Ako postupovať pri kúpe pozemku priamo od majiteľa?

Profilova fotka
ahojte. chcela by som sa opýtať ako postupovať pri kúpe pozemku priamo od majiteľa (sú tam 6-ti bratranci, každý vlastní 1/60 pozemku), nie od realitnej kancelárie. majiteľ navrhuje dať za zmluvu 200 eur, človeku, ktorý robí na geodezii a robí s tým s tým, že zmluvu vypracuje, všetci sa stretneme podpíšeme, podpisy a zmluva sa overia na matrike (kvôli nižším poplatkom), potom ju ofotime 6x (každému) nám ostáva originál, vložíme ako kupujúci vklad na kataster 66,- eur a čakáme 30 dní za listom vlastníctva ( s tým, že predávajúcim súria peniaze, tak im ich vyplatíme pri podpise zmluvy-aby to bolo tiež overené). chcem sa opýtať, či je tento postup správny, či rozumiem tomu správne, že ak sa raz majitelia prepíšu, doložia overenú kúpnu zmluvu a dáme vklad do katastra, či sa tým pádom ruší ich list vlastníctva a či nemôže nastať situácia, že nám list vlastníctva nepríde, alebo nastane niečo nečakané, že nebudeme mať ani list vlastníctva, ani peniaze? (ešte by sme dali do overenej zmluvy, že sme ich vyplatili)....ďakujem vopred za vaše rady
Odpovedať
ten postup je v poriadku, ale ja by som pre istotu rozdelila vyplatenie kupnej ceny na dve casti- pri podpise zmluvy cast a po zavkladovani vlastnickych prav zvysok. Istota je istota. Overujete podpisy, nie zmluvy a lacnejsie urcite bude overovat podpisy na prislusnom pocte zmluv, nerobit kopie a tie overovat. Ano, matrika je lacnejsia. V okamihu ako podate doklady na kataster sa prislusne Listy vlastnictcva zaplombuju. Ked vkladarka na katastri pozrie vsetky papiere a budu v poriadku, povoli vklad a tym okamihom sa ich vlastnictvo rusi a vy budete novy vlastnici. POkial by boli vsak nejake nezrovnalosti so zmluvami, vklad prerusi a bude ziadat opravu alebo dolozenie alebo moze aj zamietnut. V takom pripade by vam zrejme mal predavajuci vracat peniaze, co moze byt aj problem. Z uvedeneho dovodu ja by som tie peniaze riesila alebo na casti, alebo az po zavkladovani.
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem za radu. vklad na kataster však robíme hneď v ten istý deň vlastne celý ten proces viď vyššie. ak mi prekontroluje vkladárka na katastri všetky papiere a všetko bude ok nemám sa tým pádom čoho obávať, že?
Odpovedať
@tinapo papiere ti hned nikto neprekontroluje, podas ich na podatelni a podla mojich bohatych skusenosti su tie panie na podatelni nie dostatocne informovane.. Oni len preberaju papiere, nekontroluju, nevedia poradit.. Postup, ktory si opisala, je spravny, v podstate ak budu zmluvy v poriadku, tak je len miziva sanca, ze nieco neprejde.. Ak chces ale 100% istotu, tak to spravte cez notarsku uschovu, kde notar uvolni peniaze az ked budete na LV uvedeny ako majitelia.. Kedze katastru to ale trva mesiac, tak predavajuci s tym nemusi suhlasit. Este sa da urobit zrychleny vklad - trva 3 dni, ale plati sa za to 256 ecok, co nie je malo..
Odpovedať
Profilova fotka
neviete náhodou koľko stojí tá notárska úschova peňazí?
Odpovedať
@tinapo to zalezi od vysky sumy, ktora sa uschovava
Odpovedať
ak budú všetci predávajúci overovať podpisy na matrike, potom si musíte samy zviazať zmluvy trikolornou niťou, lebo bez toho Vám kataster zmluvy akceptovať nebude. Ak by aspoň jeden z predávajúcich overil podpis u notára, zviaže zmluvy niťou notár.
Odpovedať
@lilian1978 ked pekne poprosis, zviazu ti ich aj na matrike ;-)
Odpovedať
súhlasím a dopĺňam: 1. Neodporúčam platiť dopredu. 2. Rovnakú službu, ako notárska úschova ti spraví aj banka, tzv. vinkulácia peňazí na účte. 3. Ak to nie je preklep a predávajúci vlastnia po 1/60-ine, tak tam musí byť ďalší spoluvlastník, ktorý má zo zákona predkupné právo. Toto môže napr. aj dodatočne spôsobiť problémy, ak si to predkupné právo uplatní aj po povolení vkladu! Ak je to tvoj prípad, daj vedieť, môžem popísať podrobne. 4. Čo sa týka zviazania a overovania: Vytlač toľko zmlúv, koľko je účastníkov + 2 pre kataster. Tie pre kataster zviaž a tie treba dať overiť na matrike (ak na nehnuteľnosti nie je ťarcha, stačí overiť len predávajúcich). Ostatné zmluvy overovať netreba, tie si len podpíšte.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?