,,,,ale oni si nevyhodne uvery brat nechcu,,,
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?