Výška kuchynskej linky

Ahojte, som dosť vysoká, mám 1,78 m. Chcela by som dať vyššiu kuchynskú linku, pretože tá klasika je pre mňa dosť nízka. Neviete mi poradiť o koľko sa dáva vyššia ? Alebo je to len na mojom rozhodnutí ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ja mám doma linku tak vysoko ako ide parapet okna ,aby bola pracovná doska v celku.Neviem si vynachváliť takúto výšku,sme s manželom vyšší a takto sa lepšie umývajú riady aj celkovo sa mi pri linke lepšie robí....akurát mladšie dcéra má problém dosiahnuť na niektoré veci,ale však ona vyrastie.je to cca o 8cm vyššie ako normál....
Odpovedať
@dada7701 Je to len na tebe, ak si to das vyrobit stolarovi, urobi ti presne na mieru, aj ikea ma nozicky s roznou vyskou. Sesternica si dala napr. 92 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
presne,je to na tebe,mne urobil manzel taku,aku som chcela ;-)
Odpovedať
v projekte sme mali 85 a dali sme 91 cm.
Odpovedať
Ergonomicku vysku si zistis tak, ze sa postavis, zohnes ruku do 90° uhla, a od jej vysky po pracovnu plochu ma byt 15 cm. Dufam, ze som to napisala zrozumitelne. To by ti malo vychadzat cca 95cm. Ked polozis ruku do drezu, dlanou by si pohodlne mala dociahnut na jeho dno. Dost ludi si dava drez vyssie, ako zvysok linky, a varnu plochu zas nizsie, aby "videli do hrncov" :) .Alebo jednoducho si to vyuskusaj v kuchynskomstudiu. Ja mam 173cm, a linka ma 90cm, lebo mi to tak vyhovuje :)
Odpovedať
@dada7701 moja segra má presne tvoju výšku a dávala som jej výšku pracovnej dosky 97 cm, veľmi si pochvaľuje. Je to super, ja mám 170 cm a dala by som si túto výšku tiež. Teraz jej robím kúpeľňu a umývadlo so skrinkou dám tiež vyššie.
Odpovedať
ja mám 168cm a výšku som dávala 90cm. Ked ti bude robit stolár, tak nech ti neurobí vysoký sokel ale nech ti prisposobí skrinky. Ak ti povie,že sa to nedá, tak ho pošli kade lahšie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana1978 no ale v tom prípade musí rátať s vyššou cenou,dvierka nebudú typizované=atyp =vyššia cena a o dosť....
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez mame 91 cm. obaja sme priemerne vysoky. Vyssia doska je super. Doporucujem. Cena nebola vobec vyssia ako pri standart, stolarovi bolo tych par cm ukradnutych. U klasickych kuchynskych studii to moze byt problem kedze maju standartne rozmery.
Odpovedať
@zuza225 Ak si dávam robit na mieru, tak nech je to tak ako má byt. Dám si vyššie pracovnú dosku a oni mi namontujú do jazzu nožičky a dajú sokel 20cm? No asi by ma vystrelo! Práve preto si dávam robit stolárovi, že to bude presne tak ako chcem. V nemenovanej spoločnosti- tak vychválenej- že Nemecká!!!- mi nacenili kuchynu na 5600e bez spotrebičov ale- tu sa pani nedá skryt 3cm... tu takáto skrinka nemože byt.... toto tak nemože byt.... Po dvoch hodinach moj muž použil neslušné slová, že toto bol odj....ý čas! Každá kuchynská linka je u stolára-teda mala by byt- jedinečná a originál!
Odpovedať
ked robim kuchyne tak 90cm je akurat pre vyšších ludí.jde tam sice viac materialu ale neni to až take hrozne ani cenovo to vela nenavyšuje.dverkovinu už vyroba taku aku chcem na mieru tak,že vtom nevidím problem.
Odpovedať
Drivivá väčšina stolárov a štúdií robí korpusy 72 a zbytok dorátava na sokli. Správne je to ale urobiť tak, že dať 10 sokel a zbytok dať do vyššieho korpusu. Mnohí si ale nevedia poradiť s vyššími dvierkami na myčku a celkovo korpus vyšší ako 72 cm je pre nich neprekonateľný problém. Treba nájsť takých čo to to vedia urobiť. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
vyskusaj si krajanie napr. cibule na roznych vyskach a podla toho urob linku, aby sa ti pohodlne krajalo s ramenami spustenymi pohodlne,aby si ich nemusela zbytocne casto dvihat. Ak nechces rozne vysky /mne osobne sa to nepaci/ na dres kasli, tam akurat umyjes zeleninu, na riad bude mycka.
Odpovedať
Aj my sme si davali vyssiu. Ja mam 175 a linka bude 92cm, viac sa uz nedalo kvoli oknu, dufam, ze mi to bude stacit :) este to vsak nemam otestovane, lebo kuchyna bude az o dva tyzdne hotova.
Odpovedať
Zdaravim. Standart korpusov so soklom je 850mm + hrubka pracovnej dosky (ak drevená, tak 36mm ak kamen, tak podla vyrobcu od 20 mm hore). pokiaľ vam vyska nesedi treba ju zmenit. Rozny vyrobcovia maju rozne moznosti, pokial sa jedna o stolara, tak je to uplne jedno, pretoze vam urobi cokolvek a ziadne priplatky nie su (jedine za viac pouziteho materialu). Treba vsak davat pozor na pripadny parapet okna. v zasade by sa pracovna doska mala pohybovat medzi 880mm az 950mm od podlahy
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj no ja mám 1,80 manžel o 3 cm viac a teraz si ideme dať robiť tiež linku u stolára. Bude mať 195. skúšala som si to a je to super. Ale to, že miesto vysokého sokla tam má byť väčší rozmer skriniek to je super nápad.
Odpovedať
Profilova fotka
joooj, teraz som si všimla, nie 195, ale 95.
Odpovedať
Profilova fotka
@dada7701 výška pracovnej plochy sa dá prispôsobiť. stolár by nemal mať absolútne problém, lepšie štúdia majú rôzne výšky skriniek, soklov a aj rôzne hrúbky prac. dosiek, takže vedia tiež vyhovieť. aby si sa pri práci nehrbila ale ani nedvíhala vysoko plecia, odporúča sa mať pracovnú plochu cca 15 cm pod úrovňou ruky zohnutej v lakti. ak je možnosť, drez môže byť o niečo vyššie (10 - 15 cm), ale to si ešte dáva málo ľudí..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@stolverka A ako sa to v pripade umyvacky riadu riesi? Tiez by sme chceli vyssie pracovnu plochu, ale umyvacky riadu maju standardne byt osadene do 900mm vysokeho priestoru. Ako sa to potom riesi? Podklada sa nieco pod umyvacku? Alebo je proste medzi vrchom umyvacky a pracovnou doskou "fuga"?
Odpovedať
My to máme s mužom tak, že ja mám výšku 162cm a on 183cm. Tak babo raď :) Čo je menšie zlo - ak bude pre mňa privysoko, či preňho prinízko? Pohybovať sa tam budeme asi rovnako často obaja...
Odpovedať
@miyajima akú potrebuješ výšku? Nikde nikdy nebude fuga.
Odpovedať
Profilova fotka
@stolverka aspoň 950mm ale ideálne až 1000mm. Sme obaja dosť vysokí.
Odpovedať
@miyajima potom je možnosť podložiť a dvierka sa robia potom z 2 častí, naspodu za "zalomené", akoby na pánte, aby sa dal umr dobre otvoriť. Neviem aké chceš úchytky - ja mám napr. 96 cm a umr nie je podložená, je na zemi a dvierka nemá zalomené - nad nou je úchopová lišta, ktorá to vlastne aj navyšuje. Dá sa ísť aj vyššie,ja mám 170 cm, mne 96 výška dosky stačí.
Odpovedať
@nostalgovicova Mensie zlo bude, ak bude pre Teba vysoko, lebo ty si vzdy mozes prisunut stolcek. Ale on ak sa ma hrbit, tak ho bude vsetko boliet (po case takmer urcite) alebo ti nebude chciet v kuchyni nic robit (po case urcite urcite :-) ). Viem, o com hovorim - ja, muz a syn mame od 180 nahor a dcera ma 164. Ona si da stokerlik, ale syna bolel v starom byte chrbat.
Odpovedať
@stolverka ja davam korpus 700mm a nohu 120mm a mycka nema problem, este sa mi nestalo ze by nesadla,. A na margo kuchyne ci chce zakaznik 850 alebo 950mm je to uplne jedno a bez priplatku.
Odpovedať
@marinak53 no áno, ale pd je nízko.
Odpovedať
Profilova fotka
@miyajima mam jednu cast linky (s dresom) vysoku 100cm. Je tam i umyvacka. Normalne osadena dolu, vedla skrinky rovnakej vysky. Ponad cele to ide doska 11cm ako prekrytie. Druhu cast linky mam v normalnej vyske. Keby na seba nenadvazovali a nechcela som zachovat vrchnu liniu dvierok, kludne na tu cast nad umyvacku mohol ist plytky suplicek napr na pribory...
Odpovedať
A viete mi niekto prosím povedať, ako je to s nohami od vstavanej umývačky? Pochopila som, že má vlastné nohy... sú výškovo nastaviteľné v oboch smeroch? Budeme mať ikea kuchyňu a tam je sokel štandard 8cm, ale my ho potrebujeme o cca 1cm znížiť... umývačku budeme kupovať odinakadiaľ. Budú sa dať aj na nej znížiť nožičky na 7cm, alebo aj menej? Vďaka vopred za radu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Ahojte ja mam asi 150 cm ale mazel ma 180 vysku a dcera 168 cm aku som mala dat vysku linky mne dali standard 89 vraj je to idealne hoci mne sa to zda kusok vyssie ako sme mali teraz na starej sme mali 87 cm no teraz je vyssia o 2 cm ja som najmensia a zase starnem tak neviem aku vysku som mala dat
Odpovedať
@anutka1 kto ti povedal 89???? ved si vyskusaj ako sa ti bude krajat cistit zelenina maso a uvidis. ja mam 165 cm a mne by to bolo vysoko.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?