Ako kúpiť pozemok s ťarchou úveru?

Ahojte Prosim o radu niekoho, kto ma s tym skusenosti. Chcela by som kupit pozemok konkretne v Moste pri Bratislave. Pozemok je na katastri zahlaseny aj s tarchou, ale takou, ze predavajuci si zobral uver na tento pozemok a chce nam ho teraz predat, uz aj s IS. Zistovala som, ze elektrika a plyn su uz na pozemku, do konca okt. 2011 by mala byt hotova aj voda, no a s kanalizaciou sa zatial este nic nerobi. Momentalne je ten pozemok vedeny ako orna poda, ale bolo mi povedane, ze to je tiez v poriadku, ze da sa to zmenit na stavebny pozemok. Oproti tomu pozemku je uz postaveny jeden RD, tak neviem. Viede mi niekto poradit, ako by ste postupovali pri kupe tohto pozemku? Musim teraz prevziat ten uver (to by som fakt nechcela). Dakujem.
Odpovedať
čo sa týka ťarchy - nemusíš prevziať ten úver, v kúpnej zmluve musí byť táto ťarcha uvedená a tiež za akých podmienok bude vymazaná. ak plánuješ pozemok financovať z vlastných zdrojov, poukážeš peniaze priamo banke na vyplatenie úveru, (prípadne zvyšnú časť kúpnej ceny dáš predávajúcemu), ak to budeš financovať cez úver, tvoja banka poukáže peniaze banke predávajúceho na splatenie úveru a prípadnú ďalšiu časť poukáže predávajúcemu. Ak je pozemok vedený na LV ako orná pôda, vypýtaj si doklad o vyňatí z pôdneho fondu. K elektrike a k plynu si vypýtaj kolaudačné rozhodnutie. Voda má byť do konca októbra 2011?? predávajúci musí mať min. stavebné povolenie. Dôležité je ako to bude s prístupovou cestou a osvetlením - na to by mal mať tiež stavebné povolenie. A posledná vec, parcely pod prístupovou cestou daruje obci alebo budete ako kupújuci odkupovať určitý podiel? k tomu by som tiež chceli vidieť nejaký doklad.
Odpovedať
co sa tyka tarchy, tak tam by nemal byt problem, priamo som sa pytala banky ako sa postupuje v takomto pripade, skor je tu vacsi problem na strane kupujucich, ktori castokrat tymto transakciam nerozumeju a preto z nich maju strach. v pripade, ze do obchodneho vztahu nejakym sposobom vstupuje banka, tak obchod by mal byt bezpecnejsi, nakolko banka nefinancuje rizikove obchody. banka by by bola najradsej, keby buduci majitel zobral uver v banke, kde ma uver predavajuci, nakolko by nerada prisla o klienta, ale kupujuci moze zobrat uver v inej banke a vtedy ten obchod prebehne nejak tak, ze banke kupujuceho sa zapise zalozne pravo ako druhe v poradi na tu istu nehnutelnost a ked sa splati uver predavajuceho, tak jeho zalozne pravo sa vymaze a nasledne sa zapise zalozne pravo spojene s uverovou zmluvou kupujuceho. vsetko prebehne medzi bankami. je aj moznost vyplatit nehnutelnost v hotovosti, vtedy sa peniaze poslu banke a ona cast z nich pouzije na splatenie uveru a vymaze sa zalozne pravo.
Odpovedať
My máme ponuku , kde je na LV uvedená ťarcha pre siete, ale pre iné parc. čísla ako naše. Majiteľ vlastnil pozemky a dal urobiť projekt pre výstavbu RD a rozparcelovalo sa to. V realitkje nám povedali, že sa ťarcha v LV uvádza, na všetkých LV pre parcely v danej lokalite uvedených na jeho meno ako vlastníka a že je to len informatívne. Po predaji vraj my na LV ťarchu nebudeme mať. Poskyti nám správnu informáciu ? Nechcú nás zavádzať ? Pozemok je evidovaný ako orná pôda v extraviláne s tým, že je to v UPI zahrnuté pre výstavbu rod. domov do 2 nadzemných podlaží. Čo bude potrebné riešiť najskôr - vyňatie z pôdneho fondu a čo potom stavebko ? Ďakujem za každú radu .
Odpovedať
Profilova fotka
...no nezda sa mi to vysvetlenie v realitke, ze tarcha je na vsetky pozemky, pretoze ak sa jedna o vecne bremeno(tarchu) na ulozenie inzinierskych sieti musi byt k tomu urobeny geometricky plan a zmluva kde sa presne cituju pozemky, cez ktore siete prechadzaju. Tak ak siete cez vas pozemok nejdu neni tam ani tarcha....tak by to malo byt.... A k tej ornej pode....co som sa pytala tak by to malo byt, ze naprv sa vybavi uzemne rozhodnutie a to treba dolozit ku vynatiu z PPF a nasledne s papierom o vynati ziadat o stavebne povolenie.
Odpovedať
Ulož si do zmluvy, že vlastník vyplatí úver a vymaže ťarchu, a spoj sa z bankou, ktorá je zapísana v liste vlastníctva, banka Ti poradí ako postupovať. Bez súhlasu banky sa to aj tak nemôže predať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
ahojte. moj kamarát má trošíčku súvisasi problém. Od obce kúpil pozemok, samozrejme bez ťarchy, na ktorom si postavil dom, samozrejme na základe stavebného povolenia od obce. :) Zostalo mu dotiahnuť k domu už len plyn. Pri kopaní plynu pretrhol vedenie vysokého napätia ktoré prechádzalo jeho pozemkom o ktorom nemal ani šajnu že tam je. Elektrárne chú od neho logicky náhradu škody a podali na neho trestné oznámenie za všeobecné ohrozenie. Nevie niekto poradiť čo robiť? Nejde zo strany obce o podvod keďže mu ručili za to že na pozemku nie je ťarcha? ďakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?