Zdravím, pripravil som krátky článok, ktorý snáď niekomu napomôže vo výbere správnych farieb a kombinácie vhodných farieb na kuchynské dosky ;)
Ak máte nejaké pripomienky, rady, čo pridať, do textu, aby bol viacej nápomocný, budem len rád ;)
https://www.stonetec.sk/ako-spravne-k...
@maelox spytam sa trosku od veci, ale ked uz mam nahodou kamenara "na drate". Uz dlho uvazujem o tom, ze by sa mi do kuchyne zisiel kus "mramorovej" platne hlavne ku peceniu. Ja viem, ze najlepsie cela prac doska, zial na taku nemam sponzora. Dala by sa pouzit jedna velkoformatova zulova dlazdica s tym, ze by sa zo spodu niecim opatrila aby mi neskrabala terajsiu dosku a aj bola stabilnejsia? Odhadujem, ze taka dlazdica by bola aj prenasatelna. Lebo raz som mala "v ruke" taku asi 4 cm hrubu 50 x 40 velku mramorovu dosku na krajanie a teda k tomu treba pod strop namontovat demag. To nebolo riesenie pre mna.
ano, mozete, ale doporucujem aj tak pod to niečo položiť. Ak sa kameň o kameň začne "drať", môže to buď vyštiepiť kameň alebo poškrabať. Keďže by to bolo prenášateľné, dajte pod to aspoň handru ;).
áno, samozrejme, kompletná žulová kuchynská doska je asi najlepšia varianta, ale v tomto prípade môžete spraviť aj tak, jak ste vy písali.
Cukrárne si u nás bežne objednávajú dosku v rozmere cca 60x60 a hrúbka 3cm.
Ale dlaždica je samozrejme menšia samozrejme a tenšia.. Dlaždice sa robia zvyčajne formáty 60x30, 30x30x, 60x40 a 1cm hrúbka
@zita19 ano, mozete, ale doporucujem aj tak pod to niečo položiť. Ak sa kameň o kameň začne "drať", môže to buď vyštiepiť kameň alebo poškrabať. Keďže by to bolo prenášateľné, dajte pod to aspoň handru ;).
áno, samozrejme, kompletná žulová kuchynská doska je asi najlepšia varianta, ale v tomto prípade môžete spraviť aj tak, jak ste vy písali.
Cukrárne si u nás bežne objednávajú dosku v rozmere cca 60x60 a hrúbka 3cm.
Ale dlaždica je samozrejme menšia samozrejme a tenšia.. Dlaždice sa robia zvyčajne formáty 60x30, 30x30x, 60x40 a 1cm hrúbka
@maelox dakujem, takze mozem naklusat do kamenarstva a zadat poziadavku bez toho aby si tukali po cele. Podlozit som sa to chaytala nalepenym rámikom z hranolov z tvrdého dreva. A nemam kamennu dosku, to by som to tu neriesila. mam ten obycajny egger laminat.
@zita19http://storage.services.markiza.sk/va... ak sa pozriete na túto fotku, vpravo sú koláče na takej bielej tácke, a pod ňou je čierny kus kocky, to je žula rozmeru približne 60x60 na tom ostrovčeku. To sa tam dá aj prilepiť, čím vytvoríte stabilnú "tácku" na krajánie, položenie vriaceho hrnca, a iné kuchynské práce.
@zita19 tie dosky su tazke... ( podla mna na prenasanie) .Dajte si to zabudovat do dosky. Dokonca aj taka vacsia "dlazdica" je tazka podla mna.. nanosila som sa ich par paliet pred nejakym casom :DD S tym, ze pri prenasani, ak spadne, tak je s nou koniec, pri tukancoch sa obije urcite casom tiez. Ked tak iba ak nieco uplne tenulinke a dat nalepit napr. na drevenu dosku (ako ste pisali). A inak do kamenarsva mozete, nebudu si tukat po cele.. zvyknuti su :DD
@mishkabb sú ťažké áno. preto som aj písal, že formát 60x30, hrúbka 1cm..to nie je ťažký kameň ešte..
inak by som to určite riešil tak, že nasiel dobré miesto, kde to môže byť furt a prilepil, rozmer napr.: 50x50cm, čiže niečo väčšie, na čom už fakt viete aj jednoduchšie pracovať
@wolodymyr to mi tiez napadlo, ale obavam sa, ze nesadne hrybka, ak by som menila cely jeden blok nad skrinkou a vyrezat dieru a zasadit, to zas ma spara strasi. Mam jeden 60 cm kus linky, kde by slo vymenit celu dosku, len je to na takom c.h.ujovistom mieste, z jednej strany chladnicka, z druhej sporak, tam by sa blbo valkalo. Lavy laket otlceny, pravy prucmudnuty :-p mne je tazko vyhoviet, ja spekulujem jak Mara s organom :-S
@jano66 a co ty si myslis, ze som sa ja z konom zrazila? Moja kuchyna je dore tak ako je. Ked raz budem velka, a bohata budem mat kuchynu s ostrovom 2x3 metre zo zuly. Dovtedy bude stacit odrezok z nahrobneho kamena
@wolodymyr musim si to nechat prejst hlavou a tiez sa spytat uctu aky ma on na toto nazor :-S Celu pracovnu dosku zo zuly zanovito odmieta sponzorovat uz roky