Ako kúpiť časť pozemku 3 vlastníkov?

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu a postup pri kupe pozemku, je takáto situácia, našli sme si pekné miestečko kde by sme chceli stavať, z katastra sme si zistili kto je majitel pozemku, je to orná pôda, len su tam 3 majitelia ale všetci súhlasia, pozemok je dlhý 300 metrov, ale my by sme chceli odkupiť len 100 metrov, čo máme urobiť a ako postupovať. moc budem vďačná , lebo na majiteľov sa spoliehať nemôžem, lebo sú to 80 ročný deduškovia.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak k otazke kupy iba casti pozemku - treba dat na kataster ziadost o nove rozdelenie parcely/parciel, zavolat geodeta, nech vypracuje novy geometricky plan. Tam sa zadefinuje parcela o tej zelanej velkosti 100m2. Ja skor vidim mozne problemy so stavanim domceka na ornej pode. netvrdim, ze neda sa, ale bude to stat kopec nervov a vybavovaciek a neviem ci nie aj nejake obalky do vacku.
Odpovedať
Profilova fotka
1. geometrický plán na rozdelenie nehnuteľnosti, 2. kúpna zmluva, 3. vklad do katastra a je to :-)
Odpovedať
geometricky plan na rozdelenie parcely - vytvori sa nova o vymere podielu toho vlastnika od ktoreho chcete podiel kupovat. dalej treba zmluvu ale tu musia podpisat vsetcia 3 - jeden ako predavajuci a zvysny ze stym suhlasia - inak oni maju predkupne pravo zo zakona, cize aby bolo vsetko uplne koser mal by ten pan oslovit najprv ich ale to myslim ze mate za sebou. potom uz len vklad do katastra. orna poda - zalezi kde je - ci v intravilane alebo extravilane obce - ak extravilan tak traba dat bacha na to ci je tam uzemny plan a ci je pozemok urceny na individualnu bytovu vystavbu. ak nie tak su tahanice - zmena uzemneho planu stoji vela casu a penazi. ak ste v intravilane tak problem by nastat nemal. dalej si pozrite aky je pristup k pozemku a kadial k nemu budete tahat pripojky - najlepsie by bolo aby pristup k pozemku a trasa pripojok isla cez obecne pozemky/statne. ak tam su sukromny vlastnici budete totiz od kazdeho jedneho potrebovat suhlas inac nedostanete ani stavebne povolenie a bez pristupu na pozemok ani hypoteku v banke.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@malydom dobry prosim Vas neviete mi poradit ked jeden z vlastnikov je SPF, ako postupovat tam pri rozdeleni parcely?
Odpovedať
@martin833 sudnou cestou - najlepsie je najst si na to pravnika co sa tomu rozumie, pripadne schopnu realitku, mozno by vam to vedeli zabezpecit aj niektore geodeticke kancelarie. lebo pokial viem uz by sa malo dat od vlastnikov zastupujucich SPF aj odkupit. ale to prave prebieha, som zvedavy na realny vysledok. nepracujem stym priamo ani nemam osobnu skusenost. ale v skratke - da sa na sud ziadost o vyporiadani spoluvlastnictva - musi sa vypracovat navrh - niekomu staci skica, niekto chce uz hotovy geometricky plan - v ktorom sa navrhne rozdelenie. ta vyclenena parcela musi byt vyuzitelna a musi k nej byt pristup. ak je podiel maly a neda sa realne vyuzivat sud navrhne cenu a odkupite to. ci k tomu treba aj znalecky posudok neviem - niesom si isty. a dalsie detaily tiez neovladam. ale predpokladam ze zasa vsade inak :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?