Bitka o byt

Profilova fotka
Ahojte, potrebujem sa poradit, alebo si skor vypocut, co by ste robili na mojom mieste. Nastala taka situacia ze ideme predat byt, byt som dala dva dni dozadu na internet a uz mam troch vaznych zaujemcov. Najprv som bola rozhodnuta pre toho prveho lebo bol prvy, tak mi to prislo fer. No ako som videla aky je zaujem, skusila som navtsit cenu o dve tisicky a cuduj sa svete dalsi zaujemca co suhlasi. A teraz neviem co. Na jednej strane som to uz slubila prvemu, ktory si zistoval hypo a zajtra by sme mali podpisat zmluvu na druhej mozem mat o dve tisicky viac a kedze sme mlada rodina, ktora si berie vysoku hypo na stavbu domu, kazda koruna je dobra... Co by ste urobili vy?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@michala11111 moja vlastna skusenost je .... predat to tomu prvemu :) Nam sa pri predaji nasho bytu stalo , ze najskor sme ho dlho nevedeli predat tak sme ho zrekonstruovali /len chodbu kedze ostatne bolo urobene / a hned sme nasli vazneho zaujemcu no trebalo cakat 5 mesiacov .... druhy zaujemca ho chcel hned ale o 1000 € lacnejsie ...nesuhlasili sme tak pristal aj na nasu povodnu cenu tak sme sa dohodli a co cert nechcel padli nam nakoniec obaja kupujuci :-D o tyzden neskor prisli dalsi zaujemcovia a ty dlho nevahali a o 2 dni po prehliadke sa podpisala zmluva :)
Odpovedať
@michala11111 Život je pes, človek sa musí prispôsobiť. V tomto prípade bude asi lepší ten holub. V podstate ide len o peniaze. Ten prvý ťa možno bude ohovárať. Ak to nie je dedina, kde sa všetci poznáte, tak ti to môže byť lautr jedno. Zavolaj tomu prvému, že o byt je veľký záujem a ponúkli ti zaň viac. Ak bude chcieť, dá aj on tie 2 tisícky, ak nie, tak v biznise nepoznáš priateľa - predáš ho inému. 2 tisícky sú 2 tisícky. Ako keď sa pýtali Jožka, či chce 1x sex so Zuzkou alebo 2x s Katkou. Povedal, že Zuzka je Zuzka, ale dva krát je dva krát.
Odpovedať
Je to dilema. Ide o to ze nemas ziadnu zaruku ze to ten dalsi kupi . Nemozes to riesit napr. zalohou ?
Odpovedať
akoze logicky ked sa zamyslime :-) My sme kupovali byt, dohodli sme sa na cene- a keby mi o 3 dni zavolal majitel a zahlasil, ze o byt je zaujem a preto zan chce viac ako bola dohoda, tak ho rovno zrusime a nech si byt preda teda dalsim. Cize neviem, ak si seriozna osoba, predas to tomu prvemu zaujemcovi. Bol prvy, na cene ste sa dohodli, ak ma vazny zaujem a slubili ste mu ten byt, nie je o com. Ak ti ide o peniaze a kasles na serioznost a dobre mravy, predaj tomu, co chce dat viac, a toho prveho aspon slusnym sposobom upovedom o tvojom zamere. Je to samozrejme na tebe, ci ti tie 2 tisicky za to stoja, ty predavas, ty musis rozhodnut komu a preco. Vela stastia.
Odpovedať
Profilova fotka
V prvom rade uz ste nemali navysovat cenu ked ste mali zaujemcu...ale ak to vysvetlite prvemu a preplatite mu znalecky posudok(to by bolo fer a kedze dostanete o 2tis.viac tak 200 stovky by nemal byt problem) tak by mali byt vsetci spokojni :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 :-) :-) som sa aspon zasmiala :-)
Odpovedať
Lahko sa moralizuje ak ide o cudzie peniaze. Z cudzieho krv netecie... my sme pred 10 rokmi predali byt pod cenu prave kvoli ustnej dohode a olutovala som to. K predaju doslo az o 4 mesiace od ustnej dohody a prave v tej dobe cena bytov vyrazne vzrastla . Uz by som tuto chybu neurobila.
Odpovedať
Nam sa stala podobna skusenosť z pozemkom....ked sme suhlasili ze ho berieme tak chcel majitel viacej tak sme mu povedali ze nie a po roku sa mu to este stale nepodarilo predať,ja osobne by som to predal tomu prvemu s kym ste sa,,dohodli,, Hmm pride mi to trochu,sorry za vyraz ako VYDRB .Skuste sa v citiť do koze toho prveho
Odpovedať
povedať prvému,že druhý dá viac,biznis je biznis.
Odpovedať
Vravis, ze si to ponukla za urcitu cenu, zaujemca suhlasil, a ty chces cenu z nejakeho (uplne jedno, akeho) dovodu navysit? Tak ako prepac... V prvom rade sa mozes hanbit sama pred sebou, ze si taka nekorektna, vychcana, atd. Nedokazes si stat za tym, co slubis a na com sa dohodnete. Bleee. Sprav, ako chces. Ale pamataj, ze sa ti to raz vrati, a aj s urokami... Hovori sa, ze karma je zdarma. A urcite by som si nechcel "karmu" pohnevat pred zobratim vysokej hypoteky a stavbou domu...
Odpovedať
@marta2610 biznis je biznis a dohoda je dohoda. A karma je karma. Ale ked niekomu nevadi, ze nedokaze dodrzat slovo/slub/dohodu, tak prosim. Osobne by som s tym nedokazal zit. Ale ludia sme rozni, vsakano...
Odpovedať
Ja sa pripajam tiez k nazoru @worker_falcon. Nemam rada spekulativne spravanie a ziadne prachy nie su viac ako moj moralny kredit. Takze by to slo prvemu, s ktorym som sa uz dohodla a iba ak on odstupi, tak dalsiemu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
samozrejme tomu prvému.Je to veľmi neseriózne a môže sa ti to vypomstiť.
Odpovedať
Ahoj,na tvojom mieste by som sa skor poradil s ludmi co ta poznanaju,poznaju tvoju situaciu a lepsie dokazu pochopit situaciu do kt si sa sama dostala.Nech sa rozhodnes tak alebo onak nasledky budes znasat sama. Po moralnej stranke je to jasne ale na druhej strane su ludia pre kt je 2000eur mesacny plat a pre niekoho 6-7mesacny.Ber to ako skolu do buducna ze cenu treba zlahka nadhodnotit a potom z nej uberat a nie naopak.
Odpovedať
Profilova fotka
@michala11111 skus sa na to pozriet z pohladu kupujuceho... a potom sa rozhodni...
Odpovedať
Profilova fotka
ono sa to robi tak ze narazis v prvom rade vyssiu cenu a ked je niekto ochotny to zaplatit tak super ale nie ze das nizsiu a ked je zaujem tak prihadzujes....je to na tebe ako sa zachovas ale kazdopadne to bude nekorektne a neferove ak toho prveho zaujemcu odpalkujete.....cena sa znizuje a nie navysuje...
Odpovedať
@michala11111 no ak to nepredas tomu chudakovi, co uz si riesi uver a dnes by ste mali podpisovat zmluvu, pojdes do pekla... co k tomu dodat? Su veci, ktore sa proste nerobia, pokial ma clovek chrbtovu kost...
Odpovedať
@marta2610 ak ty nie si v politike, uplne mrhas svojim "talentom".
Odpovedať
@michala11111 nam sa ako kupujucim stalo, ze niekto iny ponukol viac a vobec mi nebolo cudne, ze predavajuci dal prednost vyssej ponuke, ved je to proste obchod... pred par rokmi som predavala byt v malom meste v strede slovenska, ceny relativne nizke, bytov ale malo..., nasla som kupca bez problemov za primeranu cenu..., kym sa realne predaj odohral ceny vyrazne stupli, ale ja som to brala tak, ze ved mame dohodu... po dalsich 2 rokoch novi majitelia byt predali za ovela vyssiu cenu a mohli sa mi len smiat za chrbtom, ze ako dobre pochodili... tym ta nenahovaram na predaj tomu, kto da viac, blizsie okolnosti nepoznam, len hovorim, ze ti, co ti tu hovoria, ze si dala slovo - ti zrejme patria do takej skupiny ako ja...
Odpovedať
@michala11111 ked som kupovala byt bezne sami stavalo ze mi predavajuci zavolal ze ma vyssiu ponuku... podla mna 2000eur za 10min hanby stoji. Ja by som slusne zavolala 1. vysvetlila mu ako sa veci maju a mal by moznost. ale skor mam dojem ze si si nevsimla ze ceny vyskocili hore, ludia vacsinou daju cenu vyssiu aby mohli spustat...
Odpovedať
Profilova fotka
ono je to podla mna v dnesnej dobe uz normalne ze jednemu slubia a veci sa z minuty na minutu mozu zmenit ak niekto da viac.
Odpovedať
poznam parik co tiez takto spekuloval, navysoval,sluboval,a kadeco. nakoniec to sice predali ale kama si ich nasla, na tom dome sa im skomplikovalo tolko veci boli 3 roky v podnajme a nakoniec si kupili este mensi byt lebo na dome sa to skomplikovalo tak ze dovidenia a za ten cas sa ceny bytov dvihli tak ze si uz nemohli dovolit ani ten standard ktorý predali. ale to je samozrejme o veciach ktore neovplyvnime. JA osobne, ak by osm byt velmi chcela a brala nan hyposku, 2 tisicky by som bola ochotna prilozit, ono sa to pri hyposkach ,,stratí´´ otazka je ci uz ju chalan vybavil-tu hyposku, pretoze z vlastnych skusenosti je po podani uz dost tazke cokolvek menit, -cas cerpania, vysku sumy a podmienky...cize to by uz bolo svinstvo.. co by som urobila.-ako ti radia, zacala by osm s tym ze cinknem mu ze o byt je zaujem a ponukli ti viac o dve tisicky. v pripade ze by povedal to ma mrzi ale ja viac uz nemozem/nehcem/nedam, povedala by som mu ze ok, beries na vedomie, ze ta to velmi mrzi, peniaze navyse by s ati hodili a v pripade ze by to nevyslo, bude prvy komu zavolas. proste chod na to ludsky, toto su ludske problemy, ty chapes ze on bol prvy preto si k nemu ferova aspon v tom ze mu narovinu povies, porpipade zastavis ziadost o hypo. on musi pochopit ze s nehnutelnostami hybu peniaze a teda situacia je bud vyhodna alebo menej vyhodna.. + k tomu bude, ze nebudes mat az take vycitky ak si ten typ cloveka, ( co asi si lebo inak by si to nezvazovala a rovno isla po lepsej ponuke). hlavne konaj rychlo, lebo tomu prvemu chalanovi tikaju banove uverove hodinky ! drzim palce.bude ako ma byt.
Odpovedať
Mnohe zavedene realitky, ktore realne zastupuju predavajuceho to robia tak, ze stanovia datum a cas obhliadky, na ktoru pozvu vsetkych zaujemcov a nechaju cenu bytu licitovat :)
Odpovedať
povedz kupujúcemu že ste dostali ponuku o 2000e vačšiu a že ti to je lúto ale rozum ti hovorí že za tie peniaze môžeš veľa do nového domu kupiť...ak pridá tak je dobre. ak cúvne...nič sa nedeje, máte predsa ďalších kupujúcich...mne sa toto stalo viac krát...najskôr som predávala bytík. slubila som ho jednej učitelke, a týždeň na to prišiel iný pán s vyššou ponukou. neváhala som. potom sme my kupovali 3izb. byt a boli sme s kupujúcimi dohodnutí na cene. povedala som to kamarádke že ideme kupovať ten a ten byt za toľko a toľko....čo spravila??? sadla do auta a išla im ponúkuť viac. na ďalší deň mi volali, že dostali ponuku o 1000e viac ale na úver. ja som mala šťastie že sme mali hotovosť. tak nakoniec zobrali moju hotovosť :-) kôli tomu som musele letieť zo zahraničia domov, a oni mi hodinu pred odchodom na letisko volali , že dostali lepšiu ponuku...ja v siedmom mesiaci tehotenstva....jedinú výhodu čo sme mali, že som mala ,,peniaze na drevo,, :-)
Odpovedať
Je to len o povahe cloveka, Kd som pozeral milion dolar listing nemali problem ist s cenou hore, bolo trocha pic..vania ale ked ide o prachy nepoznas kamarata. neni to zrovna gentlemanske ale take veci sa stavaju, je to len na tebe. Inak inzerat dva dni dozadu a zajtra podpis zmluvy? ina rychlost to musi byt asi fakt dobra cena. Keby si mu to slubila aspon tyzden dva a chlapec by zacal konat ok, ale ked je to otazka dni asi by som skusil vypytat viac od prveho zaujemcu.
Odpovedať
Ked sa s niekym dohodnes, tak dodrz co si slubila. Kam sa dostaneme ked budeme len spekulovat a za peniaze ochotny urobit hocico :-| Peniaze sa hodia vzdy, ale 2tisic ta nezachrani pri stavbe domu. Nabuduce budes mudrejsia
Odpovedať
Ja neviem, podľa mňa sa o tom moc moralizuje. U mna platí - čo nie je na papieri, to nie je "naisto" ... Ak mám o byt seriózny záujem, nemám predsa problém hneď z fleku podpísať rezervačnú zmluvu alebo zmluvu o budúcej zmluve a zložiť zálohu aspoň 2 tis. Eur. Špekulanti, čo to chcú len slovne a už vybavujú banku = to nie je žiadna istota. Keď bol inzerát pred 2 dnami, tak automaticky znamená, že nemá ani v banke nič naisto, nakoľko tam nemôže existuovať znalecký a tým pádom je to všetko "vo hviezdach" :) - 2 tis. Eur nie je malý peniaz. Preto sa hovorí, za dobrotu na žobrotu. Neviem, koľko musíte chodiť do práce kvôli tomu, aby ste zarobili 2 tis. Eur. To si porovnajte a máte ľahkú matematiku :) A reči o tom, že 2 tis. Eur Vás pri stavbe domu nezachránia ... Ako sa hovorí, kto si neváži malé, nemá potom ani veľké :P Takže aby som to zhrnul. Ústne dohody nikdy neberem záväzne. Keď to ešte nie je na papieri, tak by som mu seriózne napísal, že máte kupcu, ktorý ponúkol o 2 tis. Eur viac a nie je to pre Vás malá suma, takže chcete byť fér a dávate mu možnosť to dorovnať, inak rezervácia neplatí. Buď Vám doplatí, alebo nie ... V oboch prípadoch by som už od nového kupujúceho žiadal tých 2 tis. Eur ako zálohu, bez toho by som nikomu nič napevno nedržal. A potom je tu ešte iná otázka. Ak máte za 2 dni 3 kupujúcich, tak ste očividne zle odhadli cenu :) A pravdepodobne je trhová cena vyššia dokonca ešte viac, ako je aktuálna cena + tých 2 tis. Eur ... Dovolím si teda tvrdiť, aj bez toho, aby som vedel, o čo konkrétne sa jedná, že byt by ste predali kľudne aj o 5-6 tis. Eur drahšie, ako je jeho aktuálna cena. Samozrejme, asi nie hneď, ale keď sa oňho bijú pri tejto cene, svojho majiteľa by si určite našiel.
Odpovedať
Profilova fotka
to vzdy tak plati, v dnesnej dobe treba mat vsetko na papieri inak nic neplati
Odpovedať
lubk0 V prvom rade si treba vazit cloveka a nie peniaze. Takze vsetko co vypustis z ust moze byt klamstvo alebo vymysel, lebo to nie je na papieri. Nic moc, ale asi sa ti zije lahsie ked si to takto odobris, aspon navonok. Vsetko by sa lahsie riesilo keby si ludia nesrali do huby.
Odpovedať
Profilova fotka
@matus31 presne tak mas pravdu
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?