Ako vysporiadať vlastníctvo pozemku bez dokladov?

Profilova fotka
dala som sa na boj o podu. babka pre cca 50 rokmi hocijakymi vymenami a odkupenim a podobne prisla k zahrade, ktoru vsak nikdy nedala papierovo do poriadku, ale zahrada je uz minimalne 40 rokov ohradena a pokial zila babka tak platila za nu aj dane aj ju obrabala a teraz za nu platia moji rodicia a samozrejme sa o nu aj staraju. vsetci ktorych sa tieto kupy a presuny tykali uz zomreli, jeden zomrel bez dedicov takze jeho cast pripadla statu. v postate ratam s tym, ze to budeme musiet asi znova vyplatit, lebo ludia su podnikavy a radi zarobia aj viackrat na tej istej veci. lenze ta cast co spravuje stat je asi 150 metrov stvorcovych a je zrovna v strede pozemku, aj za tento statny pozemok mama plati dane. takze ak by sme chceli stavat tak nam tento kusok sposobi problemy, neviete ci je este stale pozastaveny predaj statnych pozemkov? pripadne toto je taky specificky problem, ak by sme vlastnili 380 mestrov z jednej strany a 500 metrov z druhej strany tohoto statneho pozemku tak by sa to hadam nejak dalo vysporiadat. je to pozemok v priamej linii medzi domami, takze je tam stavebna ciara. pevne verim, ze z dalsimi majitelmi "nasej" zahrady sa dohodneme, ale so statom som sa este nikdy nedohadovala tak sa trocha obavam ci nam to nezmari vsetky nase plany. nema tu niekto z vas podobny problem, alebo nieco take neriesil?
Odpovedať
Vybavte si to ako vydržanie. Najmite si notára a ten Vám to vybaví.
Odpovedať
presne tak, s tymto sami velmi nepohnete, skuseny notar a vydrzanie..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
chceli by sme si odkupit pozemok ktory uzivame 13 rokov jeho majitelom je SPF dá sa to aj vydržaním
Odpovedať
Presne tak, chodte za notarom, vysvetlite, ze babicka pozemky kupila alebo v ymenila, len ze sa na kupe, vymene sa vtedy pred 40 rokmi dohodli len ustne...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
dobry den chcel bi som sa s vami poradit chcem kupit dom ale nesu tam vysporiadane pozemky cize dom je vlastnika ale pozemok vokol neho je statny a banka my nechce poskytnut uver pokial nebudu vysporiadane pozemky neviete mi niekto poradit ako mam tie majetky ziskat alebo aspon ziskat nejaku formu .....alebo ziadost ....,,,,,,,,nieje nejaka ziadost na internete aj to bimi pomohlo Dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dobrý deň, som spolumajiteľ pozemku. Druhá strana potajme odpredala časť, čiže by som mala vlastniť viac podielov. Na liste vlastnícstva je to ale rozdelené presne na polovicu. V zložke na katastry som nič o odpredaní nenašla. Aj sused, ktorému bola predaná časť to potvrdil, no odmieta poskytnúť dokaz, lebo si myslí, že chceme peniaze. Ak mám postupovať? Ďakujem.
Odpovedať
@nina322 ako spoluvlastnik, mate predkupne pravo .pokial toto nebolo splnene (nebolo vam ponuknute prednostne na odkupenie) mozete namietat neplatnost predaja a ziadat o odkupenie za rovnaku cenu. v katastri to este nemusi byt vlozene. treba ziadat pisomne o vysvetlenie spoluvlastnika.
Odpovedať
dakujem, ale ešte by som upresnila, že to predali okolo roku 1965, záznam o tom na katastri nie je. Má ho iba spoluvlastník, ktorý to tají a sused , ktorý odkupoval, ale nechce dať doklady, tvrdí že veď všetko zaplatil, bojí sa, že chcem aj ja peniaze. Potom keď sa okolo roku 1970 robili mapy, už je zakreslenie pozemkov tak, že chýba tá odpredaná časť. Takže ja by som potrebovala vediet povodnú šírku pozemku, aby som vedela, kde je polovica. Neviem ale, ako na to prísť. Chcem len svoju polovicu z povodneho rozmeru a spoluvlastník nech má polovicu zúženú o odpredanú časť. Na liste vlastnícstva je to ale zapísané 1:1 z terajšej šírky. Ako sa dovolám spravodlivosti? Ďakujem
Odpovedať
@nina322 tak toto asi iba napadnudnut na sude a dokazovat. najst si pravnika. tu laicka rada nepomoze. prajem vela stastia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@emo11 ako statny? ako je to presne uvedene v LV? takze dom a pozemok nie je na jednom LV? Je rozdiel, ci pozemok je len v sprave SPF (Slovenskeho pozemkovy fond) a je to uvedene pri neznamych vlastnikoch, ktori vlastnia podiely, alebo je tam uvedene SPF v 1/1 a nic viac - ziadni ini spoluvlastnici?
Odpovedať
Mam podobny problem...babka mi darovala chalupu s pozemkom...Ale zistil som,zepozemok je nevysporiadany,Dal som sa do boja s veternymi mlynmi a zistil som,ze to nieje az take jednoduche.Ked som bol u notara,ten mi povedal,ze musim zhanat podpis od kazdeho,kto je na katastry zaevidovany a tak.Navyse obnovit dedicke konanie. Mam vsak problem,ze niektori ludia uz davno neziju a neprebehlo po nich dedicke konanie.Dane platim od pozemku a aj by som opravil chalupu,lenze strach mi to nedovoli koli tomu,ze niekto pride do dvora a bude si narokovat mapozemky. Vydrziavanim-no neviem,ci by to slo. Nepozna z Vas niekoho,kto sa zaobera vysporiadanim pozemkov? Aj by som niekomu zaplatil,za tuto pracu,lebo mi dochadzaju nervy na to....Geometricky plan mam od tohto pozemku. Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkiem Dobrý deň, mám otázky. ;-) Babka ešte žije? ako ona nadobudla danú nehnuteľnosť? Koľko nežijúcich spoluvlastníkov máte na LV? Tých otázok by bolo aj viac, ale snáď pomôžu aj tieto. Totiž všetko spolu súvisí. V minulosti sa práva k nehnuteľnostiam nemuseli registrovať v pozemkových knihách a tak dnes máme stav, aký ste práve popísali. Vaša babka buď nadobudla - kúpila nehnuteľnosť v celku a bola (napr. s manželom) spoluvlastníčka, neprebehol zápis v "katastri" ako mal a tak prechádzali podiely pôvodných vlastníkov ďalej v dedičskom konaní (ak sú žijúci na LV) alebo sa ďalej nededili práva k podielom (práve z dôvodu, že to bolo predané vašej babke) a preto na LV ostali nežijúci vlastníci. A vaša babka v dobrej viere, že je vlastníčkou vám darovala.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkiem geometricky plan vam je viac menej teraz na nic. ak uz bol ROEP v obci spraveny tak ste ho potrebovali vtedy - dolozit ho do komisie neviem s cim este a pozemky mohli byt na vas - resp. vasu babku - aj bez podpisu vsetkych "majitelov". teraz ako vravite to uz take jednoduche nieje. ak este ROEP nebol mate sancu osvedcit si pozemky na seba cez ROEP. predpokladam ze ROEP uz ste v obci mali cize pozemky pod a okolo chalupy uz maju list vlastnictva zalozeny na "E"-čkovu parcelu. no a kto tam je ten je vlastnik - to ste zistili. po mrtvych jedine obnovovat dedicke konania - o to by museli mat zaujem ale aj dedici kedze su to behacky a nieje to zadarmo. a nieje ani moc jasne ci to dedicke po jednej osobe bude len jedno - je mozne ze uz aj dedici su mrtvy .... vydrzanie sa da spravit tym sposobom ze vam to vsetcia podpisu - cize vam to vsetcia urcite nepodpisu ked su mrtvy - ale ... niektori notari su ochotny spravit vydrzanie aj ked nemate uplne vsetky podpisy. tam treba ale ratat stym ze to mozu do 10 rokov napadnut - ale to by museli vyslovene dedici po tom patrat. este sa skuste opytat na obci ci by vam niekoho sikovneho nevedeli poradit - niekedy sa najde dochodca/dochodkyna - vacsinou clovek co sa kedysi pozemkom venoval - a robia to ako "hobby" - celkom dobre sa tomu rozumeju, zhanaju podpisy a tak.
Odpovedať
Zdravim Vas.. Ano-babka este zije.K pozemkom prisiel stary otec tak,ze to aj povymienali,nieco kupil-ustna dohoda a vsetci vlastnici su mrtvy-okrem mojej mamy,ktora tam ma kusok.Babka darovala vsetky pozemky mojej mame.-orem tohto jedneho,ktoreho vlastne ani niesom vlastnikom. ROPka uz prebehla v obci a ludia sa tomu postavili chrbtom-nikomu sa nechcelo zbytocne platit a preto to aj tak dopadlo... Zajtra som dohodnuty na stretnutie z pravnikom (notarkou),ze co s tym... A Vam dakujem za dobre rady...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?