Byt alebo dom?

ahojte, chcela by som sa opýtať, či je možné kúpiť byt (úver) a po pár rokoch byt predať? Máme totiž pozemok na stavbu domu, ale nemáme žiadne peniaze na začiatok a nemáme bohužiaľ ani čo založiť.
Odpovedať
Preco by to nemalo byt mozne? Vela ludi zacina v byte a potom pokracuju do domu. My to robime presne tak isto.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka2232 dom sa da postavit aj za cenu bytu.... Naco ten medziskok? Mate vyhodu ze mate pozemok... Postavte rovno dom.
Odpovedať
madein1974 niekde byt stoji 30000 az 40000 a za to dom asi sotva postavis..
Odpovedať
Profilova fotka
@dzonyby ano niekde su byty lacne. Ale naco brat hypo 30-40 na byt ked pise ze za par rokov chcu aj tak dom? Financne zhodnotenie takej investicie je diskutabilne... Podla mna strata casu... Zobrat radsej vacsie hypo a postavit dom.
Odpovedať
@lenka2232 najvacsi pomer zaplatenych urokov je v prvych rokoch splacania. v niektorych pripadoch robia uroky aj viac nez 60% splatky. pre banku je postup - najprv byt, potom dom uplne skvely. skasnu 2x proviziu, najvyssie uroky (v absolutnych cislach). zalozit mozete pozemok a buduci dom. to vacsinou staci.
Odpovedať
@bozsky_kaja a pozemok sa da zalozit? nam bolo povedane ze nie
Odpovedať
Bez potrebných informácií nie sú žiadne rady dobré :) ... 1. Nikto z nás netuší, aký majú pozemok. V akej je lokalite, ako je veľký a aká je jeho cena. Rovnako nevieme, či je stavebný, alebo je to ešte len orná pôda atď ... 2. Nikto z nás netuší, v akej lokalite bývajú a v akej lokalite hľadajú prípadne byt. 3. Nikto netuší, ako sú pre banku bonitný a na akú sumu vôbec hypo môžu dostať ... 4. Potrebujete bývať hneď / čo najskôr alebo môžete ísť bývať v kľude až o napr 1 rok ? Bez znalosti týchto bodov je to diskusia v podstate o ničom ... Pretože to môže vyzerať nasledovne: Majú malí pozemok na konci sveta, kde pozemky nemajú skoro žiadnu hodnotu. Navyše nemajú ani príjem na papieri, alebo len minimálny a nie sú pre banku bonitný. K tomu dodám, že sú "ľavý" alebo nemajú čas, a celý dom chcú dať stavať firme. V tom prípade by som sa do stavby domu nepúšťal, resp. bez našetrených peňazí ju považujem za nereálnu, alebo veľmi ekonomický nevýhodnú. A možno majú 20 árový pozemok v Bratislave pod hradom :D Takže, doplňte info aby sa dalo nejak rozumne radiť. Nevýhody brania bytu na HU sú tu už popísané. Na druhej strane ak niekto potrebuje okamžite bývať, tak je byt najjednoduchšie riešenie. Avšak opäť, dostať 100 percent "financí" na nákup bytu tiež nie je ľahké. Jedna je tam väčšinou zlý úrok, jednak 100 percent nedajú každému a všade ... Takže tak, bolo by treba vešteckú guľu :)
Odpovedať
Zbytočne vyhodíte peniaze na kúpu bytu. Zaplatíte notára, vklad na kataster a iné poplatky súvisiace s prevodom. A cena bytu bude stagnovať. Aby ste aspoň čosi zarobili aj na daniach, musíte ho vlastniť 5 rokov, aby ste nemuseli platiť daň zo zisku. Ja by som osobne si pomaličky začal stavať dom, do jeho ukončenia by som býval u rodičoch alebo svokrovcoch. Po kolaudácii uver refinancujte cez hypotéku, pretrože na skolaudovaný dom sa v banke inak prihliada, ako na rozostavaný. Aj viac peňazí dostanete. Ak nemáte na stavbu peniaze, choďte do Wustenrotky, zoberte si stavebnú pôžičku. Ja nie som maklér z Wustenrot. Do PSS neodporúčam. Hoci reklamujú že dostanete 45000 na 30 rokov, v konečnom dôsledku za 30 rokov zaplatíte 100. 000,-€ plus sankcia
Odpovedať
@lenka2232 Zbytočne vyhodíte peniaze na kúpu bytu. Zaplatíte notára, vklad na kataster a iné poplatky súvisiace s prevodom. A cena bytu bude stagnovať. Aby ste aspoň čosi zarobili aj na daniach, musíte ho vlastniť 5 rokov, aby ste nemuseli platiť daň zo zisku. Ja by som osobne si pomaličky začal stavať dom, do jeho ukončenia by som býval u rodičoch alebo svokrovcoch. Po kolaudácii uver refinancujte cez hypotéku, pretrože na skolaudovaný dom sa v banke inak prihliada, ako na rozostavaný. Aj viac peňazí dostanete. Ak nemáte na stavbu peniaze, choďte do Wustenrotky, zoberte si stavebnú pôžičku. Ja nie som maklér z Wustenrot. Do PSS neodporúčam. Hoci reklamujú že dostanete 45000 na 30 rokov, v konečnom dôsledku za 30 rokov zaplatíte 100. 000,-€ plus sankcia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?