Aká je záruka na skryté vady pri kúpe domu?

Profilova fotka
Chcem sa spytat, ze pri predaji domu treba kupujuceho oboznamit so vsetkymi negativami (napr. rosiace sa okna v zime, plesen a pod.) ? Moze taketo vady, pripadne skryte vady kupujuci neskor reklamovat? Za aky dlhy cas? Ma narok na vratenie domu a tym aj penazi? Ked predava dom realitka je to ine? Vady sa pisu do zmluvy o predaji? Dakujem za odpovede.
Odpovedať
veľmi zaujímavá téma...podľa môjho názoru posúdi znalec a na základe jeho posudku rozhodne súd... ;-) realitka nehnuteľnosť iba sprostredkuje, ale nepreberá žiadnu záruku, veď k nehnuteľnosti nemá žiadny právny vzťah ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Aj ja mám podobný problém...v máji 2011 sme kupovali RD po celkovej rekonštrukcii,kompletne zateplený,nové obytné podkrovie.Kedže dom bol postavený na starých základoch,ako prvé ma zaujímalo,či steny nie sú vlhké. Majiteľka domu mi povedala,že z vlhkosťou nie je žiadny problém.Cez leto ani nebol...až teraz v zime sa nám objavila na mnohých miestach pleseň a okná sa rosia tak,že voda steká po stene.Sú to vady,s ktorými museli mať predchádzajúci majitelia problémy už pred predajom a zatajili nám ich. Zaujímalo by ma,ako by sme mali postupovať v tomto prípade,keďže tieto závady nie sú uvedené ani v znaleckom posudku a nie je o nich ani nijaký písomný zápis. Nebolo by to na súde len tvrdenie proti tvrdeniu?
Odpovedať
To sa neda jednoznacne povedat. Oni naozaj nemuseli mat s vlhkostou problem. Mozno menej vetrate,alebo kurite... Dalsou vecou moze byt to, ze tie vady sa vyskytli az po rekonstrukcii /napr. nove podlahy,okna atd./ Niektore problemy s vlhkostou sa vyskytnu az po urcitom case,nie hned.
Odpovedať
@single Ake mas specifikovane podmienky v kupno-predajnej zmluve? Je tam nieco o tom spomenute, ze predchadzajuci majitel zodpoveda alebo nezodpoveda za nedostatky a skryte chyby nehnutelnosti? Vo firme, kde som robila v zahranici sme mali taku klauzulu v niektorych zmluvach, ze povodny majitel je zodpovedny alebo nie je zodpovedny za chyby na stavbe. Napriklad, ak to bol komplex vystavany majitelom nasej realitky, tak ked sa po odkupeni vyskytol nejaky problem, musel to do urcitej doby ako developer odstranit ako garanciu.. Ale ked to boli napriklad vily a byty inych majitelov a my sme ich predavali ako realitka, tak to bolo individualne.. Neviem, ako to funguje u nas.. A ako je to u nas s tym znaleckym posudkom? Davaju to robit predchadzajuci majitelia? Najlepsie je pri kupe nehnutelnosti najst si svojho znalca a nech vam pred kupou on nezavisle stavbu ohodnoti, nie nejaky, ktoreho ste nikdy nevideli.. Ten moze kludne sa s predavajucou rodinou na nejakej provizii alebo uplatku dohodnut, nikdy nevies.. A ak je to tak, este je jedna moznost, dobry znalec zisti podla typu plesne a stavu muru, ci to uz vlhlo dlsie alebo je to "cerstva" plesen.. Stupnuje sa to podla typu plesni, lebo aj tie maju stadia a je to zivy organizmus, takze znalec ti povie ci ma plesen za sebou jednu sezonu alebo viac ;-) Sorry, ak sa nevyjadrujem presne v slovencine, ale toto vsetko som robila v zahranici, takze niektore vyrazy mozu byt trosku nepresne..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?