Ako je to s kúpou časti pozemku od štátu?

Ahojte, mam taky mensi problem, ani nie problem, ako obavy.. Rozhodli sme sa s priatelom kupit pozemok cez realitnu kancelariu, klasicky sme boli na obhliadke, pozemok nadherny, vsetko v poriadku.. do troch dni sme sa mali rozhodnut, ci berieme alebo nie. Ked som volala do realitky, ze ho berieme, zrazu sa vyskytol problem a to: cast toho "nasho" pozemku este nie je vysporiadana, laicky povedane - patri statu, ale podla zakona je vraj stat povinny predat tuto cast obci, kedze ide o cely komplex pozemkov a tato nevysporiadana cast je zakreslena v papieroch akoby cesta, ktora ide celym komplexom pozemkov, resp. prechadza cez tri pozemky v komplexe. a obec vraj rokuje so statom, aby sa dohodli na cene, lebo stat chce vela penazi za ten kusok. Zajtra mame ist do realitky dohodnut blizsie podmienky kupy. Nestretol sa s tym prosim niekto z vas? Chcem vas poprosit o nejaku radu, ci je take nieco vlastne mozne, ci nas realitka netaha za nos a ci je vlastne mozne kupit takyto pozemok.. aby sa nestalo, ze ho na papieri kupime, ale pri papierovackach s tym budeme mat problemy.. Vopred dakujem...
Odpovedať
Ahoj .My sme tiež odkupovali pozemok ktorý bol polná cesta ku rieke pre verejnosť za naším domom.Nechceli sme aby nám tam behali ľudia a chalani na croskách tak sme dali žiadosť na obecný úrad.Potom to schválili ,dali urobiť geo. zameranie a potom sme to odkúpili.Ale pokial viem tak ceny pozemkov vo vlastníctve štátu sú dané tabulkami a to nikto nezmení.Takže to si velmi lahko zistíš aká je reálna cena. :-) A keď to odkúpiš od obce tak to už legálnejšie ani nemôže byť...
Odpovedať
Ahoj.. rozdiel je ale v tom, ze obec to chce predat, aj to ponukaju na predaj, ale nemaju to este odkupene od obci.. vraj rokuju o cene.. ale ked pises, ze stat ma tabulkami dane ceny, tak neviem :-( bojim sa, aby nas nejako "neošuškali", alebo aby sme s tym my potom nemali problemy, papierovacky a pod.. a myslim, ze to odkupovanie (vysporiadanie) casti pozemku od statu uz trva u nich nejaky cas, lebo tie pozemky sa predavuju uz od minuleho roka. Jedina vec ma ako-tak upokojuje, ze to ide cez obec - ako pises, legalnejsie to uz nemoze byt, ale predsa.. zaskocilo ma, ze nam to nepovedala pani z realitky hned.. ale je to jej robota, hlavnou ulohou je predat..
Odpovedať
Ak vás nechcú opinkať tak nech vám ukážu tabulky však to je zo zákona.AK budú tvrdiť iné, tak je v tom nejaký háčik.
Odpovedať
Štát je len správca pozemku, a tento pozemok môže patriť fyzickej osobe, treba na katastri zistiť pôvodného vlastníka.
Odpovedať
Ale pozemok môže vlastniť aj fond národného majetku...Lebo aj my máme zálusk na jeden pozemok ale kvoli kríze FNM vraj pozastavil predaj pozemkov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dodog ma pravdu. Nedavno som ohladom odkupenia pozemku komunikovala s pozemkovym podnym fondom a predaj pozemkov z fondu je az na par velmi mimoriadnych pripadov pozastaveny. Takze sa pravdepodobne na ten pozemok este nacakas. Aj ja budem musiet. Kedy sa to ma zase spustit mi nikto nebol ochotny povedat. Pravdepodobne to ani sami nevedia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?