Čo nasleduje po zaplatení bytu cez hypotéku?

Profilova fotka
Prosím Vás vie mi nietko poradiť. V týchto dňoch sme konečne odovzdali všetky potrebné papiere banke k hypotéke, vlastne ku kúpe bytu cez hypotéku, aj na kataster. Majiteľka má už peniaze na účte ale ona sa má do 14 dní vysťahovať a LV budem mať ja ako nová majiteľka tak najskôr o mesiac. Od toho 15.teho dňa do nového LV vlastne komu patrí byt. Môže sa už ona odhlásiť? Ja sa môžem prihlásiť všade (plyn, voda, kúrenie, atď) iba vtedy keď už mám LV? Môže od toho 15.dňa prerábať byt a robiť tam úpravy? A jak je to s preberacím protokolom?
Odpovedať
takže prihlásiť sa môžeš úplne všade okrem trvalého bydliska - tam potrebuješ kópiu LV a záleží, čo máte ďalej v zmluve. Ak má vaša banka už zapísanú ťarchu, resp. je tam plomba, tak sa môžte správať, ako by ten byt bol už definitívne váš a môžte začať s úpravami. Aj my sme takto fungovali s domom-. V júli sme začali robiť a LV sme dostali až v novembri. A preberací protokol sa robí v dvoch origináloch - jeden pre teba, jeden pre bývalú majiteľku. Náš obsahoval stav plynomeru + číslo, vodomer, elektromer, ďalej počet odovzdaných kľúčov od jednotlivých miestností(byt, špajza, pivnica), kľúče od vchodu, schránky... a samozrejme podpisy zúčastnených strán.
Odpovedať
Profilova fotka
najprv ďakujem banka už dostala LV s plombou, len ešte ten LV na moje meno nemame, a to že chceme hneď meniť okná tak sa bojím trošku. na preberacom protokole musi byť aj niekto ako svedok alebo niečo takeho? a vlastne ja sa môžem namiesto byvalej majiteľky všade nahlásiť aj keď nemám kvázi žiaden doklad o tom že je ten byt už môj?
Odpovedať
vieš my sme mali v zmluve, že po pripísaní peňazí na účet predávajúceho je dom náš, takže sme neriešili, či teraz alebo o mesiac. Na tom protokole sme žiadneho svedka podpísaného nemali, ved to je doklad pre teba apre ňu, tak je vo vašom záujme, aby to bolo dobre odpísané, lebo ona ešte doplatí to čo minula (energie, vodu...)Pani, čo od nás kúpila byt tan preberací protokol, resp. kópiu odovzdávala aj správcovi domu , tuším k ročnému vyúčtovaniu. A všetky tie veci ako el+plyn sme riešili telefonicky anikto od nás nič nechcel. Vodu sme nahlasovali priamo u vodárov s LV, ale to sa týka rod.domu. V byte to stačí nahlásiť správcovi, resp. byt. družstvu.
Odpovedať
EVIIIKU: MARTINAEMA má v podstate skoro pravdu :-) Ale: tu by sa pýtalo poznamenať - v dobrej realitke by ti na tieto otázky zodpovedali presne a odborne, ale na to už je asi neskoro :-) Urobím teda charitu a dobrý skutok 8-) : podľa mňa je byt Váš až keď sú vlastnícke práva prevedené na katastri. Dovtedy máte "len" kúpne zmluvy. Samozrejme, že dobrá kúpna zmluva má svoju právnu váhu, ale: A) čo ak je v zmluve chyba a kataster konanie preruší? Všetko sa oddiali... B) čo ak od zavkladovania zmlúv do ich spracovávania príde predávajúcej nejaká exekúcia a zapíšu ju na LV ako ťarchu? Konanie sa preruší a je tu situácia, ktorú treba riešiť a vyplácať. Prerábať byt môžete, ale stále je tam to ALE, až kým nemáš LV na svoje meno. Je to na tebe, ak si si 100 percentne istá, že sa tekéto niečo predávajúcej nemôže stať, prerábajte. Ale ja by som počkal tých pár dní, stali sa nám všelijaké veci... A v prvom rade - odborník by ti pred podpisom zmluvy poradil dať tzv. Zrýchlený vklad za 265,50 EUR. Povieš si však: Prečo platiť o 6 tisíciek SK naviac? Práve pre to prerábanie a istotu mať LV do 15 dní. Keby ste to urobili, mohla si mať tetu odsťahovanú a LV v ruke naraz, a s kľudom prerábať. Nestojí to zato, keď Vám to tak ponáhľa? Energie a prepisy je možné urobiť nie len s LV alebo jeho kópiou, ako tu bolo napísané, ale aj s Návrhom na vklad, ktorý ti orazili pri vkladaní zmlúv na kataster. To je vlastne tvoj dôležitý doklad a dokument oprávňujúci nových majiteľov prihlásiť si energie a zmluvu u správcu bytového domu. Odovzdávajúci protokol k nehnuteľnosti by mal zhruba obsahovať to, čo napísala Martina. Čiže: - odovzdávajúce a preberajúce osoby s adresou a napr. dátumami narodenia. - presný popis nehnuteľnosti - stav plynu (príp. číslo plynomeru) - stav elektriny (číslo elektromeru) - stav teplej a studenej vody - počet odovzdaných kľúčov od: domu, brány, pivnice, ... - a podpisy oboch strán, aby bolo v budúcnosti neodškriepiteľné, aké stavy boli spoločne odpísané a odsúhlasené. S tým ísť prepisovať energie, najskôr sa však musí odhlásiť predávajúci.
Odpovedať
fotomark ja som teda absolútne žiadne doklady k prihláseniu na odber energií nepotrebovala, iba k vodárom. A pani čo od nás kupovala byt, tak išla do správc. spoločnosti s kópiou kúpnej zmluvy. NEpotvrdenej z katastra.
Odpovedať
hmm... u nás s tým robia caviky - birokracia tu ešte nevymrela. Je však super, že to niekde robia aj jednoduchšie a nebuzerujú ťa s papiermi a tlačivami, ktoré musíš priniesť... Iný kraj - iný mrav :-)
Odpovedať
fuj akú chybisko som spravil... že birokracia s makkým :-S
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem že ste mi to všetko popísali obom. už som tomu trošku pochopila, bolo na čase :-) FOTOMARK: ja sa tak trošku toho bojím. ten byt kupujeme bez realitky a nemám vlastne nikde žiadnu istotu ani nič. a ano nedali sme zrýchlený vklad, lebo predsa len pre mladého človeka ktorý prvý krát kupuje nehnuteľnosť je každá korunk, euro dobré. tak asi preto. ale na katastri už máme dávno všetky papiere a teoreticky hneď po veľkej noci by sme už mali mať papiere. dúfam. takže k tomu odovzdávajúci/preberací protokol úplne stačí keď tam napíšem údaje predávajúcej, kupujúcej stavy všetkých meračov a počet klúčov. Takžýe s týmto papierom a s návrhom na vklad ktorý nám potvrdil kataster môžme už ísť všetko prehlásiť na mňa, aj ked nemám LV?
Odpovedať
Ahoj Eviiku, neboj, my sme už dvakrát kupovali byt a jedenkrát sme predávali dom, a všetko bez realitky a vždy to dobre dopadlo, vždy sme síce podali o zrýchlený vklad, ale ono v podstate to je jedno, ono ked dom kupujete na hypo, je to predsa len o niečo väčšia istota, banka pustí peniaze až ked má svoju blombu a teda až vtedy ked vy budete napoly majiteľmi, ale pamätám si ako čakala na tetu poštárku kým mi nepriniesla list vlastníctva. Druhý krát sme to už mali tak vybavené že na druhý deň mi list vlastníctva priniesla osobne domov sekretárka, bolo to úžasné, síce nás to vyšlo cca 3000 SKK ale tá istota mať ho na druhý deň v rukách stáa za to. Nuž čo už- AAAch tie známosti
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?