Ake doklady mam dostat od developera pri kupe holodomu

Ahojte, v blizkej buducnosti ideme kupovat skolaudovany holodom od developera. Ake doklady - papiere mi ma dat? Prip. ake doklady ste obdrzali od developera? Ide o standardny holodom s 2-rocnou zarukou. Mna len tak z hlavy napada - projekt, energeticky certifikat (tu som si nie ista), zarucny list k bojleru, k streche, k oknam. K tomu dostaneme znalecky posudok a samozrejmostou je kupno-predajna zmluva. Dakujem za odpovede.
Odpovedať
Zaruka na dom by mala byt 3 roky a v niektorych pripadoch na dielo az 5 rokov.
Odpovedať
@originalx Dakujem za informaciu. Prosim Vas a viete od akeho datumu sa to pocita? Kupujeme uz hotovu skolaudovanu novostavbu, preto nemame zmluvu na dielo. Stavba je uz kratku dobu skolaudovana (asi 2 mesiace).
Odpovedať
@juliejill v tomto neviem poradit.
Odpovedať
@originalx nevadi, aj tak velmi pekne dakujem za informaciu.
Odpovedať
Tak asi len zmluvu o dielo a záruku. Podľa mňa ti iné nemajú čo dať :-|
Odpovedať
@kuly30 Dakujem za odpoved. Nebudem mat zmluvu o dielo, ide o kupno-predajnu zmluvu, pretoze dom, ktory kupujem, uz je postaveny a skolaudovany, do standardu si ho uz dokoncime sami. Ale tak nam to bolo komunikovane pri vsetkych skolaudovanych novostavbach.
Odpovedať
@juliejill ja by som pýtal revízie od el.prip. zemnenia, plyn. Zar., Komina, prevadzkovy poriadok kotolne ak tam nejaka je. Navody na dodane zariadenia. Dokumentaciu v suvislosti s vystavbou: stav. povolenia s vyjadrovackami ak si budeš zabezpečovať kolaudaciu, prip. kolaudacne rozhodnutie, alevo dohodu o jeho zabezpečení ak tobide vybavovať on. Geometricky plan, projekt skutocneho vyhotovenia. Na zaciatok by mi toto stačilo kúpno-predajnú zmluvu s podmienkami zaruky beriem ako samozrejmosť.
Odpovedať
V kupno-predajnej zmluve si dobre precitajte klauzulu o skrytych zavadach. okrem hore spomenutyh papierov o reviziach komina(kotol aj krb), plynovych zariadeni, hromozvodu, kolaudacneho rozhodnutia a projektu tam mame aj rozhodnutie o prideleni supisneho a orientacneho cisla, dalej nam byvaly majitel nechal nim podpisane a polovyplnene ziadosti na zmenu odberatela v SPP a ZSE, papiere od alarmu, kontakt na elektrikara, co v dome robil elektriku Ostatne tu uz bolo spomenute. Pripadne ak mate bezpecnostne zamky, tak nech vam necha od nich aj tu karticku na vyrobu novych klucov ale tipujem ze zamky asi vymenite prve. No tusim to treba aj na vymenu, asi zavisi od znacky.
Odpovedať
@slavoslav @misscelaneous Dakujem krasne za odpovede, velmi ste mi pomohli. Na tu klauzulu u skrytych zavadach sa pozriem, ak sa mi to nebude vidiet, davam kontrolovat pravnikovo pre isotu. Plyn nemame, ani kotol a krb - ani komin, cize revizia elektriky, vody (to neviem ci sa take robi, predpokladam ze ano ? )bude iba bojler, kolaudacne rozdhodnute som uz videla a aj pridelene supisne cislo. Vypytat ma to ale nenapadlo :-o Nastastie dom je uz skolaudovany - pytali by ste si aj tak dokumentaciu suvisiacu s vystavbou? Mne sa zda, ze ked nasi stavali, bol na to akysi dennik, ale nie som si ista, az tak v tom zbehla nie som.
Odpovedať
@juliejill my sme pytali vsetko co mali :D aj stavebne povolenie, zmluvy s developerom, su tam nejake papiere ohladom prijazdovej cesty (vratane geometrickeho planu), pripojky, revizia elektriky a vody nie, to sme nerobili ani nam nedodali a paradoxne to bolo jedno z mala, co je na tom dome v poriadku. My sme kupili 8r. novostavbu pripravenu na nastahovanie, kolaudacia april t.r.. Majitelia am byvali mozno pol roka za ten cas. Do strechy sa nastahovali kuny, prezrali izolaciu, stresne plachty a parozabranu. takze sme zacali zhodenim SDK, vymenou strechy a nove zateplenie. Popraskali omietky, neboli zasietkovane, prave vymiename omietky. Balkony a terasy nebolo odhydroizolovane, podtiekli, obklad som davala dole jednym prstom a z betonu na terasach je vlastne iba hlina. Dva tyzdne bolo vtedy sucho a pod obkladom stalo 1,5 cm vody, na poschodi na terase sa voda dostala az k tomu drevu, co drzalo strechu, tak v ramci rekonstrukcie sme museli opravit aj ten krov ci jak sa to vola, nakoniec by na to musel prist zeriav, tak sme to odrezali. V kuchyni vytrhnute odpady, oba sprchove kuty tiekli tak, ze je mokro az pod dverami pod dlazbami, samozrejme steny, ide to az po podlahovku, opat uplne premoceny poter. A najlepsie, ze pod kazdych sprchovym kutom sme nasli zive kable pod prudom. ja sa cudujem ze tam nikoho ne ****o. Dlazba v obyvacke nad diletaciami komplet popraskana, bolo to schovane. Okna plastove, ako sa zacali castejsie pouzivat, do dvoch tyzdnov boli tak pokrutene, ze ked otvorim uz nezavriem, jedine hrubou silou a nastavovanim. Podotykam, novostavba predavana pripravena na nastahovanie. Takze jedna odpadnuta "kachlicka" na balkone znamena vymenu vsetkych :( Jeden kuni vykal pod strechou znamenal vymenu komplet zateplenia a plachiet a zhodenie skridly. Zavolajte si tam este nejakeho majstra alebo stavebny dozor, kto realne aj na stavbach robi a vie co co znamena. Prepacte za vylev, vasa tema ma nejak inspirovala sa vyrozpravat. dakujem :)
Odpovedať
@juliejill určite všetko, čo je potrebné zdokladovať na kolaudačnom konaní a k vydaniu kolaudačného rozhodnutia podľa § 17 a 17 vyhl. 453/2000 Z.z. http://www.zakonypreludi.sk/zz/2000-4...
Odpovedať
@misscelaneous @janetbla ďakujem za reakcie. Dostali sme dopredu kúpnu zmluvu a som veľmi sklamaná. V zmluve je iba uvedené, že predávajúcemu nie sú známe také vady a poškodenia, na ktore by mal kupujúceho osobitne upozorniť. Ak sa to ukáže ako nepravdivé, kupujúci má právo odstúpiť od zmluvy a predavajuci je povinný bezodkladne vrátiť peniaze. Ďalej je uvedené, že kupujúci sa oboznámil so stavom nehnutelnosti, predmet kúpy je mu známy a v tomto stave ho kupujúci nadobúda. Nikde nie je uvedené, že ide o novostavbu, na ktorú dáva zhotoviteľ 2 roky záruku a že veci, na ktorých sme sa dohodli - dodanie bojlera - musia tam dať krytky atď. Spraví do určitého dátumu. V podstate je to úplne všeobecná zmluva, akú sme mali pri kúpe aj bytu aj garáže, avšak to boli novostavby. Čo s tým? Išli by ste rovno od toho, či dali právnikovi prepísať zmluvu? Pravnika mame vybaveneho, uz sne boli za nim. Rezervačný poplatok sme už zaplatili, avšak pri podpise zmluvy o budúcej kúpnej zmluve sme dostali úplne iné informácie. Ak nebudú súhlasit s našou úpravou zmluvy, dá sa odstúpiť od zmluvy? Máte s tým skúsenosti?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ešte ma napadlo, nemalo byť v zmluve jasne napísané, že predávajúci nám je povinný dodať všetky revízne správy, stavebný denník, manuály k dodanym zariadeniam, atď.?
Odpovedať
@juliejill skúste urobiť návrh dodatku k zmluve, v ktorej bude uvedené na čo ste zabudli v zmluve..možno predávajúci pristúpi na ďalšie podmienky v dodatku a podpíše ho..
Odpovedať
@janetbla dakujem za radu, uz to riesime pre istotu s pravnikom, lebo sama sa iba zamocem :)
Odpovedať
@misscelaneous V poriadku, ja som len rada, ze sa ludia ozvu, cloveka to nastve, ked si mysli, ze nieco kupil nieco dobre a potom su k tomu same dodatocne naklady. My kupujeme holodom, dokoncovat ho budeme samy, ale tak chyba sa urcite vyskytne. Moj ocino sam staval dom, prip. s najatymi ludmi a aj tam sa vyskytli chyby, aj kazdy moj znamy ma nejaky problem. Bohuzial s tym clovek pri kupe nehnutelnosti rata. Ale ta zmluva ma fakt nastvala, to vyzera, ze si dali spravit jednu zmluvu a davaju ju vsetkym rad za radom. Ale popravde keby som uz takmer totoznu zmluvu 2x nevidela (kupa bytu a garaze, ktore vsak boli stare a na ne zaruka nebola), tak na to nedojdem, ze je tam nieco zle.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?