Ako postupovat pri hypoteke

Ahojte vsetci potrebovala by som poradit ideme so snubencom si kupit domcek. Potrebovala by som poradit v oblasti hypoteky. Co budem potrebovat na vybavovanie teda aky je postup ked chcem hypoteku co vsetko sa bude musiet platit ake budu poplatky?Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
V prvom rade by ste sa asi mali obratit na banky aku Vam daju ponuku za ake podmienky ,potom si vybrat to naj pre Vás,oni Vám potom v banke vysvetlia cely postup ako dalej a ake budete platit poplatky,kazda banka je trochu ina.takze treba zacat asi chodit po bankach.
Odpovedať
@corny112 majsterslovenska ma pravdu, zalezi od podmienok banky, co vsetko budes musiet hradit a co uhradi banka "za teba" , ale namiesto toho aby si behala po bankach si mozes najst niekoho kto to urobi za teba, a vybavi Ti lepsie podmienky ;-)
Odpovedať
@iikola ja som uz bdehala po bankach no ja ti neviem ponukali kazda nieco ine a nakoniec sa mi zdat ze to skoro vsetko je na rovnakej urovni... myslis ze je lepsie si zohnat nejakeho poradcu?Myslis ze mi dobre poradi?
Odpovedať
Az je to este aktualne - tiez chceme hypteku na stavbu a je to dost ostara s bankami....v kazdej ine podmienky, ked si pozries stranku banky a preratas na ich "hypokalkulacke" tak tieto udaje vobec nesedia s tymi realnymi, ked prides do banky... V jednej banke sme mali vsetko uz vybavene a oznamili nam, ze neakceptuju stavebny pozemok ako zalohu pre hypo...tak nam to znizili o tretinu ( zalozene boli este dva byty) Ina banka ti da pri trochu nizsom prijme len "smiesnu" sumu....skoro o polovici mensiu, ako ine banky... Dalsia banka ma sice v ponuke pekne 2%, ale realne ti narata 2,6%..... Fakt najst tu vyhovujucu je tazke.
Odpovedať
@hornetf18 presne takyto problem mame aj my jedna vravi tak druha tak, ale asi nic nepokazim tym ked si urobim uz znalecky posudok nie?to bude treba...len neviem ani kde zohnat nejakeho dobreho a solidneho financneho poradcu ktory by nam dobre poradil...
Odpovedať
@corny112 Znalecke posudky bude treba - teda - zase ako, ktora banka...v jednej ( neviem ci ich mam menovat) im stacilo k bytom len kupna zmluva, plosna vymera a fotky izieb, oni si urobili ocenenie. V druhej banke nam odporucili znalca ( velmi fajn clovek ), ten nam ocenil pozemeok a asi bude treba aj byt. Financny poradca - zrejme by sa zisiel a teda aby bol solidny a mal dobry prehlad, nehladali sme zatial. Teraz skusame ist trochu inou cestou - predat byt a zobrat mensiu hypoteku, mozno pri mensej sume to bud jednoduchsie.
Odpovedať
@corny112 v banke ti neporadili? V prvom rade si musis vybrat banku,ktora ti bude vyhovovat,podmienkami uveru,poplatkami nielen za uver ale i za ucet,poistenie a pod. Dalsia vec je akceptovanie Vasich prijmov na pozadovanu sumu uveru,kolko % kupnej ceny chcete z uveru financovat a pod.. V neposlednom rade je dolezity znalec,ktory vypracuje zp a zisti ci na NHN neviaznu vady,ktore by boli prekazkou financovania,resp. vkladu zalozneho pravca na NHN.
Odpovedať
@corny112 Ahoj nie som sice poradca ale ja som si to urobil takto. Zobral som medziuver zo Stavebka na kupu pozemku ,nakolko tam jeto bez založenia kupovanej nehnuteľnosti a na hrubu stavbu som si zobral zatial spotrebný úver z banky ,samozrejme mali sme niečo ešte nasetrene. Je to stale pre nas výhodnejšie ako zobrať hned uver z banky na pozemok a ručiť ním. Takto keď budem mať už hrubu stavbu a v katastri ju zapísanu poziadam o hypouver z banky. Banka doda respektíve si vyberieš znalca ktorý ohodnotí stavbu s pozemkom ,pripadne ak som dobre pochopil banka môže uznať aj celkovú hodnotu aka by asi bola po dostavani a poskytne mi nech nezerem 70-80% z hodnoty nehnuteľností ,co by mi malo stačiť aj na dokoncenie stavby a vyplatenie medziuveru prípadne uveru v tej banke. Ale treba ten úver na hrubu stavbu zobrat skor ako ti PSS zapíše do úverového registra ten uver ,potom uz ti banka z ktorej budes brat ďalší uver nedá veľkú sumu .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte, chcela by som sa spýtať tiež na postup pri kúpe bytu na hypotéku. Ak som dobre pochopila, tak ked chceme požiadať o hypotéku, do banky už máme ísť až vtedy, keď už máme vybraný konkrétny byť? Potrebujeme hned znalecký zobrať? Až potom nám povedia, či môžeme požiadať, čo ešte musíme doložiť, či nám stačia platy atd? Budem rada, ak ma usmerníte. Ďakujem
Odpovedať
@katica2011 samozrejme, treba mať vybranú konkrétnu nehnuteľnosť, bude sa na ňu robiť znalecký posudok, celé to pôjde na schvaľovanie do ich centrály aj s vašimi príjmami a až potom Vám povedia, či máte predschválený úver a v akej výške, zvyčajne do 80 % ceny nehnuteľnosti, čiže treba mať našetrenú aj nejakú hotovosť. Znalecký by som zatiaľ neriešil, vo veľa prípadoch robia aj samotné banky znalecké posudky cez svojich ľudí.
Odpovedať
Profilova fotka
@katica2011 jasne, ked uz mate vybratu nehnutelnost, znalecky a potom sa uvidi ci vam ho daju si nie. :)
Odpovedať
@katica2011 Ja by najprv išla do banky, alebo ešte lepšie k nezávislému poradcovi, ktorý vie odporučiť ktoré banky pre Váš konkrétny prípad budú najlepšie a hlavne zistiť koľko Vám z Vášho príjmu vedia dať, aby sa nestalo, že budete polroka, rok hľadať nehnuteľnosť a keď ju konečne nájdete, zistíte, že banka Vám vie požičať z Vášho príjmu iba polovicu z toho čo stojí byt. Teda najprv zistiť koľko Vám banka môže požičať, a vo viacerých si to zistiť, lebo v jednej Vám z rovnakého príjmu dajú 50 tis a v druhej aj 70tis a v tretej možno aj 80 tis. a až potom hľadať nehnuteľnosť, keď viete v akej cenovej hladine sa môžte pohybovať. Poradca, alebo banka Vám potom povie aké doklady budete potrebovať, niektoré banky si robia samé znalečák, tým sa teraz nezaťažovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?