Aký je postup pri predaji bytu?

Predavame byt,kupujuca si vybavuje v banke uver.Aky je postup?Prv sa podpisuje nejake zmluva o buducej zmluve a ked nabehnu peniaze,podpise sa zmluva riadna alebo ako to je???realitacka nam hovorila,že nam posle navrh zmluvy a o dva dni by sa mala podpisat,ale to sa mi nejako nepaci,nechceme podpisovat zmluvu ked nemame nikde zaruku,že peniaze dojdu.
Odpovedať
1
2
netreba veci uponáhlať :) v klude si prejdite zmluvu (podmienky, sankcie a pod.) .. kupujúca ak rieši úver tak si musí dať urobiť znalecký posudok, na základe jej predlož . dokladov do banky sa úver schváli, časovo to môže byť od 24 hod do týždňa (v závislosti od akcií bánk)... v prípade schváleného úveru podpíše záložné zmluvy ktoré sa ako prvé dávajú na kataster, pustí sa čerpanie úveru a potom sa na kataster dáva kúpna zmluva... poplatok za kolky väčšinou znáša kupujúci...
Odpovedať
Profilova fotka
@maki17 zmluvu podpiste ak vam prejdu peniaze na ucet.ak bude vyplacany byt z uveru tak banka bude posielat peniaze na vas ucet.predtim budete musiet urobit vklad na kataster,zalozne pravo v prospech banky.kupujuci si uroby znalecky posudok na vas byt.my sme kupovaly dom, nesli sme cez realitku.
Odpovedať
Takže podpisovat nic zatial nemame,az ked jej schvalia uver až ked zacne cerpanie uveru?
Odpovedať
@maki17 ako píše gabika.rs 1. kupujúci si musí dať urobiť za vlastné znalecký posudok na váš byt 2. ak banka akceptuje znalecký a záložné právo bude postačujúce, stretnete sa s kupujúcimi v banke ktorá pripraví kompletnú úverovú dokumentáciu. Vy budete ako súčasní majitelia musieť dať súhlas so zriadením záložného práva a zmluvu aj návrh zaniesť na kataster. Po obdržaní rozhodnutia z katastra sa znova stretnete v banke, kde sa dorobia všetky ostatné úkony v súvislosti s hypotkou. Práve pri takomto postupe je minimálne riziko že dôjde k podvodu. Samozrejme za podmienky že budete jediný príjemca vyplatených prostriedkov na váš účet. V prípadfe že k tomu nedôjde, záložné právo stráca opodstatnenie. Nám to prešlo dvakrát bez problémov, ale my sme predávali vždy osobne bez realitky. Tie to spravidla komplikujú ale iba preto aby sa dostali k svojim poplatkom. To však môže byť jednoducho ošetrené v úverovej zmluve tak že bude realitka podobne ako vy príjemcom svojej provízie z vyplácanej sumy. Na vašom mieste by som sa v tomto prípade neznervózňoval. Treba hlavne komunikovať s bankou aby ste mali dokonalý prehľad o tom čo sa deje.
Odpovedať
Profilova fotka
@maki17 ano
Odpovedať
Zmluvu o buducej zmluve podpisat mate, ved na zaklade nej a znaleckeho posudku banka schvaluje uver...
Odpovedať
Profilova fotka
@marrad rada by som sa opytala, tiez predavam byt a uz je pospisana zalozna zmluva so slsp, na tzv. splatkovy uver urceny na kupu nehnutelnosti. chcem sa opytat, ci su vam tieto zmluvy zname, lebo mna zarazilo, ze ja ako zalozca som povinna milion veci a za vela som zodpovedna, ale baba, ktora berie uver, nie je zodpovedna za nic, je to takto bezne? a druha otazka, kedy zanikaju mne ako zalozcovi vsetky povinnosti vyplyvajuce zo zaloznej a mandatnej zmluvy? az ked bude kupujuca definitivne "zavkladovana" na liste vlastnictva, alebo ako je to vlastne? dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mandragora22 ano, pre teba to konci ked sa na LV zmeni vlastnik. samozrejme ze si povinna milion veci, ale to je v pohode, predaj bytu na hypo cez banku je jeden z najbezpecnejsich - banka si da zavkladovat zalozne pravo na tvoj byt, a ked ty (alebo kupujuca) date navrh na vklad, necaka banka na LV, im staci len potvrdeny navrh katastrom, a uvolnuju peniaze (tatra, vub to tak ma, snad aj slsp :-)) je to o tom, ze banka si musi zabezpecit pohladavku uveru.... zaroven ty ako rpedavajuca nemas sancu zalozeny byt previest niekomu inemu, a detto peniaze dostanes na zaklade vsetkych tych dokladov iba a iba ty... baba, ktora berie uver, bude potom zalozca a ona bude ta, co bude povinna milion tych roznych veci ;-)
Odpovedať
@mandragora22 je to bezne, toto je klasicky problem, no tam kdesi v tych zmluvahc sa spomina ze suhlasia s prevedenim nehnutelnosti na kupujuceho to je jedna vec... a ja (repsketive nas pravnik) este klientom davam do zmluvy bod ze predavajuci zalozca formulaciu, ze to vsetko k comu sa zaviaze v zaloznych zmluvach musi splnit len kym nebude prevedan nehnutelnost na kuopujuceho a ze sa to viaze len ku danej nehnutelnosti.... No ked uz budem mat prachy co je predpokladam po pripisani plomby na LV cko bytu tak uz to je v podstate v poriadku, lebo keby j sa nieco stalo ze byt neprevedu na kupujecoho tak ty tie prachy mozes pouzit na splatenie uveru... No nemusis sa bat je to klasicky postup...
Odpovedať
Profilova fotka
@marrad @kaktusik007 dakujem vam, aj som si to takto preverovala v bankach, aj ste mi to vy napisali, snad vsetko dobre dopadne ;-)
Odpovedať
@mandragora22 este jedna vec skor ako podpises zalozne zmluvy v banke mali by ste podpisat kupnu zmluvu ....
Odpovedať
Profilova fotka
@marrad no..,..tu to bolo naopak, aby sa urychlila plomba na katastri, tak zalozne sme podpisovali vcera naobed a kupne zmluvy dnes, pricom uz bola aj plomba na LV, takze to dnes rychlo zaslali na centralu SLSP a v utorok by som mala mat prachy na ucte uz vraj, tak snad to bude v poriadku takto, ci? :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mandragora22 mali ste predtym podpisane aspon Zmluvu o buducej zmluve? Tento postup bol zly neviem ci to robite cez realitku ak ano tak su amateri, vzdy musi byt kupna zmluva podpisana skor ako zalozna, lebo zalozne mohli zaniest na kataster a zapisat na LV plombu a kupne nemuselipodpisat (a nemuselo to byt zamerne,m ale napriklad z titulu vyssej moci mohli ochoriet a podobne) V kupnych zmluvach je poriesene to co som pisala vyssie ze nemas ziadne ine zavazky vyplivajuce zo zaloznych zmluv.. Teraz by si mala rychlo naliehat aby bola kupna cena Ti vyplatena......ak to uz tak naopak robia... To je dosledok toho ze maklerov robia casnici a podobni.... a nepouzivaju pri tom ani pravnikov..... Drzim palce
Odpovedať
Profilova fotka
@marrad to bolo praveze pre urychlenie penazi pre mna ;-) v KZ je jasne napisane, ze peniaze "tecu" z uveru priamo na moj ucet, a je uz podpisana, takze uz je to v poriadku, ze?
Odpovedať
Profilova fotka
@mandragora22 ano, uz je to v poriadku, ale tiez suhlasim s @marrad - sla si do rizika,avsak vsetko dobre dopadlo, tak ta nebudeme znepokojovat co vsetko sa mohlo stat :-D :-D :-D uz staci len navrh na vklad potvrdeny katastrom a banka to vyplati... par dni, a mas peniazky na ucte ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 vdaka za ukludnenie ;-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ahojte, idem vas poprosit o radu. Predavame byt pricom ho kupuje mlady par na hypoteku. Kupnu cenu maju vyplatit nasledovne: cast v hotovosti, cast hypotekou pre mladych, cast hypotekou. Je normalne platit dvomi hypotekami ? Treba si dat na nieco pozor ? Dakujem pekne za vsetky rady :)
Odpovedať
Profilova fotka
@bevab predaj, resp. kupa bytu prostrednictvom hypotekarneho uveru patri medzi tie najbezpecnejsie transakcie, ake pri predaji a kupe tohto typu tovaru existuju.... aspon teda moj nazor ;-) teraz kupujeme byt za hotovost, ale mne sa to nepaci... a na 99,9% si vezmeme v podstate zbytocnu hypoteku, ktoru hned splatime... ale za to kludne spanie, ze nepridem o peniaze a o byt, mi to stoji.... som proste asi divna... :-D :-D
Odpovedať
@kaktusik007 suhlasim, ak medzi kupujuceho a predavjuceho nehnutelnosti vstupuje treti subjekt banka, tak ide o bezpecnejsiu transakciu. banka neposkytne uver, pokial nehnutelnost, klient banky nesplna stanovene podmienky.
Odpovedať
@bevab vás vôbec nemusí trápiť ako a za čo kupujú váš byt. Jediné čo je pre vás dôležité sú podmienky prevodu nehnuteľnosti a platby kúpnej ceny. Ak ide o hypotéku je to tutovka ak ste príjemcom poskytnutého úveru vy resp. ak sú peniaze za nehnuteľnosť vyplatené na váš účet ktorý je samozrejme v zmluve. Ak niekto dopláca aj hotovosťou, asi by som trval na vyplatení tejto časti pri podpise zmluvy v banke alebo pred notárom.
Odpovedať
@kaktusik007 ja na vašom mieste by som jasal od radosti. V podobnom prípade sme boli aj my a garantujem vám že ak nie dnes tak o mesiac či rok si budete mädliť ruky že ste hypotéku využili. Aj keď dnes peniaze nepotrebujete, môže to byť v momente naopak a brať si prípadne úver na čokoľvek iné je v podstate platiť úrok minimálne 2-násobný. A ak sa vám bude dariť, kľudne robte mimoriadne splátky. Ide iba o to či je lepšie mať hotovosť a splácať ju alebo nemať nič a byť odkázaný v prípade potreby na milosrdenstvo banky. Akýkoľvek iný ako hypotekárny úver je totiž pri sumách nad 10-15 tisíc pri štandardných príjmoch takmer samovražedný.
Odpovedať
Profilova fotka
@zamotek nie som zastancom drzania penazi, zvlast v tejto dobe... myslim si, ze je uplne postacujuce mat k dispozicii tak na pol roka -. az rok na reziu (splatky) a zvysne peniaze fakt nepotrebujeme....
Odpovedať
@kaktusik007 myslím že rozdiel je asi v tom že sme starší (určite) a tak sa názory môžu líšiť. Preskákali sme všeličo a uprednostňujeme v prípade možnosti mať všetky predpoklady k jej využitiu. Myslím tie hotovostné :-)
Odpovedať
@bevab kedze hypotekarny uver pre mladych je maximalne do 70% hodnoty nehnutelnosti a zaroven maximalne do vysky 50 000 eur, ale byt moze stat viac ako 70 000 eur - hypo sa moze rozdelit na hypo pre mladych a na hypo....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
poradíte mi ako postupovať pri predaji bytu v OV? ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobry den, rada by som ozivila tuto diskusiu otazkou. Ako je mozne postupovat pri predaji bytu zatazeneho hypo, tak, aby sme sa vyhli pokute za predcasne splatenie pocas fixacie? Je mozne previest nasu hypoteku na kupujuceho (so suhlasom banky a kupujuceho) alebo previest nasu hypo no novu nehnutelnost? Ake by boli podmienky prevodu hypo? Proste zaujma nas moznost, ako sa pri predaji vyhnut pokute za predcasne splatenie.
Odpovedať
Ahojte, viete mi poradit, aky je bezny postup, ked byt budeme predavat cez realitku a kupujuci zaplati polku penazi v hotovosti a na druhu polku si bude brat hypo? dakujem
Odpovedať
Nikto nic? Uz ideme podpisat KZ k bytu. po podpise by nam mala byt uhradena polka penazi prevodom na ucet. Zaroven sa da navrh na vklad vlastnickeho prava. Nemalo by byt najprv spravene zalozne pravo v prospech banky, ktora kupujucim dava uver na druhu polku bytu? Alebo na zaklade coho banka vyplati peniaze z hypoteky na nas ucet? Dakujem za odpovede
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?