Aký je postup pri kúpe bytu bez realitky?

Prosím, kupovali ste byt bez realitky? Mám nejaké postupy na čo si dať pozor, ale aj tak mi to príde také neúplné....Máte nejaký rady, skúsenosti, na čo si dať špeciálne pozor, aby bolo všetko ok? Je to naša prvá kúpa, tak sa toho dosť desíme..
Odpovedať
presvedcit sa o vlastnikoch dlhoch a peniaze dat do ulozena notarovi ,ktory ich uvolni po podpise papirov z oboch stran
Odpovedať
pozrieť si katastralny portal či nie je na byte ťarcha ,alebo záložné právo,pripadne kolko je majitelov a či vlastnia byt ako celok,,,
Odpovedať
Profilova fotka
Určite ísť k notárovi, kebyže neprebehne vklad, notári majú poistenie, kt. Vám vráti peniaze..
Odpovedať
Jednoznacne dat vypracovat zmluvu pravnikovi a nestahovat nic lacno-plane z internetu..nekupujes byt kazdy den
Odpovedať
Profilova fotka
Áno, máš pravdu. Kúpa nehnuteľnosti je stresujúca záležitosť ak ju robíte prvýkrát. Je to najmä strach, že prídete o svoje peniaze alebo na druhej strane kúpite nevhodnú nehnuteľnosť. Ak ti môžem odporučiť stiahni si základný návod ako kupovať nehnuteľnosť na webe realitnaskola.sk. Sú tam celkom dobré rady a čo je najlepšie sú celkom zadarmo. Držím palce pri kúpe.
Odpovedať
Keď už kúpite byt tak s čerstvým LV ak ste manželia tak spolu ísť odhlásiť na M.Urad všetkých ktorí mali v tomto byte trvalé bydlisko!!!a vy sa zase prihlásite.
Odpovedať
@vreckovka2 ked bude odkontrolovane ze cerstve LV je v poriadku, a ze nie su uvalene ziadne zavazky na nehnutelnosti a ani nie su ziadne trvale pobyty na adrese nehnutelnosti tak = spisat zmluvu . moze to byt aj vzorova zmluva, pozri na nete, kupujuci by ju mal podpisat s overenym podpisom = ak platite cez uver, nechat si peniaze v banke vinkulovat, je to o vela lacnejsie ako zabezpeka u notara, ak je to platba v hotovosti, nechat ich v zabezpeke u notara = s platnymi zmluvami ist na kataster a poziadat o vklad = vacsinou to robi kupujuci so zmluvami v ruke = pockat 30 dni do zapisu... podla datumu nastahovania sa do nehnutelnosti doriesit trvale pobyty a vsetky dodavatelske faktury - elektrina, plyn... pripadne navstivit aj spravcu nehnutelnosti bytove druzstvo...
Odpovedať
@meamak Píšeš,že nie sú žiadne trvalé pobyty na adrese nehnuteľnosti?To akože bude bezdomovec predávať byt,či?
Odpovedať
@marta2610 trvaly pobyt tam moze byt ale len predavajuceho :-)
Odpovedať
@marta2610 a este, ako bolo spomenute, ty ako novy vlastnik mozes zrusit vsetky trvale pobyty na tej adrese s platnym LV
Odpovedať
@meamak Neviem presne od ktorého je to roku,ak môžte niekto prosím dajte link,ale vlastník-ci či bytu alebo domu môžu bez jeho súhlasu a bez náhradného ubytovania ho odhlásiť s tým nie je problém,ale ked sú 2 vlastníci tak obidvaja to musia podpísať ako píšem s aktuálnym LV.
Odpovedať
@meamak Presne tak.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ďakujem všetkým za rady... @eevapa @meamak @marta2610 ešte by som sa rada uistila - majiteľ bytu je len ten, čo je na LV, však? Keďže kupujeme byt od majiteľa, ktorý ho kupoval ešte za slobodna. Potom sa oženil a s manželkou podpísali nejakú zmluvu o bezpodielovom vlastníctve. Lenže nedávali vklad na kataster. Myslia si, že teda sú obaja majitelia. Na LV je však uvádzaný ako majiteľ len on. Mne logika hovorí, že majiteľ je len ten, čo je na LV. Mám si to ešte nejako overovať na katastri, alebo u právnika? overovala som si to u realitného makléra a ten mi potvrdil to, čo som si myslela....
Odpovedať
vlastnik je len ten kto je na LV, mozu si mysliet co chcu, manzelku podpis pri predaji nieje treba
Odpovedať
@vreckovka2 pre teba ako kupujuceho je sprerodajne LV. Ciste teoreticky ak byt nadobudol predavajuci ako este slobodny, je len on jeho majitelom, v pripade ze v tej zmluve ktoru podpisoval s manzelkou nedaroval ciast bytu aj jej. Ale to je pre Teba nepodstatne pretoze ty byt kupujes od majitela ktory je na LV.
Odpovedať
Jasné platné je čo je napísané na LV,ale ked sa kupuje byt kupujúci má mať čerstvý LV,ktorý by som si ja aj tak overila na katastri,a potom E by mali byť niekde uložené?!a až ked ty ako nový vlastník budeš mať LV z tohto bytu až potom má predávajúci k dispozícii E,ak sa mýlim prosím opravte ma.Ja na tvojom mieste by som si zmluvu dala spraviť niekomu kto také čosi robí a poradí ti,ono byt sa nekujeme každý rok.
Odpovedať
@tom329 @meamak @marta2610 vďaka za uistenie. No mame k dispozicii aktulany LV a tiez je tento LV zakomponovany aj v posudku k bytu...takze by to malo byt ok. Nad pravnikom tuho premzslame. Dnes ziadame o hypo a zmluvy budeme podpisovat az v januari, takze to ma este trocha casu...
Odpovedať
neda mi nereagovat, ale cely prispevok je zly! @meamak ked bude odkontrolovane ze cerstve LV je v poriadku, a ze nie su uvalene ziadne zavazky na nehnutelnosti a ani nie su ziadne trvale pobyty na adrese nehnutelnosti tak - zmena na LV moze nastat aj po podpisani zmluvy - takmer vzdy tam je trvaly pobyt a nie je to problem = spisat zmluvu . moze to byt aj vzorova zmluva, pozri na nete, kupujuci by ju mal podpisat s overenym podpisom ja osobne by som vzorovu urcite nepodpisal, kazda zmluva je specificka. zalezi na sposobe financovania atd. podpisy urcite nemusi overovat kupujuci = ak platite cez uver, nechat si peniaze v banke vinkulovat, je to o vela lacnejsie ako zabezpeka u notara, ak je to platba v hotovosti, nechat ich v zabezpeke u notara splietate tu pojmy. ak sa plati cez uver, banka uvolnuje peniaze podla podmienok v zmluve. ak sa jedna o cash, potom sa mozu peniaze vinkulovat alebo nechat v notarskej uschove. = s platnymi zmluvami ist na kataster a poziadat o vklad = vacsinou to robi kupujuci so zmluvami v ruke je jedno kto poda navrh na vklad. = pockat 30 dni do zapisu... podla datumu nastahovania sa do nehnutelnosti doriesit trvale pobyty a vsetky dodavatelske faktury - elektrina, plyn... pripadne navstivit aj spravcu nehnutelnosti bytove druzstvo... nie pripadne, ale 100% navstivit spravcu :-) takisto prepis u dodavatelov energii Ja sa Vam divim....pokial aj nekupujete ten byt od realitky, nie je problem zaplatit notara, pravnika alebo realitku aby cely servis spravili oni... a ta cena nebude urcite prehnana...takych 350€. Na 99% sa Vam nestane nic, ale ak by si Vas vyhliadol podvodnik tak podla tychto rad, ktore dostavate na fore by ste sa mohli velmi popalit.
Odpovedať
@trevize ďakujem. už pracujem na hľadaní právnika a nechám minimálne zmluvu na neho. najradšej by som bola takému, čo spraví aj všetko ostatné, tak uvidíme...realitku do toho ťahať určite nebudeme. A právnik tiež nie je zárukou, že to bude na 100%...
Odpovedať
@vreckovka2 platiť si realitku na zmluvy vám určite neodporúčam. Mám osobnú skúsenosť s kúpou pozemku ked predávajúci napriek tomu že sme sa na kúpe dohodli mimo realitky trvali na zmluvy cez realitku. realitka vyplodila pol stranovú zmluvu ktorá neobsahovala prakticky nič čo by predávajúcich nejako chránilo ( a bolo by čo písať :-) ) Na ich mieste to určite ani nepodpíšem a vypýtali si za to 200 eur. Čo sa týka návrhu na vkld je fakt že ho môže podať hociktorá strana ale je normálne že kupujúci sa chce chrániť a podá si to radšej sám. Ja by som z tej kúpy bytu až takého strašiaka nerobila. Hlavne ak idete cez banku tak vám určite poradia, ved ručíte pravdepodobne tým bytom, tak oň tiež nechcú prísť :-)
Odpovedať
@martuska75 hej hej, poradia nám aj v banke, ale ja podľa tých ich rád nie som schopná naformulovať zmluvu...je to komplikované, keďže je na byte ťarcha (úver v inej banke má predávajúci), v banke nám len povedali, že však to je nič, to oni bežne si robia, ale ako to máme dať do zmluvy nám nik nepovie...Plus platíme časť v hotovosti, časť úverom...ja dosť stresujem z takýchto vecí, lebo mám rada veci naporiadok.
Odpovedať
Ziadneho strasiaka z kupy nerobim. Pri takomto "pripade" kedy sa kupuje zalozeny byt cez HU (obzvlast ked je kazda banka ina) sa moze x veci s prepacenim pos*at. Navyse kombinacia cash + hu..tam to mozno ani tou vinkulaciou nepojde, lebo vacsina bank chce najprv vidiet prevod hotovosti az potom uvolnia uverovu cast.
Odpovedať
@vreckovka2 Mne to až také extrémne komplikované nepríde. Práveže vdaka hypo môžeš byť ako kupujúca viac v klídku lebo byt s ťarchou ti medzi podpisom zmluvy (ked si mrkneš LVčko) a zavkladovaním ťažšie niekde "zmizne" :-) Určite budeš potrebovať vyčíslenú výšku zostatku hypotéky predávajúcich, ale to máš určite ako podmienku aj z banky. Tým že si berieš hypotéku aj ty, tak byt bude založený za tvoj úver ešte skôr ako banka pustí peniaze (aspoň LV s plombou určite) tak môžeš byť tiež kludnejšia. Len si treba dať presne do zmluvy koľko pôjde presne na aký účet (bežný učet predávajúcich, hypo) a odkial (tvoj účet, z tvojej hypotéky, prípadná vinkulácia) kedy konkrétne (1.- x.ta splátka) a podmienky kedy bude uvolnená (čo treba k zaplateniu splátky predložiť). Teda aspoň podľa mňa neprávnika :-) Ale ved si to daj niekde urobiť ak máš pocit že by si s tým mala problém. Lenpšie ako potom sa čudovať.
Odpovedať
@martuska75 no včera nám pani všetko pekne v banke vysvetlila a aj sme to pochopili a aj si to budeme vedieť naformulovať sami :) Hej, bude LV s plombou. Ja som to chcela najskôr tak, že nech uvoľní peniaze až bude LV na nás písaný, ale nebudeme si to komplikovať. Predávajúcemu veríme v tomto smere...Určite si dám zmluvu overiť u právnika, či je všetko tak ako má byť. Ale nakoniec to ani nie je až také zložité ako som si myslela...Banka tiež nechce o ten byt prísť, takže som trocha kľudnejšia..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?