Ako riešiť kúpu bytu napoly s priateľom?

Ahojte. My s priateľom sme kúpili byt. Ja som dala do bytu 120 000sk a priateľ dal 300 000sk. Ale brali sme si aj úver ešte na 600 000sk, brali sme to z PSS, ale keďže ja som v tom období bola nezamestnaná, tak sa úver bral len na priateľa. A tým pádom sa aj kúpna zmluva napísala na priateľa a z toho vyplýva že aj na katastri bude zapísaný len priateľ ako vlastník bytu. No a chcem sa opýtať či nám viete poradiť akú zmluvu si máme napísať aby byt patril aj mne, úver budeme platiť spolu, ja som už zamestnaná, takže do zmluvy napíšeme len kto koľko cca dal a vlastne úver už budeme platiť spoločne a v prípade nejakého rozchodu-rozvodu by sme si vyplatili kto koľko dal na začiatku + zvyšok na polovicu. Chceme sa len poistiť hlavne z toho dôvodu, že ak by sa priateľovi nedajbože niečo stalo, tak aby som bola aj ja nejako chránená a mala nárok na byt, aby to náhodou nešlo do nejakého dedičského konania jeho rodine, keďže všade je len on. Prípadne, kedy sa dá do katastra napísať, že aj ja som vlastníčkou bytu, alebo čo sa stane keď sa staneme manželia? Niekde som tu čítala, že keď niekto si kúpi napr. byt ešte pred uzavretím manželstva, tak je len jeho a manželka nemá na to právo. Takže ani týmto by sa toho veľa nevyriešilo. Ďakujeme.
Odpovedať
nikto nám nevie poradiť?
Odpovedať
Profilova fotka
A keby Ti teraz priatel daroval polovicu bytu, alebo akože odpredal tak aj ty by si bola na LV vedená ako vlastník.
Odpovedať
renatuska, urcite sa nespoliehaj len na rady tu na MS (i ked skorica radi podla mna dobre), ale chodte za pravnikom (naozaj to nestoji vela penazi a hlavne si usetrite kopec problemov do buducnosti), aby vam navrhol vhodne riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@renatuska suhlas s evikg, ale predaj 1/2 bytu tebe je dobre riesenie... akurat ak priatel preda byt do 2 rokov ako tam bude mat trvaly pobyt, je to treba uviest v danovom priznani dani z prijmu.... dan platit nebudete musiet, ak ti tu polovicu bytu preda za ten isty peniaz ako ho to stalo, resp. za o par eur mensiu sumu.... a je to :) - rozhodne to co najskor uprav papierovo, pretoze ako si napisala - v pripade dedickeho konania byt by dedila jeho rodina, nie ty... okrem ineho, aj ked dedia sa aj dlhy, no to ti nebude nic platne, ked nebudes mat kde byvat....
Odpovedať
no v pripade ak je zalozne pravo na ten byt pisane na PSS, bude musiet ona suhlasit s tym ze ti priatel preda/daruje 1/2 bytu. ty budes musiet zrejme potom vstupit aj do uveroveho vztahu ako dalsi dlznik. my mame s priatelom rovnako dom na spolocnu hypoteku, a ja som pritom svoj prijem vtedy vobec nedokladovala....mala som cerstvo zalozenu zivnost a priatelov prijem postacoval.
Odpovedať
v kazdom pripade by som ale zasla za pravnikom, to je asi najlepsia rada :)
Odpovedať
ak úver budete splácať spolu a rovnakým dielom, tak by som to bez toho, ze by bol byt napísaný aj na mna nerobila. My s priatelom sme brali hypo pred troma rokmi a všetko je pol na pol. Potom sme dali nieco do zariadenia, a to mame tak, ze kazdy kupil nieco a v pripade rozchodu si to vezme...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ďakujem za rady, už to riešime s právnikom, a záložné právo na byt nie je, my sme to určite nechceli, aby sme v prípade niečoho, mali strechu nad hlavou. ALe aj tak ďakujem za rady.
Odpovedať
Mozno este pre uplnost by nebolo zle napisat zavety, kde si odkazujete svoj spoluvlastnicky podiel na byte (a pripadne zariadeni) tomu druhemu. Je to asi posledne, na co by ste chceli mysliet, ale asi by si nechcela vlastnit 1/2 bytu, kde druhu 1/2 vlastni tvoja "skoro svokra"...
Odpovedať
@renatuska ja by som urcite trvala na tom, aby som bola na LV zapisana ako polovicny vlastnik aj za cenu nejakych dodatocnych poplatkov. Tu nejde iba o to, ci sa priatelovi nieco moze stat, ale moze sa stat aj to, ze sa v zlom rozidete a potom uz je neskoro nieco riesit, ked mozes prist aj o to, co si do toho dala... Takze moja rada, ist si za svojim polovicnych vlastnictvom :-)
Odpovedať
myslim ze renatuska to uz s pravnikom riesi :-) trvaj na vztahu 50 na 50 - to co ste na zaciatku do toho dali je jedno - budete teraz dlhsie splacat, zariadovat - a predpokladam ze byt kupujete spolu lebo spolu chcete byt... My sme tiez tak kupovali - manzel dal do nasho prveho bytu viac penazi, nasledne ale splatky isli z mojho prijmu... mali sme normalnu podielovu zmluvu uzavretu... druhy byt sme uz kupovali do BSM ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?