Zmenšiť okno medzi kuchynskou linkou?

Ahojte, mám dilemu, zajtra mi majú prísť zamerať okná a mám stále dilemu či okno v kuchyni nemám zmenšiť, prípadne posunúť alebo ešte zúžiť viac do "slíža". Keby ste mi pomohli s Vašimi postrehmi bola by som vďačná. Okno má 65cm x 180cm, malo by sa lícovať spodnou hranou zároveň s pracovnou doskou, tzn. nebude tam vnútorná parapeta. Od rohu (so špajzou) je osadené 50cm. Momentálne to mám tak, že končí 10cm pred koncom kuchynskej linky a zdá sa mi to také nijaké, tak uvažujem, či zväčšiť tak aby končilo zároveň s linkou, alebo naopak ho zmenšiť aby ten rozdiel bol aspoň 20-30cm. Kuchyňa je spojená s obývačkou. PS: Muž ma ešte láme na to, aby som si kuchyňu spravila len pod oknom, nie do Učka. Že budeme mať viac miesta na sedenie a v obývačke. Mne však ubudne z kuchyne a celkovo sa mi to usporiadanie zdá menej praktické. Už som v tom asi zamotaná riadne a nemám potrebný "odstup". Za všetky nápady a Váš čas ďakujem.
Odpovedať
1
2

Odpovedať
tu je ešte cca verzia čo muž chce, že nie do U ale len pod okno, chladnička v rohu.
Odpovedať
okno sme tam dávali hlavne kvôli svetlu, má 65x180, uvažujem že by som ho ešte ale zúžila na 60cm, aby to bol taký slíž a hlavne aby som lepšie dočiahla na vrchné skrinky, nakoľko som nižšia. Muž hovorí ,že z okna ešte uberie profil a že to bude oveľa menej svetla.
Odpovedať
Presne taku kuchynu mame navrhnutu, bolo tam aj to okno ale kedze som to nijako nemohla vymsliet s tou chladnickou a aj tak by som cez to okno vonku nevidela a hned ako konci kuch. linka mame velke terasove okno, tak som to okno zrusila...ja si myslim, ze to U by ste mali nechat, ten pracovny priestor ti asi bude chybat
Odpovedať
Ja chcem este aj tu cast, ktoru vy chcete dat prec celu vyuzit ako pracovnu dosku, takze by tam nic nebolo
Odpovedať
@veonka tak praktická stránka - čo je pre mňa v kuchyni na prvom mieste - je verzia tvojho muža lepšia - variť v priestore na ostrove - a takom úzkom je katastrofa - jedlo budeš mať na zemi - zober si keď niečo varíš - koľko prskancov skončí na skle - alebo kachličkách za sporákom - pri tom U-čku tie prskance skončia na zemi... Čo je nevýhoda, že ak nebude U -čko - tak tam je dosť málo úložného priestoru. No a poznatok - okno zarovno s doskou - je max. nepraktická vec - najmä za umývadlom - ja by som to okno trochu dvihol - aspoň 10-15 cm aby ti voda prskala na obklad nie na okno... inak ho budeš umývať vždy keď pustíš vodu do drezu. Ešte veľa záleží od toho akú máš veľkú komoru - ak je dostatočná, potom by som U-čko určite zrušil a úložný priestor riešil aj tam - na max. možnú mieru - aby si mohla mať veci aj tam. Ale toto sú len moje názory - musíš sa rozhodnúť sama - resp. dohodnúť s mužom :) aby Vám to vyhovovalo obom...
Odpovedať
@rutyruth no v podstate keďže máš veľké terasové okno hneď vedľa, tak mi tam okno ani veľmi nechýba, máš to v pohode. Budeš mať aj barové sedenie, keď máš tú bočnú časť linky do priestoru takú vyvýšenú? A ešte sa opýtam aký široký máš medzipriestor v tom účku? ja som dala 120cm, uvažujem či by nemohlo byť menej...
Odpovedať
@xr22 Ak by dala okno vyssie tak uz by jej to asi nelicovalo s chladnickou a tou vysokou skrinkou. Alebo by mala skrinky nad oknom velmi vysoko...to su tie nestastne "panoramaticke" okna...
Odpovedať
@rutyruth ja mám terasové okno takto, my máme úzky dlhý dom
Odpovedať
@veonka barove sedenie nebude, len bocne hrany toho nazvem to ostrovceka budu vyvysene aby mi na tu pracovnu cast nebolo vydiet...inak sa to v tom programe nedalo zakreslit len cele ostrovcek dat vysoky. Ja mam 140, myslim, ze tych 120 je tak min. ale mozno sa da, no neviem, ale ked si predstavim, ze obcas tam bude viac clenov tak aby to nebolo natesno
Odpovedať
@veonka Tak tiez tam budes mat dost svetla, inak aj ja tam mam este jedno a dalej dalsie...takze sa tmy velmi nebojim :)
Odpovedať
@xr22 vyššie ho dávať nebudem, pretože by som nedočiahla na skrinky hore, (mám 150cm), a okno tam byť musí kvôli svetlu. Otázka je čo s tým rozmiestnením kuchyne. Chápem, že je to asi praktickejšie a aj sa mi páči viac miesta na stolovanie a obývačku... ALE zdá sa mi málo pracovného miesta na prípravu pokrmov, tzn. voľná pracovná plocha. A nie som si istá tou chladničkou v rohu skrz otváranie. Muž ju chcel odpratať až do špajze, aby mu nehučala v kuchyňoobývačke keď bude leňošiť na gauči ale to sa mi zdá už totál od ruky. Ako má to svoje pre a proti ... len problém je že sa musím rozhodnúť v podstate UŽ lebo treba dopasovať to okno 8-( . Ono je totiž 50cm od rohu a keby tam nakoniec išla tá chladnička tak má asi min. 60cm takže ho musím posunúť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@veonka no v tom prípade by som možno okno zrušil - a urobil to ako to má rutyruth, prípadne jedine do U-čka teda, musíš ukecať muža :) :) :)... Chladničky už dnes tak nehučia - my našu ani nepočujeme, ani nevieme že tam je.. a nejakú pracovnú plochu v kuchyni potrebovať budeš - len ten ostrov - resp. to účko - kde bude varná zóna rozšír min. na 90 cm - bude to praktickejšie pri varení + tam môžeš urobiť nejaké police prípadne úložný priestor na blbosti z jedálne.
Odpovedať
@veonka ahoj ja by som kuchynu U urcite nechala...okno by som o 10cm zodvihla aby nebolo zarovno s doskou...a keby sa dalo ja by som ho este rozsirila viac do toho rohu...
Odpovedať
@veonka Naše okno má 0,9 x 3 m, som s takýmto riešením spokojná. To umiestnenie chladničky v rohu sa mi veľmi nepozdáva. Možno by som linku orientovala do "L" a chladničkou by som ju ukončila z pravej strany. Ospravedlňujem sa, ak opakujem - nečítala som predchádzajúce komenty.
Odpovedať
@rutyruth no tak to ty tam budem mať veľa svetla, ja na tej ďalšej stene už nemám žiadne okná (je to plánované ako dvojdom, takže tá stena musí byť plná).
Odpovedať
@xr22 okno tam musí ostať, môžem ho rozmerovo len jemne doladiť pretože v tejto časti už iné okná nemám, len terasové čo je na konci obývačky. Mala by som v kuchyni jaskyňu... A je naozaj fajn, že mi osvetluje pracovnú dosku kde potrebujem. Takže má skôr praktickú funkciu. Dík za info o chlapdičkách, snáď nájdeme takú aby nehučala a nerušila muža pri oddychu. @ivetz vidíš z opačnej strany ukončiť chladničkou ma to ani nenapadlo, len tam už bude v podstate sedenie a v podstate by sa tá chladnička ešte viac priblížila k obývačke. Muž ju chce mať čo najďalej, lebo sa bojí že bude hučať, keď bude chcieť mať v obývačke kľud. Ale zvážime.
Odpovedať
No jasne, to okno tam isto teda potrebujes...a keby si to nechala okno ako je, len by ste potom posunuli tu cast ktoru chce manzel zrusit viac k stolu tak aby si mala z oboch stran 50 cm? Bolo by to symetricke, cize by to aj dobre vyzeralo a by ste nemuseli nic s oknom viac robit a ulicka by sa ti trocha zvacsila
Odpovedať
@veonka Asi by som tú linku dala tak, ako máš na tom pôdoryse - kvôli veľkosti pracovnej plochy. Tá špajza síce rozmerovo nie je najväčšia, ale nedala by sa tam nasúkať tá chladnička? Aj my máme kuchyňo-obyvku taký "tunel" ale okná (v kuchyni úzke, široké, v obývačke veľké s terasovými dverami) dostatočne presvetlia priestor. Čo sa týka chladničky, tá naša je už "starinka" (10 ročná), dvojkompresorová, ale vôbec ju nepočuť.
Odpovedať
@veonka verzia co muz chce sa mne nepozdava. Podla mna je lepsie, ked kuchyna tvoji akoby taky celok. Ze nemusi moc behat a neviem co. Ako si si to navrhla je to ok. Len okno by som dal kratsie. Mozno len na dlzku umyvadla. Aj take mensie ti urobi dost svetla pocas dna.
Odpovedať
@ivetz áno, však toho sa držím, len projektant mi tam nezakreslil kde bude napr. riešená varná doska, chaldnička a tak... tak teraz to riešim a treba to doriešiť aj s tým oknom. Chladnička by sa práveže aj zmestila do tej špajze, aj muž by to tak chcel, mne sa to zdá dosť od ruky. A keby som ju tam teda dala, ty by si si potom kde dala varnú dosku a rúru?
Odpovedať
@ivetz som sa pozerala na tvoju kuchyňu a máš ju skvelú, veľmi sa mi páči celkovo. Tá sklenená zástena... no úplný luxus :-)
Odpovedať
@veonka Hm...? Rúru by som dala dole... je to vec názoru, ale mne to takto vyhovuje a vôbec mi to neva... Nepoužívam ju každý deň a nerobí mi problém, trocha sa zohnúť. Len neviem, čo s tou varnou doskou? Ja osobne by som varný ostrovček nechcela. To by som si ju radšej dala pod okno. Nemám problém okno utrieť - je predsa jedno - ak nie ľahšie, pretrieť rovnú sklenú plochu, ako napr. mozaikové kachličky. A sklenená zástena? - čoby luxus, výsostne praktická a pre mňa aj estetická záležitosť.
Odpovedať
@durim, @atlaska, @blacksr Smiem poprosiť o radu? Ďakujem.
Odpovedať
Budem sa po sty krat opakovat, ale pytas radu. mne sa najviac osvedcila paralelana kuchyna bez rohovych skriniek. takze ak sa da domurovat na tu stenu kde je spajzka iba vysoke skrine so vstupom zamaskovanym do spajzky, mrkni u @topvideo v albume ma a oproti polosotrov siroky meter (dlzka 3m) varnu dosku podlhovastu uplne staci na tri hrnce, v 4 naraz varit nebudes. vcera tu niekto daval fotku mam ju aj ja ulozenu ale v inom PC. ja som kusok vyssia v uplne hornych skrinkach mam veci co pouzivame sezonne vykrajovatka, taniere na grilovacky, dzbany vazy, dozy na vianocne pecivo......davam si stolicku. a to okno by som dala velke ako francuzske pekne po zem a uzke.
Odpovedať
@atlaska preco bez rohovych skriniek? ma to nejake nevyhody?
Odpovedať
@rutyruth ja som na rohove skrinky raz pocul nazor vraj su neprakticke co sa tyka vyuzivania aj pracovnej plochy, dosky, ale najma co sa tyka ulozneho priestoru ;-)
Odpovedať
@rutyruth su neprakticke, ak ich netreba skoda ich davat.
Odpovedať
@atlaska ďakujem za radu a tvoj čas. Mrkla som do albumu na tú špajzku a páči sa mi to, lebo tá kuchyňa nie je tou špajzkou tak rozsekaná, to by som rada využila. Celkovo si to viem predstaviť, aj to foto som videla, akurát môj polostrov by mohol mať asi max. 80cm, lebo si tam musím nechať miesto na stolovanie. Akurát uvažujem čo by sa teraz dalo ešte urobiť s tým oknom, lebo ono je už vymurované a neviem či by to išlo prerobiť na zvislé, ako asi áno, ale neviem čo mi na to povie staviteľ a či sa mu do toho bude chcieť. :-| Páčilo by sa mi tam to francúzske... úplne ho tam vidím.
Odpovedať
@rutyruth tie rohove skrinky by som tam vazne nedavala
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?