Ako previesť rodičovský dom na deti?

Profilova fotka
mate niekto skusenost s prevodom rodicovskeho domu? Aku zmluvu ste pouzili a ake mate skusenosti s katastralnym uradom a co vsetko budeme k tomu potrbovat?
Odpovedať
podla toho ci ho Vam budu predavat a ci darovavat ;-)
Odpovedať
a kto tam ma aki podiel ci len rodicia v 1/1 alebo aj surodenci
Odpovedať
Profilova fotka
je to len rodicov, so surodencami sme sa dohodli, ze ich "vyplatime" a prevedie sa to len na mna a manzela. vyhodnejsie by bolo asi predat, darovanie sa moze zrusit, aj ked neplanujeme dat na to dovod. Je aj ina moznost ako predaj? vtedy sa musi platit dan, lebo sa to berie ako prijem.
Odpovedať
zo surodencami to musis mat ak to chces oficialne cez kupnopredajnu aj so sumou. Rodicia Ti to mozu bud darovat alebo aj predat za symbolicku 1sk ale ze vraj aj to je napadnutellne. Darovacka nie je tak napadnutelna ako sa siria chyry....musi to byt velmi opodsttneny dovod ako by sa odstupilo od toho. A pri kupnopredajne myslim to si over nemoze byt vecne pravo dozitia tvojich rodicov ak to tam chcu mat... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Kvoli comu to musi byt oficialne so surodencami, ved oni niesu vlastnikmi a rodicia ako vlastnici si mozu so svojim majetkom robit co chcu? ono sa to vlasnte robi len kvoli tomu, aby medzi surodencami nebola "zla krv", lebo kym rodicia nezomru a nejedna sa o dedenie, tak nemaju na nic narok.
Odpovedať
aha ano pardon pomylila som sa, ale pravnik Ti asi poradi ci to treba osetrit aby nenapadli darovacku? Vtedy by bola kupnopred asi lepsia.
Odpovedať
Profilova fotka
Janetina, ty uz s tim mas skusenost? kolko ma to vsetko asi bude stat, predpokladam ze treba zaplatit odhad domu, pravnika plus nejake poplatky na katastralnom
Odpovedať
my mame darovacku tam netreba odhad neviem ci pri kup. predajnej ale asi tiez nie ved su asi trhove ceny alebo je to na Vas ako sa dohodnete od 1sk az po ...Sk My sme platili pravnikovi za darovacku plus overenie podpisov najlepsie na matrike nie u notara je to lacnejsie 5000,-Sk +cca 200sk a podanie na kataster myslim 2000sk
Odpovedať
Ja by som na vasom mieste urobila darovaciu zmluvu a kedze surodencov budete vyplacat, tak aj zmluvu o tom vyplateni. A nemal by byt ziaden problem.
Odpovedať
nam povedal starosta obce v ktorej mame dom - tiez predaj od rodicov - ze uz sa dan za to neplati. Tak ako je to s tou danou?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Ahoj leila, dan z predaja sa neplati ,ale dan z prijmu ano.Su vsak vynimky a to v pripade ze rodicia su vlastnikmi nehnutelnosti viac ako dva roky a na adrese maju trvaly pobyt viac ako pat rokov.Vtedy rodicia dan platit nebudu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
zoja - presne opačne - buď keď sú vlastníkmi viac ako 5 rokov, alebo keď tam majú trvalé bydlisko aspoň 2 roky ;-) inak ja by som darovacou zmluvou nesla - je napadnutelna, + pri dedicskom konani sa ostatni dedici mozu domahat svojho podielu - je to vraj kratenie ostatnych dedicov.. a aj ked budu mat v ruke zmluvu o vyplateni surodencov, zbytocne sa sud moze natahovat roky.. pri kupno-predajnej zmluve je to ciste a sud vobec nemusi byt ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
my sme mali zrovna teraz dedicske a tieto veci sme tam horlivo preberali.. no a notarka nam povedala aj to,ze by sa coskoro mal menit zakon co sa tyka prave darovania - aby to nemohlo byt po smrti darcu napadnutelne..
Odpovedať
v zaujme vsetkych zucastnenych by bolo najlepsie keby bola spísaná darovacia zmluva medzi vami a rodicmi kde by bolo zakotvene pre rodicov pravo dozivotneho uzivania /vec. bremeno/ a zaroven zmluvu kde by bolo dohodnute kedy a po kolko sa budu ostatni surodenci vyplacat. dan sa neplati.. a pred. ani dan z prijmu ze tam rodicia maju trv. pobyt viac ako dva roky odhad nemusite platit, spisat zmluvu dokazete aj podla navodov na nete aj navrh na vklad.. zaplatite akurat overenie podpisov u notara pri podpise zmluv.. staci overovat podpisy darcov
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ja by som vám ako právnička odporúčala urobiť darovaciu zmluvu, lebo kúpna zmluva, kde je uvedená kúpna cena nízka, nezodpovedajúca skutočnej cene nehnuteľnosti, je neplatná. Síce relatívne neplatná, ale je. Ďalej odporúčam urobiť darovaciu zmluvu, kde rodičia darujú ostatným súrodencom peniaze, aby si potom v dedičskom konaní nemohli uplatňovať započítanie z dôvodu neodôvodneného zvýhodnenia ostatných dedičov za života darcu.
Odpovedať
Za života darcu sa dá darovacia zmluva na nehnuteľnosť kedykoľvek zrušiť. Najvýhodnejšia je kúpna zmluva, ak rodičia vlastnia nehnuteľnosť 5 rokov daň z predaja neplatia. Overenie podpisov predávajúceho + registrácia zmluvy na katastri sú poplatky.
Odpovedať
za života darcu sa určite neda darovacia zmluva zrušiť. už tu prestane vypisovať nepravdive informacie. žiadna zmluva sa neda jednostranne zrušiť. okrem toho je darovacia zmluva určite istejšia ako kúpna zmluva za 1 Sk alebo podobnu fiktívnu sumu.
Odpovedať
Presne tak, žiadna zmluva a už vôbec nie darovacia sa nedá len tak zrušiť. Dá sa domáhať vrátenia daru, ale súdne spory o vrátenie daru sú v 99% odkázané na neúspech.
Odpovedať
Ahojte ked mi niekto preda dom za 1€ plati dan z prijmu?
Odpovedať
dior01, veľmi zložitá otázka - ak vznikne daňová povinnosť, tak určite je nutnosť podať daňové priznanie, ale ak by išlo len o doplatok dane vo výške 16 centov, tak určite ju netreba platiť.
Odpovedať
takze mozem kupit dom od rodicou za 1€? je tu niekt kto robi taketo zmluvy, co to bude asi stat?
Odpovedať
Kúpna cena je vecou dohody, takže aj 1 euro je akceptovateľná cena, ak sa na tom dohodnete a tvoji rodičia podpíšu kúpnu zmluvu u notára. Zmluvu si môžeš urobiť aj sama, resp. na nete je dosť vzorov.
Odpovedať
Deyna ak Vaši majú trvalí pobyt v tom dome min. 2 roky, pred predajom, tak sa daň neplatí, ak v tom dome nemajú trvalí pobyt, tak je to 5 rokov. § 8 ostatný príjem a § 9 oslobodené príjmy od dane Zákon o dani z príjmu - napíš si do googlu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
ahojte,potrebujem poradit,ak ziskame byt darovacou zmluvou od rodicov a chceme ho potom predat,platime dan??
Odpovedať
@caruzo19 Ak ho ziskate darovacou zmluvou v tomto pripade dan platit nemusite. Ale pri predaji by ste uz dan platit museli. Odporucam, aby dom predali rodicia a ziskane financie mozete dedit. Daňou sú postihnutí tí, čo nemali v byte či v dome trvalý pobyt dva roky alebo ho aspoň päť rokov nevlastnili. Podmienky minimálne päťročného vlastníctva alebo dvojročného trvalého pobytu nemusia vlastníci nehnuteľností pri predaji dodržať súčasne. Na oslobodenie od dane z príjmu stačí, ak splnia jednu z nich. Cize rodicia by boli oslobodeni od platenia dane.
Odpovedať
dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, chcela by som sa vas spytat...po otcovej smrti mne a mojmu bratovi na dedicskom konani darovala nasa matka aj jej ciastku za jej zivota, cize ja a moj brat sme sa stali vylucnymi vlastnikmi pozemku a nehnutelnosti rovnakym dielom s tym, ze matka ma dozivotne pravo uzivat domaj pozemok. Po matkinej smrti by uz ziadne dedicske konanie nemalo prebehnut. Zatial v nom zije sama, brat ma svoj byt. Ja a moj manzel zijeme roky v zahranici (tu sme sa aj zoznamili) a sme vo faze, kedy premyslame, ze by sme brata chceli vyplatit a postupne si dom zacat prerabat a tak si pomaly pripravovat nase byvanie, v pripade, ak by sme sa rozhodli neskor po rokoch usadit nastalo na SK. Moj manzel je cudzi statny prislusnik, mame kazdy po jednom synovi z predchadzajucich manzelstiev, ja uz dospeleho na SK, v dedine kde je moj rodicovsky dom, manzel ma syna v UK, kde zije so svojou matkou, manzelovou exmanzelkou, je neplnolety . Spolocne deti nemame a zrejme ani mat nebudeme. Moje otazky su: 1. Akou formou urobit vsetky pravne kroky, co sa tyka vyplacania brata? (kupnopredajna zmluva? vyplatenie brata pred notarom?)...Mame zatial vdaka Bohu dobre vztahy a je predpoklad, ze sa o cene rozumne dokazeme dohodnut. Co urobit najskor...atd 2. Mam si dom po rodicoch previest iba na moje meno, alebo aj na manzela? Ake by boli pravne dosledky ak by som figurovala na LV ako vylucny vlastnk, ake by boli, ak by bol na LV aj manzel? 3. V pripade, ze by sa tak stalo a my si dom prerobime, po rokoch sa na Sk usadime a dozijeme svoj zivot na SK, ako by to bolo v pripade nasej smrti ? Dedil by z nasho, uz spolocne prerobeneho (predtym mojho rodicovskeho domu), aj manzelov syn z prveho manzelstva? Chcem byt iba spravodliva k mojmu vlastnemu synovi ale aj nevlastnemu, no zdalo by sa mi nefer, ak by si moj nevlastny syn narokoval z nehnutelnosti, ktora patrila prarodicom, rodicom, jeho nevlastnej matky, no zaroven nechcem aby bol okrateny z ciastky, ktora by mu patrila zo strany po otcovi. Dalo by sa uz teraz nejako osetret delenie majetku medzi mojim synom a nevlastnym synom v pripade nasej smrti? Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?