Akú zmluvu ak majitel musí ešte ostať v byte?

prosim poradte mi........kupujeme byt,sme pred podanim hypo do ktorej chceme zalozit byt.majitel ma dom tesne pred dokoncenim,on navrhol aby sme cast penazi dali na zaciatok ale byt prepisali az kedy sa vyplati vsetko.potrebuje v byte ostat este 2mesiace.mne by sa skor pacilo keby sme vyplatili vsetko naraz prepisali byt a do zmluvy by sme dopisali ze mu tak este dovolujeme ostat do urciteho datumu.netusim co je pre nas bezpecne a co nie,tak mi prosim poradte ako sa mame chranit.keby sme pristupili na jeho navrh na co nemame v zmluve zabudnut,aby sme mali istotu............
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj toto iste budeme riesit buduci tyzden asi, potrebujeme ostat v byte po jeho predaji, poradime sa ale o tom s realitackou, ona hovorila daco o najomnej zmluve.. tak neviem, mozno by sa to dalo aj tak, ze vlastnik sa prepise aj nahlasi spravcovi, ale my mu budeme posielat peniaze akoby na najom a do fondu orav aby to on potom posielal spravcovi.. a do zmluvy o predaji si dame, ze majitel uvolni byt vtedy a vtedy.. ale ci je to bezpecne, legalne atd. to este neviem.. ak zistime a este tu neporadi niekto iny tak ti napisem.
Odpovedať
ahoj ketrin755, my už sme náš byt predali, ale ešte do 15. decembra v ňom ostávame bývať. Neriešili sme to žiadnou nájomnou zmluvou, tento dátum sme zahrnuli do zmluvy o budúcej zmluve, do nej sme zahrnuli aj zálohu za predaj bytu (1/3 kúpnej ceny). Po uvoľnení bytu sa spíše kúpna zmluva a prejde to cez kataster. Nemala s tým problém ani realitka, ktorá nám zmluvy vyhotovovala, ani kupujúci a po telefóne ani právnik.
Odpovedať
Suhlasim s nazorom monika 2712. Treba aby najomne a fond oprav platil ten, kto je majitelom bytu. Inak predavajucemu vznikne preplatok a kupujucemu nedoplatok. Takze najlepsie bude asi predat byt, prepisat vsetko na noveho majitela a potom spisat zmluvu o najme na dobu na ktoru potrebujete alebo sa dohodnete, ale peniaze davat uz novemu majitelovi, aby on pod vlastnym menom na svoj ucet na bytovom druzstve odvadzal peniazky.
Odpovedať
vankusik29, ale zmluva na byt je ešte na nás, takže byt a všetko s tým spojené platíme my. Ten sa prepíše na nového majiteľa až odovzdaním kľúčov, t.j. v našom prípade 15. decembra, takže novému majiteľovi nevznikne ani preplatok ani nedoplatok.
Odpovedať
samozrejme, záleží na dohode medzi predávajúcimi a kupujúcimi. My máme tú výhodu, že sa s budúcimi majiteľmi poznáme. :-D
Odpovedať
ketrin, neviem či hovorím správne (niesom právnička), no mám dojem, že peniažky z hypotéky budú vyplatené až keď podáte Návrh na vklad do katastra... ak nemáte časť peňazí ako majiteľ žiada, je jednoduchšie tvoje riešenie: 1. vyplatiť plnú sumu naraz a do zmluvy formulovať do kedy sa musí bývalý majiteľ vysťahovať. 2. ak sa tak nestane do konkrétneho dátumu, stanoviť nejakú sumu vo forme pokuty z oneskorenia... -táto možnosť nesie riziko, že sa majiteľ nevysťahuje, ani nezaplatí pokutu (tým pádom budete majiteľmi, no byt nebudete môcť užívať) - že vám neuhradí ani vopred určenú pokutu a potom je to na súdy.... taktiež treba v zmluve jasne stanoviť, kto bude hradiť poplatky za byt počas tých dvoch mesiacov, ktoré bude ešte v byte bývať. ja by som asi navrhla nech mi o tie dva mesiace poplatkov (energie, správa bytov...) zníži kúpnu cenu a uhradila by som si to sama. istota je istota a každá korunka je dobrá ;-)
Odpovedať
v prípade, že budete platiť zálohu a zvyšok neskôr pri prepise je veľmi dobré spísať zmluvu o zmluve. tá vás oboch chráni. môžete si tam dať dodatky ako napríklad: v prípade odstúpenia od predaja aká bude finančná pokuta za odstúpenie....to len aby si to majiteľ bytu v priebehu dvoch mesiacov nerozmyslel :-N v prípade, že sa tak stane, ako a do kedy vám musí vrátiť prvú časť už zaplatenej sumy a pod....
Odpovedať
dakujem vam velmi pekne za nazor,ja by som bola najradsej ak by sa byt vyplatil naraz a hned sa aj prepisal,nepoznam majitela,ale zdaju sa mi velmi solidny ludia tak snad to vsetko dobre dopadne.rada by som ho vsak presvedcila ze moj navrh bude lepsi no neviem ako nanho aby som ho nevystrasila
Odpovedať
Profilova fotka
Ketrin my sme to este sice nevyriesili lebo cakame stale na kupcu, ale realitacka nam to navrhla tak, ze sa spravi zmluva o predaji, byt sa musi prepisat na neho na katastri, inak by mu banka nedala hypo, vyplati nam naraz celu sumu, a potom sa musime zmluvou dohodnut ako a kto bude platit poplatky spravcovi atd atd.. je to najlepsie riesenie podla mna.. a treba nahlasit spravcovi noveho majitela a potom posielat novemu majitelovi peniaze na uhradu platieb do fondu atd..
Odpovedať
ahoj, takto isto sme byt predavali my - zostali sme tam len za poplatky byvat este 4 mesiace peniaze nam vyplatil kupujuci vsetky a byt bol okamzite jeho, tiez si bral hypo kupujuci bol pravnik a on si dal do zmluvy dodatok: Predavajuci sa zavazuju, ze predmetnu nehnutelnost uvolnia najneskor do d.m.rok. , t. j. k uvedenemu datumu sa bezodkladne vystahuju a vypracu z predmetu prevodu a takto vypratany, odovzdaju kupujucemu kluce od predmetu prevodu, a to bez akehokolvek naroku na bytovu nahradu. V pripade, ze tuto svoju povinnost nesplnia, splnomocnuju tymto kupujuceho k vyprataniu a vystahovaniu z predmetneho bytu, pricom kupujuci je v tomto pripade opravneny pouzit v sulade s Obc. zak. svojpomoc.
Odpovedať
dakujem pekne za pomoc.......dufam ze to vsetko dobre dopadne...
Odpovedať
Profilova fotka
este je vhodne napisat do zmluvy nieco v tomto zneni: "Nebezpečenstvo náhodnej alebo úmyselnej skazy a náhodného alebo úmyselného zhoršenia predmetu kúpy prechádza na kupujúceho ihneď po podpísaní protokolu o odovzdaní a prevzatí predmetnej nehnuteľnosti oboma zmluvnými stranami. Do tohto času predávajúci zodpovedá tiež za vzniknuté vady ako aj škody spôsobené na predávaných predmetných nehnuteľnostiach v zmysle príslušných ustanovení Občianskeho zákonníka." je to aspon malicka ochrana, hoci ak napr. byt vyhori a pod..... radsej nemysliet :-N takze ked uz bude byt prepisany na vas a povodny majitel tam este potrebuje byvat, je vhodne nehnutelnost oficialne prevziat a teda podpisat protokol o odovzdani bytu az potom, co sa povodny majitel nadobro odstahuje. drzim palceky, aby bolo vsetko OK :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?