Varna doska plynova verzus indukcna.

Aku odporucate varnu dosku,plynovu alebo indukcnu.Co je vyhodnejsie z pohladu spotreby energie a udrzby.
Odpovedať
Profilova fotka
@lorincpali indukcia ma ucinonst cca 90% plynova 40%, ale cena plynu je asi o 1/3 nizsia ako elektriky, cize plyn je lacnejsie varenie. co sa tyka komfortu a rychlosti regulacie tak tam jednoznacne indukcia. a udrzba asi tiez nakolko ked ti nieco na indukcii aj vykypi tak to len utres, nic sa nepripali. a hlavne moj postreh je ten na ani po 2 hodinovom vareni polievky su uchytky na hrni neni horuce a da sa s nim manipulovat aj bez chnapky alebo utierky co je podla mna super.
Odpovedať
@psychx jednoznačný súhlas, komfort aj údržba. A rozprávky o potrebe špeciálnych hrncov sú len rozprávky. Ale pozor pri výbere na panvice s teflonom, tie sú zväčša nie pre indukciu.
Odpovedať
ja budem teraz robit kuchynu a davam plynovu, ekdze je to v byte a povrch sklo, cize dizajn bude ako sklokeramicka
Odpovedať
@angel1979 a preco ides davat plyn? argumentu kedze je to v byte nerozumiem @lorincpali rozhodne indukcia
Odpovedať
je to lacnejsie, ci? myslim ten plyn a mam v praci indukcnu, ale ja si na to neviem zyvknut, aj indukcna je drahsia ako plynova
Odpovedať
@lorincpali my ideme dávať varne dosky dva horaky plyn a dva indukcia .
Odpovedať
My mame plynovy sporak ale ideme rekonstruovat kuchynu a tak ma zaujima ci je lepsia indukcia alebo plynova doska.Hlavne z pohladu spotreby a cien energii.Viem ze indukcna doska je drahsia ako plynova doska.
Odpovedať
Profilova fotka
Indukcia!!!!!
Odpovedať
@psychx plyn nie je lacnejsie varenie v porovnani s indukciou .. ked budes hladat najdes moje vypocty tu na fore. V byte je plyn drahsie varenie ako indukcia a v dome kde sa kuri plynom my vyslo varenie na plyne o 5 eur lacnejsie ako na indukcii ale pat eur za rok . Keby to bolo aj 50 eur za rok tak ma nikto neukeca na plyn. Je to na zaklade fyzickych merani nie len tak vycucnute z brucha. @lorincpali indukcia
Odpovedať
Profilova fotka
@pacho74 ja viem sa prave preto som pisla ze je lacnejsie... ale nepisala ci v byte alebo v dome tak som tam daval cenu pri dome a tam to lacnejsie vyslo. zanedbatelne ale ano. my by sme tiez nemenili. zatial varime len chvilu na indukcii ale zatial len + a maximalna spokojnost.
Odpovedať
Ked som byvala u nasich tak som varila na plynovom sporaku. Teraz v dome varim na keramickej doske (indukcia) a mozem povedat ze som si rychlo zvykla... Myty o tom ze ked ti nieco vykypi, tak ze ti to z nej vytecie su prekonane - zatial sa mi vsetko udrzalo na tej tej doske (okolo mam asi 1-2mm vyvyseninu). A ocenis ju hlavne ked ti vykypi mlieko alebo polievka ci zemiaky :) Ked vychladne, tak iba utries, pripadne das prostriedok aby pripalenina sa rozpustila a zoskrabnes skrabkou :) A ak ti mozem poradit, pri kazdej varnej doske ci plynovej ci elektrickej si davaj pozor na gombiky - mali by byt jednoduche, hlavne sa pozri ci sa ti budu dat dobre cistit. Ani o 1 mm zapustene hodinky nie su najlepsia volba. Najlepsie hladke linie - zistis pri umyvani :D
Odpovedať
@uzlinka4 sisi ista ze to je indukcia ? Ja som na svojej indukcii este skrabku pouzit nemusel a nikdy som ani necakal na vyhcladnutie . V podstate ked nieco vykypi tak utriem okamzite a varim dalej alebo davam papierove obrusky pod hrniec hlavne ked robim s olejom ktory prska.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pacho74 Chcela by som sa este spytat ci po dovareni je doska dlho tepla.
Odpovedať
@luck4 indukcna doska potrebuje 400V pripojku, vo vacsine bytov taka moznost nie je...
Odpovedať
My byvame v dome takze s tym problem nebude, aj tak sa bude robit novy rozvod elektriny.
Odpovedať
@lorincpali velmi kratko a ani po dovareni nie je taka horuca ako obycajna sklokeramika @paloleky nie je to sice uplne idealne ale da sa fungovat aj na 220V
Odpovedať
@paloleky Mám ju na 230 V už skoro 3 roky :) Nie je s tým žiadny problém, zapájal to rovno elektrikár od dodávateľa indukčnej dosky a aj všetko v záručnej knižke orazil (ako odbornú montáž) Takže skorej hlúposť :) BTW: Ak v byte nevykuruješ vlastným plynovým kotlom, tak je varenie na plyne naozaj drahšie. Nakoľko okrem spotreby musíš platiť mesačný poplatok za odberné miesto ... PS: Ja už jedine indukciu a nič iné ! :) Je perfektná nemôžem si ju vynachváliť ...
Odpovedať
@lubk0 uplna hlupost to nie je. Zapojit sa to sice da, ale aby mohla bezat na plny vykon, musi sa pri 230 pouzit silnejsi istic a kabel s hrubsim prierezom, inak nedokazes vyuzit plny vykon dosky, pripadne ti moze vyhadzovat istic. Ako napisal pacho74, da sa to, ale nie je to uplne idealne.
Odpovedať
Tak ja osobne neviem. Zapájal som to v novostavbe, kde bola 380 V zásuvka pripravená. Priamo "montér" kuchyne mi 380 V zásuvku rozdelil na 2x 230 V = z jednej vetvy zapojil indukčnú dosku a z druhej elektrickú rúru. Zapojenie som testoval, na indukčnej doske som zapoj všetky varné zóny na plný výkon (2 zóny majú aj booster) plus trúbu sme nechali zapnutú na 250 stupnov so zapnutým ventilátorom. Skúšal som to po dobu len asi cca 10 min ale všetko fungovalo ako má, žiadny istič nevyhodilo ... Takže nechcem sa hádať, no s týmto problém nemám. Na druhej strane, bol to len záťažový test, v praxi mávam zapnuté max 2 varné zóny a pár krát v živote sa mi stalo, že boli zapnuté 3 ... Aj to ich nemám vypeckované na plno, ale keď niečo varím / vysmážam alebo čokolvek, som niekde okolo 6 stupna :) Takže tak :)
Odpovedať
@lubk0 je dost mozne ze to mas zapojene tak ako to ma byt :) 400V ma 3 fazy a vacsinou sa to zapaja tak ze dve fazy na dosku a jedna na ruru... ja mam nachystany 400V len na dosku, takze 1 faza sa nebude zapajat, ale v tvojom pripade nevidim dovod, aby zapojil len jednu fazu na dosku a druhu nezapojil... ale nie som elektrikar, takze predpokladam ze vedel co robi :)
Odpovedať
No on mi proste povedal, že z toho urobil 2x 230 V :D Tak len prekladám. Reálne som to samozrejme nevidel a rozoberať linku kvôli tomu nebudem :) V každom prípade naozaj je podla mňa nereálne, že niekedy v živote budeš potrebovať variť na 4 varných zónach naraz s tým, že všetky budú vypeckované na plný výkon ... :)
Odpovedať
@lubk0 Aku mas dosku s akym vykonom ? Podla mna ti tie tri fazy z 380V rozdelil tak ze dve dal na indukciu a jednu na ruru. ALe aj ked dal len jednu tak na 380V mas kapanek silnejsi istic. 250 Amper myslim . Na obycajnych 220V v byte indukcia nepojde na plny vykon.
Odpovedať
Ja som nechcela vediet ci ma byt napojena na 230alebo 400V.Chcela som len vediet aka je spotreba energie a udrzba .
Odpovedať
@lorincpali udrzba je taka ze dovaris utries vlhkou handrou a ked chces mozes niecim prelestit. Varit mozes aj tak ze si das papeirovy obrusok pod hniec a tym padom na doske nic nembude. K spotrebe .... sme 4 clena rodina z toho dve deti . pocitac TV bezi celkom casto varis a kazdy treti den a zohrieva casto pocas dna kedze deti su este velmi male. V lete este bezi klimatizacia. Ucty za elektriku platim 35 eur mesacne a nidky so este nedoplacal. ;-) Skusim najst presne tie spotreby ktore som tu uverejnoval len si musim najst cas.
Odpovedať
@pacho74 250Amp istic? preklep asi nie? urcite nie na to mozes zavesit 55KW, a priemer vodica by tiez musel byt podstatne vacsi. Ja mam Hlavny istic na plote 3x25A, v dome 3x20A, a mam indukcny panel zapojeny 2x230V na 2x10A istic, dalej mam ruru, mikrovlnku, pracku, umyvacku riadu, cely dom je komplet vyhrievany elektrikou a tych 3x20A staci tomu ver. A istic mi nevyhodilo ani raz.
Odpovedať
@lorincpali psychx ti to napisal vystizne a presne ako prvy
Odpovedať
@jano2007 ano preklep :-D Ano ty to mas spravne . Ja mam tiez indukciu zapojenu na 2x 230V a tretia faza je zaizolovana . Ja mam istic 3x16 teraz som sa bol pozriet. a na vstupe mam 25 A
Odpovedať
no to je ok, ja mam len 3 varne zony vedla seba, 4 som nechcel, tak 2x10A staci
Odpovedať
@angel1979 @dada200 mozete prosim poslat link na tie indukcne co ste si vybrali? vdaka
Odpovedať
@pami2 ja som si vybrala plynovu a pri nej aj ostanem, kedze sa trosku riadim aj feng suej, tak by mal byt zachovany zivy ohen v kuchyni ako elektrina ;)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?