Vymurovka v kuchyni na vedenie vody a odpadu. Problem?

Ahoj, potreboval by som radu. Kupujeme byt v novostavbe a momentalne riesime dispozicne zmeny, privody vody, odpadu v kuchyni, v kupelni a pod. Developer chce riesit rozvody vody a odpadu v kuchyni tak, ze k stene primuruje do vysky cca. 600 mm murik o hrubke 100 mm v ktorom bude viest potrubia pre vodu a odpad tak ako som sa to pokusil znazornit na prilozenom obrazku. Zda sa mi to trosku nestandardne riesenie a mame obavy, ci s tym nebude problem pri navrhovani kuchynskej linky. Tu chceme dat vyrobit do tvaru U ako je tiez znazornene. Mate s tym niekto skusenosti? Mali ste to tiez takto riesene? Viem ze spodne skrinky zvycajne nie su robene od steny, ale je tam nejaka medzera s tym ze pracovna doska je hlbsia. No 100 mm sa mi zda fakt vela. Ako by ste to riesili vy? Dakujem za kazdy nazor. Stano
Odpovedať
Profilova fotka
@stanoc @stanoc poväčšinou je za linkou priestor cca5cm. Podľa tohomako sa osadí prac.doska. Mnohokrát som v tomto priestore premiestňoval vývody. Taktiež aj kanál nebol problém.
Odpovedať
Profilova fotka
Kuchynské skrinky majú bežne vzadu zhruba 5cm medzeru. Pracovná doska má klasicky 60cm. V prípade kuchyne z IKEA nie je za skrinkami žiadny priestor a doska má 63,5cm. Dá sa použiť aj široká doska ktorá sa zreže. Tých 100mm je podla mňa hrozne moc a bude to robiť zbytočné problémy. Tie rozvody sa nedajú zasekať do tej originálnej steny? Prípadne ich dať na povrch, vtedy nezaberú viac ako 5cm a zmestia sa za klasické skrinky.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa nedaju rozvody zasekat do steny, tak ich potiahnut po stene, primurovka je uplne zbytocna. Pozor na kuchynu z IKEA, ta ma skrinky naozaj az po stenu, nie je za nimi volny priestor. Ani za umyvackou nesmie byt nic, ma hlbku 60 cm. Ak by to bol problem, potom uz len sirsiu pracovnu dosku.
Odpovedať
No kuchynu by sme chceli brat pravdepodobne z Decodomu. Pokusim sa navrhnut zasekanie do steny, pripadne uchytenie priamo na stenu. Uvidim co mi na to povedia. Tiez sa mi ta primurovka zda byt zbytocna. Nie som clovek z fachu, je to len moj laicky nazor. Jednak mi to pride ako plytvanie materialom a zbytocne to ubera z priestoru. Neviem ci tym chce developer usetrit, ci to je lacnejsie riesenie ako zasekanie do steny. Zatial som take riesenie nikde nevidel. Pochopil by som to ak by sa jednalo o zelezobetonovu stenu ale to tento pripad nieje. Ale aj v tom pripade mi uchytenie priamo na stenu pride ako lacnejsie riesenie. Akurat neviem ci pri novostavbach to neurcuje nejaka norma, ze rozvody nesmu byt len jednoducho uchytene na stene. Neviete niekto ci existuje nejaky predpis, ktory by taketo uchytenie na stenu zakazoval? Ako som spomenul som len laik a preto budem rad ak mi niekto z fachu potvrdi/vyvrati moj nazor. Dakujem.
Odpovedať
Este snad doplnim, ze drez a umyvacku chceme umiestnit na lavu stranu (vid podorys) a voda bude vedena z/do stupacky ktora bude v pravom dolnom rohu.
Odpovedať
Ahoj, pridam svoju aktualnu skusenost. Riesime prave kuchynu v novostavbe kde uz odpad a podobne bol rieseny systemom geberit v tehlovej stene. Bol to dost problem kedze sme vsetko potrebovali presunut inam ako to bolo pri vystavbe. Nakoniec sme to cele vyriesili tak, ze sme si pri planovani kuchyne dali pracovnu dosku o sirke 650, tym sme dosiahli 5cm priestor od steny a hlbka spodnych skriniek je 550 a tym padom mame 100mm od zadnej steny. Vdaka tomu sme nemuseli nic nikde sekat, vsetky potrubia pre privod, odvod, pracka, umyvacka tahali po stene. taktiez v pripade oprav alebo nejakeho problemu sa k tomu bude dat dostat a akukolvek cast opravit bez toho aby sme museli sekat zasa do stien (clovek nikdy nevie) pripadne nejaku upravu vieme takto urobit prakticky kedykolvek. Sirsia pracovna doska nam tiez vyhovuje viac ako standardna 600. Samozrjeme vsetko sa riesilo v spolupraci, stolar, vodar, elektrikar. Ale ked zoberiem navrh uprav od stavebnej spolocnosti tak je to prakticky to iste len oni tam budu naviac murovat kde to bude cele ulozene. V tom pripade ale pracovna doska max 600 aby to zasa nebolo cele extremne do priestoru alebo urobite to co u nas, date pracovnu dosku 650/skrinky 550 a mate svoji 100mm na riesenie instalacie :)
Odpovedať
@stanoc skrinky dat od steny kolko treba a kupit siroku pracovnu dosku, uzsie skrinky nepomozu, lebo umyvacka a truba su hlboke, musia tiez od steny
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?