2 byty za dom :D -> Prevod zalozneho prava z bytu na dom

Profilova fotka
Potrebovala by som poradit ohladom postupnosti... Mame 2 byty, planujeme kupit dom.. Na jednom z bytov je zalozne pravo banky kvoli hypoteke (cca 50% z predavajucej ceny bytu).. Najprv planujeme predat prvy byt (bez tiarch), peniaze dat na vinkulaciu do banky, potom co najskor predat aj druhy byt - doplatit zvysok kupnej ceny domu a presunut zalozne pravo z bytu na dom pri pokracujucej hypoteke.. Je to realne? Bude sa moct predat druhy byt, ked na nom bude este zalozne pravo alebo ako to funguje? co vsetko je na to treba?
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna najlepsie by bolo informovat sa v banke, kde cerpate uver, oni ti najlepsie povedia, ci sa dá hypoteka v tomto pripade presunut na dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@elllla , byt s tarchou sa da bezproblemov predat, banka si ale do zmluvy zakomponuje cast v ktorej sa uisti ze prislusnu cast penazi dostane banka ... (aspon v TB som sa na to pytal a vraj bezproblemov), komplikovat to moze akurat vas uver, ak nieje akurat cas konca fixacie .... ale ako vravi Sandria ... najlepsie zajst do tvojej banky a dohodnut si to.
Odpovedať
Profilova fotka
@portianko mame tiez TB.. nemame v plane vyplatit nasu hypo, chceme v nej pokracovat, ale zalozne pravo presunut z bytu na dom, co chceme kupit..
Odpovedať
@elllla ja podobné riešim. Hypotéku som preniesla na byt mojej mamy, môj byt predávam a za peniažky postavíme dom. Po dostavaní prenesiem hypo na dom. Ale myslím si, žeby to šlo aj priamo prehodiť. Ak bude mať dom takú hodnotu tak by s tým banka nemala mať problém. ako vyššie spomínali, najlepšie ísť priamo do banky.
Odpovedať
@elllla nemozes najprv predat a potom presuvat... mas len 2 moznosti: 1. predas a uver sa vyplati 2. presunies hypo inde (napr. na byt rodicov) a potom predas 2. moznost je ale narocna casovo a bude to aj dost stat, kedze tu hypo budes potom zrejme presuvat opat - uz na svoj dom v dnesnej dobre ma malokto hypoteku, ktoru sa oplati presuvat - preco si ju chces nechat? ved mozes predsazobrat novu, to bude lacnejsie...
Odpovedať
@elllla a este pozeram, ze hypo mas v TB :) tak potom uz vobec nerozumiem, preco si u chces nechat (my sme podobne presuny robili ani nie pred 2 rokmi, ale mame hypo s urokom 1, 28 tusim a k tomu bilancny mechanizmus, ktory nam tento urok este znizuje a to sa uz aktualne ziskat neda)
Odpovedať
Profilova fotka
@peta_petruska pred rokom sme robili refinancovanie nasej hypo, kde mame fix 3 roky, hypo je myslim na 53tis. eur.. presunut nemame na co, kedze byt mojej mamy sa predava tiez..
Odpovedať
Profilova fotka
@elllla My sme prenášali ťarchu z bytu na rozostavaný dom a už by som to 2x tak neriešila. urobila by som to tak, že by som z predaja predčasne vyplatila hypo ( závisí od fixu a prípadnej pokuty za predčasné splatenie). Zvyšné peniaze by som použila na dokončenie domu a ak by bolo málo tak na dokončenie zobrala nové hypo a ručila už tým novým domom. Dôvody sú čisti praktické : neskutočne veľa papierovačiek a prieťahov v banke a na katastri , kde obyčajné preloženie trvalo skoro 4 mes. a dokonca 2 mesiace mala banka ťarchu na pôv. byte aj na rozostavanom novom dome. :-( A nehovoriac o finančnej nevýhode : poplatky za nový znalecký, za návrhy na vklad a v neposlednej rade aj pokles úrokovej sadzby na úveroch. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
my sme to robili podobne ako vy 2byty založené,posatviť rod.dom a byt predat a na druhom vymazať ťarchu a všetko presunuť na dom.Je to realne a zažili sme to teraz cca 3mes.dozadu.Už máme konečne pokoj.Byt konečne predaný(zatial ešte ale v nom byvame) ťarcha na druhom byte prenesená,svokrovci spokojne nažívaju a my sa konečne čo chvíľa budeme sťahovať cca 2týž.Takže viem o čom to je ,držím poriadne palce.Všetko sme riešili vo VUB. :-)
Odpovedať
@elllla jediná možnosť ako by sa to dalo je, že by si mala kupcov, ktorí hypo nepotrebujú a boli by ochotný tvoj byt kúpiť aj s ťarchou s tym, ze si to potom prelozis... na to ale pochybujem, ze niekoho nahovoris... najprv predat a potom presunut - to urcite nepojde...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?