Ako realizovať kúpu bytu ak mám všetky financie v inej nehnuteľnosti

Pokúsim sa popísať moju situáciu. Vlastnim rodinný dom ku ktorému je ešte úver z menším zostatkom. Mesačná splátka hypo cca 130eur. To sú moje jediné finančné záväzky v podobe splátok. Potreboval by som kúpiť 2izb byt, akonáhle sa objaví byt ktorý zodpovedá mojim predstavám. A až následne začať s predajom mojej súčasnej nehnuteľnosti. Existuje nejaká možnosť financovania nakoľko nemám potrebných 20% v hotovosti. Rád by som sa vyhol riešeniu dom predať a až do času nájdenia vhodného bytu bývať v prenajatom byte.
Odpovedať
@pava1288 spotrebný úver na tých 20%. Ak máš dostatočný príjem, samozrejme (hypo + hypo + spotrebný úver) Stavebné sporenie by sa možno ešte dalo.
Odpovedať
@pava1288 je tam viacero premenných. ale v princípe treba navýšiť hypotéku na dom na maximum. hodnota domu je určite výrazne vyššia ako bola pri vybavovaní prvotnej hypotéky naň. presne takto som minulý rok kúpil dom (predtým som mal byt s relatívne nízkou hypotékou). len som spravil dosť zásadnú chybu, že som ten byt predal. ak financie pustia (budeš zvládať splácať navýšenú hypotéku), tak odporúčam nechať si druhú nehnuteľnosť. ceny idú stále výrazne hore. O rok neskôr by som ten byt predal o cca 30% drahšie.
Odpovedať
Profilova fotka
Nemáš možnosť si požičať? My sme predávali s tým že sme si dali podmienku bývať ešte sedem mesiacov. Cenu sme nastavili tak, že to bolo zaujímavé pre obe strany. K veľkej spokojnosti sme byt odovzdali v predstihu,
Odpovedať
@worker_falcon táto možnosť sa mi veľmi pozdáva lebo hodnota domu je dosť vysoka, aktuálny úver relatívne nízky cca 20% z ceny nehnuteľnosti. Môj príjem myslím postačujúci A po predaji domu by sa komplet hypo vyplatila. Zaujímajú ma však konkretnosti kedy možno banku požiadať o navýšenie? Kedykoľvek počas fixácie? Čo pôvodný úver? Prehodnotí sa naňom úrok alebo budú 2 samostatne úvery? Konkrétne ide o SLSP
Odpovedať
@pava1288 ja mam 2hypo na 1 byte. Druhu som pouzila na kupu chalupy. Mam zatazenu len 1 nehnutelnost a s druhou viem disponovat bez tiarch. Dali to ako samostatnu hypo. Rozne splatky, rozne uvery. CSOB
Odpovedať
@pava1288 tiež som mal konkrétne slsp. bez problémov. časovo kedykoľvek. samozrejme ti dajú novú hypotéku na novú sumu, stará sa vyplatí. možno ak budeš chcieť viac by vyšlo podľa hodnoty nehnuteľnosti, ponúknu ti spotrebný úver. myslím, že som to tak mal. síce je vyššia úroková sadzba, ale je to na krátku dobu (kým predáš nehnuteľnosť resp. prenesieš hypotéku na novú nehnuteľnosť). samozrejme, ak bude stačiť hypotéka, nemusíš riešiť spotrebák. nemyslím si, že by ti v slsp dali dve hypotéky na jednu nehnuteľnosť. ani na to nie je dôvod asi. normálne tam choď, ideálne už so znaleckým posudkom na dom. ten dokáže dosť zamiešať karty, hlavne ak si na hrane. čo na tom, že predajná cena nehnuteľnosti je 250k, keď znalec ti ho odhadne "podľa tabuliek" na 200k.
Odpovedať
Profilova fotka
Vela ludi ma zle skusenosti s fin. Poradcom. Ja som mal asi stastie ale nelutujem. Viackrat som riesil a vzdy tam boli nejake ale. Dostal som tri ponuky, ktore boli uz predrokovane a vsade som mal aj pre a proti. Za mna odporucam fakt dobreho financneho poradcu. Rozdiel moze byt niekolko desati percent.
Odpovedať
to je pravda, my sme asi tiez mali stastie na dobreho fin. poradcu, nastastie. ale teda ak sa da radsej navysit hypoteku ako si poziciavat.
Odpovedať
@doritt ono je to ako podla mna najlepsie riesenie si takto niekoho najst, kezde proste oni vedia niekedy vykuzlit take veci, co by cloveka sameho ani nanapadlo
Odpovedať
@wyrky no len veľa finančných poradcov je takých, že prizerajú primárne na svoje odmeny a nie na to, čo by bolo pre klienta najvýhodnejšie. Nejednu skúsenosť mám aj ja takú.
Odpovedať
Profilova fotka
@natalyzero vsetkeho je dnes vela. Ale posal som dobreho. Ja viem eoporucit v Nr no treba nieho lokalneho.
Odpovedať
@natalyzero tak ale zas ak to klientovi nevyhovuje, ponuku nevezme. A vo vacsine pripadov je to tak, ze odmeny poradcom vyplaca priamo banka, ktora poskytne pozicku alebo uver
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@erik4827 nie vo väčšine prípadov, ale vždy je agent platený výlučne bankou. Neexistuje, aby klient platil za čokoľvek agentovi. Ak viete o takom, ktorý účtuje klienta za služby sprostredkovania úverov, či iných finančných služieb, okamžite treba podať sťažnosť - takých treba z trhu odstrániť, porušujú zákon a priživujú sa, keďže berú províziu od finančnej inštitúcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@pava1288 keďže ako píšete, máte RD, ktorý nechcete predať skôr, ako bude vyriešená iná nehnuteľnosť a až potom by ste šiel do predaja, tak riešenie máte úplne jednoduché a lacné, bez toho, aby ste musel riešiť kdejaké dofinancovania. Môžete totiž požiadať o hypotéku na celú kúpu bytu, v plnej výške kúpnej ceny a založíte na danú hypotéku ten kupovaný byt, súčasne s tým už vlastniacim domom. Výšku hypo si dáte takú, že Vám pokryje aj celú kúpnu cenu bytu a tiež aj splatenie existujúcej hypo, ktorú máte, ako píšete v nízkom zostatku. Zariadite si kúpu a následne môžete dom predať a buď z jeho predaja vyplatíte celú hypotéku, alebo časť, kde Vám časť ostane ako záloh už len na tom byte. Ak nechcete vyplácať existujúcu hypo, stále viete riešiť všetko tak, ako som napísala vyššie, akurát to viete riešiť iba v tej banke, kde tú existujúcu hypo už máte, aby sa vedela na LV napísať aj druhá záložná zmluva na novú hypotéku na kúpu toho bytu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?