Ako neplatiť vysokú daň pri predaji pozemku?

Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o názor k našej situácii. V roku 2015 sme kúpili pozemok (ornú pôdu), za ktorú sme zaplatili o polovicu menej, aká je trhová cena pozemku. Nebolo to žiadne špekulanstvo, predávajúca stanovila cenu (dlhodobo žije v zahraničí a nepozná trhové ceny na SK) a my sme s ňou súhlasili (si by sme boli aj hlúpi, ak by sme namietali). Nákup pozemku bol účelový a s tým, že ho po určitých úpravách predáme. Tohto roku sme pozemok predali už za trhovú cenu. Rozdiel v cene je 19.500 €. Samozrejme, že tomuto úžasnému štátu treba odviesť daň z príjmu a nie som si istá, že aj niečo odviesť do zdravotnej poisťovne. Akým spôsobom sa vyhnúť plateniu vysokej dani. Viem, že pri dedení sa to ošetruje vypracovaním znaleckého posudku v čase nadobudnutia nehnuteľnosti. Je to možné takto vyriešiť aj v našom prípade? Zisťuje si daňový úrad na katastrálnom úrade výšku kúpnej ceny? Čo by ste odporúčali. Keby som mala takú informáciu skôr (viem, neznalosť zákona neospravedlňuje) určite to vyriešime iným spôsobom. Ďakujem za Vaše konkrétne odporúčania resp. rady.
Odpovedať
@tomsim Vsetko sa bude odvyjat od toho, ci sa politicky angazujete a ak ano, tak ktora strana je vam blizka. Basternak a Kocner by si to u Imreczeho vybavili, vy to mate inak. Predpokladam, ze ste pozemok pred predajom museli oplotit a urobit na nom nejake terenne upravy, ak to budete vediet zdokladovat, tak vam to DU uzna v nakladoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomsim Trebalo riešiť už pri predaji s kupujúcim a na zmluvu uviesť nižšiu cenu, aby bol kupujúci poistený, ak by sa nebodaj niečo stalo, napr. by sa pozemok z dákych príčin na neho nemohol previesť alebo by z iného dôvodu trebalo odstúpiť od zmluvy, tak sa tam potom píše zmluvná pokuta - rozdiel medzi dohodnutou a uvedenou cenou za pozemok, ktorú predávajúci uhradí kupujúcemu. Aspoň takto sa to u nás robí dlhé roky. Dúfam, že som to popísal zrozumiteľne.
Odpovedať
@tomsim Teraz si už nepomôžeš. Ak by si mala daňovú kontrolu, tak kúpnu cenu musíš preukázať kúpnou zmluvou, nie znaleckým posudkom. A tam máš uvedenú tú nižšiu cenu. Môžeš si ale odpočítať náklady, ktoré si do pozemku investovala (napr. zmena účelu, geometrák, vyňatie a pod.). JEdine, ako napísal linera - mala si sa dohodnúť s kupujúcim, že by na papieri zaplatil cenu, akú si zaplatila ty a rozdiel by ti vyplatil v hotovosti. Ale teraz je už asi neskoro.
Odpovedať
@tomsim Teraz už s tým nič nespravíte ... Bohužiaľ ... Pozemok ste kúpili, takže do úvahy sa berie kúpna cena ... Vypracovaním znaleckého posudku sa to rieši pri dedení, darovaní ale určite nie pri klasickej kúpe. Na katastry je jasne zapísané, ako ste pozemok nadobudli ... A teda kúpnou zmluvou ktorá je archivovaná ... Samozrejme, že si to daňový úrad vie na katastri overiť ... Podľa zákona je teda tých 19 500 Eur ako príjem. Musíte si podať budúci rok daňové priznanie v ktorom tento príjem uvediete ... Z toho Vám vyrúbia nasledujúce 1. Daň 19 percent z príjmu. A teda 3 705 Eur. 2. Po tomto Vám niekedy v lete príde vyúčtovaný nedoplatok na zdravotnom poistení. Ten sa tak isto počíta z príjmu a je vo výške 14 percent. Takže v tomto prípade 2 730 Eur. 3. Následne si budete môcť podať opravné daňové priznanie. V tom uvediete, že zisk nebol 19 500 Eur, ale bol 16 770 Eur (to je 19 500 ponížených za zaplatenú zdravotku vo výške 2730 Eur). Takže daň ste mali platiť len zo sumy 16 770 Eur a teda vo výške 3 186,3 Eur. Takže Vám vrátia 518,7 Eur. Vo finále teda zaplatíte 5 916,3 Eur. Bohužial, aj tá suma, aj ten postup, je čisté "kocúrkovo" ... Chyba bola, že ste to neriešili pred predajom. Teraz bohužiaľ, budú na katastri obe zmluvy, teda jedna za ktorú ste kúpili a druhá za čo ste predali. Tým pádom akýmkoľvek obchádzaním si koledujete o riadny problém. PS: Sumu zisku si môžete znížiť len preukázanými výdavkami do daného pozemku. Teda ak by ste ho napríklad oplotili a máte FA na 1000 Eur, alebo ste dali doviesť prípojky a máte papier na 2000 Eur, tak tieto cifry sa odrátavajú zo zisku. V takom prípade by nebol zisk 19500 Eur ale bol by ponížený o investície.
Odpovedať
Môže byť preukázateľným výdavkom vyvŕtanie studne na pozemku, geologický prieskum (pozemok sa nachádza v chránenom ložiskovom území), zemné práce (vyrovnanie pozemku). Pozemok bol vo veľmi zlom stave, keď sme ho kúpili - hotové smetisko. Je možné dať do výdavkov vyčistenie pozemku a odvoz komunálneho odpadu a odvoz sute? Vedeli by ste mi okrem oplotenia pozemku poradiť ešte nejaké iné výdavky, ktoré by akceptoval DÚ? Dosť mi na tom záleží, keďže nie som ochotná nášmu štátu odviesť také nehorázne dane.
Odpovedať
@tomsim Studňa, geologický prieskum, zemné práce = jasné, bez pochyby ... Čo sa týka čistenia, to je otázne. Ak je to FA (resp iný daňový doklad) kde ste nejakej firme zaplatili za čistenie pozemku a vývoz odpadu, malo by to byť OK. Ak je to len poplatok za kontajnery na odvoz komunálneho odpadu, tak toto by som si na daňovom určite overil ... Akože, priamy súvis to určite má, len aby to nebolo spochybnitelné ... Samozrejme, od všetkého treba mať daňový doklad ... Žiadne čestné prehlásenie alebo vlastná práca sa bohužiaľ nezapočítava. FA musia byť z daného obdobia, kedy ste pozemok vlastnili a samozrejme, firma ktorá ich vystavila ich musí mať vo svojom účtovníctve.
Odpovedať
Veľmi pekne ďakujem za rady....myslím, žeby to bolo možné nejaké upraviť....veď kde je vôľa, tam je cesta...a všetko sa dá :-)...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?