Žulovú pracovnú dosku alebo umelý kameň?

Zdravim, rozhodujeme sa nad kúpou dosky. Zisťoval som si nejaké plusy a mínusy, dokonca video kuchynskej dosky s umelým kameňom jak celá zhorela. Našiel som jeden článok o žule. https://www.stonetec.sk/ako-si-vybrat... Nejaké odporúčania? ste spokojný so žulovou doskou? Chceli by sme niečo kvalitnejšie s dobrou životnosťou. Vraveli aj na žulu, že opatrne s vínkom napr., ale videl som jednoduchý prvok, čo natreli na dosku a vytvorilo to ocranu, jak keby máte ten obrus, čo nenasiakne.
Odpovedať
1
2
Ine ako zulu by som na prac doku by som nedal.kludne ju mozes obliat aj vinom. Ten kto ti ju vyrobi by ju mal hned aj naimpregnovat a potom mas odolnu voci vsetkemu.(akemi, belinzoni) Umely kamen je drahsi a nanic. Ja do novej kuchyne idem dat absolut black, v starej mam halandiu.
Odpovedať
Urcite zulovu pracujem v tejto profesii a nic lepsie na trvacnost neexistuje, nater sa da kupit na akemi.sk , odolava mastnotan,vinu atd, taktiez na udrzbu ponukaju rozprasovac 3v1 to znamena ocisti, osetri a spravi lesk,
Odpovedať
@originalx absolut black je rizikovejsi na zaretusovane stichy a kazy pilcik musi poriadne pozerat kazy. Odporucam impala dark ta je menej rizikovejsia
Odpovedať
@maelox Ten clanok podla mna nie je prave najobjektivnejsi. Mam umely kamen a ja som spokojna, nebol ani drahy (zula by bola drahsia) a udrzba je bezproblemova, tiez mozem nanho cokolvek vyliat :-) Je viac vyrobcov, maju rozne zlozenia a tym padom aj vlastnosti, treba si vediet vybrat. Pre mna to bola aj otazka vkusu, nemozem si pomoct, ale mne sa zula v kuchyni nepaci.
Odpovedať
@pallacinka no mne v bratislave praveze nacenili umely kamen (najlacnejsiu variantu) o 500€ viac drahsiu nez zulu.. a to som bol v troch studiach, preto som sa zacudoval, ale mozno ked je priamy vyrobca, tak to vie dat lacnejsie
Odpovedať
@miso777 kura uci sliepku 😀 Impala je do interieru skareda pre mna. A pozri si co robi ta impala po 20 rokoch. Stichovu zulu by som nikdy nedal nikomu. Stichy sa vyrezuju, alebo vyhadzuju a nie zakryvaju a retusuju. Stich nicim nikdy nezakrijes tak aby nebol vidiel. Vsteko v dome budem mat z absolut black, nielen kuchynu.
Odpovedať
ok dakujem Vam za odpovede, prave to akemi som pozeral. tak uz len zene oznamit, ze zula. 👍
Odpovedať
@maelox umely kamen ma vyssiu nakupnu cenu platni ako zula, teda ak sa bavime o technistone a im podobnym
Odpovedať
@originalx ano presne ten. Mne sa strasne paci na tom stonetec Galaxy Star alebo Kashmir white, uvidime co povie zena, jej sa nazivo lubil raja black alebo steel grey
Odpovedať
@maelox U nas to bolo zasa naopak. Mali sme ale ozaj dobru cenu, brali sme ho cez krbove studio, odkial mame krb, tak mozno aj to zavazilo. Plus ako pisem, kazda znacka ma ine ceny a aj vramci znacky su rozdiely podla vzoru (cim menej sa podoba na kamen, tym je drahsi- najdrahsi bol cisto biely, aspon tak nam povedali).
Odpovedať
@pallacinka jasne, kazdopadne dakujem za info
Odpovedať
@maelox galaxy star neber, tie zrniecka casom vyskakuju, teda aspon v exteriery to robi. Tiez som nad nym rozmyslal, ale ked som ho polozil na kuchynu tak mi nesedel. Kashmir je zas bledy a inak velmi pekny, ale to je vec vkusu. Steel grey je dobry na parapety k antracitovym oknam, inak aj prac doska je pekna. Ten raja black neviem co je musel by som to vidiet nazivo, lebo obchodnici si davaju vselijake nazvy materialov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
my máme 6 rokov snehobiely umelý kameň a iné by som nedala... mám kuchyňu do tvaru G, nemám spoje, farba stále rovnaká... neťahá do seba nič, ani čučoriedky.... ale ja som chcela snehobiely, u mňa teda žula neprichádzala do úvahy.... :-) toto je len môj pohľad, každý má iné nároky... pre mňa bolo hlavné farba a nemať žiadne spoje... a to, že som po toľkých rokoch spokojná, je len ďalšie plus... ;-)
Odpovedať
@fefe123 na spoje si pocase kazdy zvykne.
Odpovedať
@originalx no však na všetko sa dá zvyknúť, aj na obyčajnú drevenú dosku, ale aké super je to bez spojov, žiadna zalezená špina... :-D ale ako vravím, napísala som len skúsenosť... každý podľa svojho gusta... ;-)
Odpovedať
@originalx to by si sa cudoval ako zaretusuju stich v taliansku alebo indii zbadas ho az ked slnko vytiahne nater, farebne zule su na tom este horsie
Odpovedať
@miso777 ja sa necudujem, ja to dobre poznam, ma 40 rokov praxe.
Odpovedať
@fefe123 aj na zule sa daju spravit take spoje, ze nebude zalezena spina.
Odpovedať
@maelox nemylis si ty zulu s mramorom ohladom toho vina? Lebo zula (granit, porfyr) ako taka, je material, ktory bezne kyseliny v potravinách neposkodia (uz len z toho dovodu z akých mineralov sa sklada), mramor je v podstate vapenec a ten kyseliny (aj ta vo vine) rozkladaju
Odpovedať
Profilova fotka
@miso777 ahoj, nie je nic lepsie ako nazor odbornika:) dostala sa mi do ruk zula s drsnou a lesklou povechovou upravou v ciernych odtienoch, na vzorke som skusala psie kusy citron, olej, porezala som ich na matnej nezostalo nic na lesklej zostali skrabance, bezne som ju utrela jarovou handrou, potom cifom a zistila som, ze ta drsna je napodiv lahsia na udrzbu, na tej lestenej vidiet kazdy odtlacok ci nedokonale utretie... neviem ci je to len moj postreh alebo je fakt,ta drsna udrziavatelnejsia pises o pripravkoch na zulu teda to plati aj na tie drsne? dik
Odpovedať
@miso777 neda mi nanapisat, lebo mi to oci trha. Podstatne meno žula sa skolnuje podla vzoru žena. Takze: jednotne cislo žula, mnozne cislo žuly s ypsilonom, nie E ako kratasE (co tiez nie jej spravne) Inac ako kamenara, odbornika ta beriem ;-)
Odpovedať
@zita19 ja myslim, ze sa velmi dobre vynasiel. Nebol si isty ci zuli, alebo zuly, tak aby ho niekto nesperoval za hrubku tak napisal zule ;-) :-D
Odpovedať
@minonkysk moze byt ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, mám čiernu žulu, nemenila by som, u mňa umelý určite nie. Leštiť nič nemusím, utriem mokrou handrou a samé to uschne do pôvodného stavu. Dosku na krájanie si dávam vždy, je to zvyk, keby mám neviemaky materiál, tak by ma nenapadlo krájať priamo na doske. Mám tri spoje, keďže mám veľkú kuchyňu, dalo by sa to spraviť aj na dva spoje, ale vyšlo by to o cca 450e drahšie. Zvykla som si na to, nemám s tými spojmi žiaden praktický problém. Prírodný kameň je u mňa top, pôsobí to luxusne. Dala by som si to tak znova.
Odpovedať
@monikusa Daj viacej fotiek, nech sa pokochame tou nadherou.Aku ciernu zulu si zvolila? Tiez budem mat ciernu (absolut black). Este malickost, ten digestor funguje, alebo to je len reklama?
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx je to Nero Absolutto Zimbabwe... nič černejšie od toho nie je ;) z toho istého kameňa mám spravený aj parapet. jasan že ten digestor je funkčný ;)
Odpovedať
@monikusa nero absolutto zimbabwe je to iste ako absolut black- kazdy obchodnik pouziva iny nazov pre ten isty kamen. Aj ja mam parapety a stolik z tejto zuly a aj ine bude s nej. Svedska zula 1 triedy je tiez uplne cierna, ale ta sa na slovensko nevozi a cena je uplne inde oproti tomuto.
Odpovedať
Dobrý večer v našom najnovšom blogovom článku sme sa venovali práve tejto téme. Viac info na našom profile alebo www stránke v sekcii tipy a triky.
Odpovedať
Profilova fotka
Dovolim si pridat jeden nazor aj ja :) Najprv poradim rozlisovat umely kamen (Corian, Formica-Surell...) a technicky kamen (Technistone, Ceasarstone...) Je to dost podstatny rozdiel, kedze umely kamen vam odreze stolar a technicky kamen kamenar. Vela nasich zakaznikov nepozna rozdiel ani medzy mramorom a zulou. Ked pridu s obrazkom pekneho bieleho mramoru na americkej kuchyni, ktora sa viac foti ako pouziva, tak im ponukneme technicky kamen, lebo biela zula jednoducho neexistuje. No a vsetko ine okrem bielej odporucame krasnu, tvrdu, skoro-neznicitelnu ZULU!! :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@fefe123 ak sa môžem opýtať od akého výrobcu máš ten umelý biely kameň
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?