Umývačka riadu a prívod vody

Profilova fotka
chcem sa spytať jednu vec, idem kuovat umývacku riadu asi (Electrolux ESF46015XR), a chcel by som ju napojit aj na teplú vodu , už mám pripravený prívod vody, na nete som nasiel, že je to možne, no v obchode o tom nic nevedeli že by sa nejaké umývačky napájali aj na teplu volu, kvoli uspore el. energie...vie mi v tomto niekto poradiť??? ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@krpet a co chces poradit??? toto vychadza na zaklade toho, ze ta umyvacka riad umyva pri nejakej teplote... trebars 50stupnov.... no a je rozdiel (najma v zime) ci jej pustis rovno teplu vodu (ak bude teplejsia, riadom to vadit nebude, pri pracke a citlivom pradle su daleko horsie nasledky :-p ) alebo jej pustis studenu (u nas v zime skor ladovu poriadne) a ta umyvacka si vodu bude zohrievat samotna.... to moc ekonomicky sposob teda nie je :-D ALE - treba tu zvazit dve rozne veci - za aku sumu ty vies si tu teplu vodu kupit... cize je ine ak si v rodinnom dome a mas vlastne kurenie ktore je ekonomicke, a je ine ak si v panelaku, ktory odobera teplo z teplarne a nedajboze teplo na ohrev vody sa rata pomerovo rozratanim k celkovej spotrebe plynu, pretoze zakon to umoznuje :-| - ak si v panelaku, pockaj si na rocne vyuctovanie a tam tuto info zistis, a podla toho sa zariad.... ja tiez teraz budem riesit aj teply privod pre umyvacku, no az de facto o rok sa rozhodnem, ci ju necham zapojenu na studenu ako doteraz alebo prehodim na teplu (akurat to rekonstruujeme). ak mas solarny ohrev vody, tak uspora v lete je viac ako znacna aj tu ;-)
Odpovedať
Neviem ako je riesene pri teplej vode do mycky makcenie tej vody, tepla voda v zasobniku so solou ti sol komplet rozpusti.
Odpovedať
Profilova fotka
chcem poradit jedno, môžem k umývačke pripojiť aj teplu vodu?????????? tú mám lacnú a tým pádom by som ušanoval elektricku energiu....má niekto k umývacke rpipojenú aj len teplú vodu?????????? x-)
Odpovedať
@krpet mozes, su mycky aj na teplu vodu.
Odpovedať
ale vyrobcovia to neodporucaku, viac znecisteny riad ti to dobre neumyje, voda ma byt max. 60st tepla. ESL 46010 a 63010 - elektrolux su aj na teplu vodu.
Odpovedať
Ja uz mám druhý krát umyvacka napojenú na teplú vodu prvá bola whirpool mala som ju 8 rokov ale kedže som menila kuchynsku linku dala som ju mame a v pohode funguje ďalej teraz mám Siemens tiez napojenú na teplú vodu zo solára a v pohode urcite tam je úspora kedže u nás ide umyvacka raz za den a takto využijem kapacitu solára :-)
Odpovedať
Profilova fotka
46010 je predchodca 46015 Electrolux, takze mozem napojit, lebo j jednom navode je ze sa da a v dalsom, ze nedá...tak som si to chcel overiť :-) ďakujem napojím a uvidím, keď kúpim.... :-o
Odpovedať
Samozrejme, ze sa da napojit na teplu vodu, ale musi to umoznovat model pracky, resp . umyvacky. T.j. musi mat dva vyvody, jeden na teplu, druhy na studenu vodu. Over si to v navodee, ktory najdes napr. aj na nete. Isto viem, ze napr. vsetky pracky aj umyvacky Miele umoznuju pripojenie na teplu vodu a tym sa skracuje aj cas programu, nemusi uz ohrievat vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
irise, nie je to tak, ze do umyvacky ide len jedna prívodna hadica ta sa napojí bud na teplú, alebo na studenú vodu 46010 umývacka je aj na teplu aj na studenu vodu a má privodnu len jednu hadicu, preto som urobil redukciu na vstup s prepinanim na teplu, alebo na studenu vodu ktora sa napoji na jednu hadicu od umvacky...myslim, ze ziadna umyvacka nemá prívod dve hadice ;-)
Odpovedať
moja elektroluxka mala v navode ze nieje urcena na privod teplej vody, ale to uz je par rokov, odvtedy sa to mozno pomenilo. Ale kedze niektore maju v navode moznost teplej vody ine nie asi to jedno nieje.
Odpovedať
Profilova fotka
to sú asi len niektoré vyčlenené tipy, len som si to chcel utvrdiť, aby som nespravil nejakú somarinu :-)
Odpovedať
skus si poslat dotaz priamo do elektroluxu. mrkala som teraz navod na moju novu mycku zn.TEKA, doporucuju privod studenej vody,ale da sa aj na teplu a zas poznamka max. 60st.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Specialne som isla pozriet na tie hadice a odtiahla som umyvacku, pracka ma dve hadice, jedna tepla, jedna studena. Umyvacka ma jednu, ale je aj na teplu vodu. Neskor sa pozriem aj do navodu, ako to je s tymi hadicami. Ale ak ma len jednu, tak preto u atlasky pisu ze max na 60 st, lebo napr. jemny porcelan, sklo alebo plast by sa mohol poskodit pri vysokej teplote. Ako to chces urobit s tou redukciou?
Odpovedať
pracky plakaju pri studenej vode,preto maju 2 hadice.
Odpovedať
Napriklad ale hodvab ani vlnu by si pri horucej vode prat nemohla, preto je este aj studena a ohreje si ju napr. na 30, 40, 50. Z teplej hadice berie iba na vyvarku-95 , alebo 60, 75 stupnov.
Odpovedať
Tak s tou jednou hadicou umyvacky je tak, ze napojis na teplu vodu a ono si to zoberie a bud hned umyva, ak je program 60 a viac stupnov, alebo pocka, kym trochu ochladne, kedze meria teplotu vody. a az potom umyva. Tiez ako pisala atlaska, ta voda moze byt max. 60 st . Takze nejaky cas cakania na ohrev vody sa usetri, aj ak mas nocny prud a voda v bojleri je nim ohriata , pripadne voda zo solara. Pri tej prilezitosti sa chcem opytat, aka je voda ohriata zo solara, alebo sa to do zasobnika mixuje na pozadovanu teplotu?
Odpovedať
Profilova fotka
tak je rozhodnuté elektrolux 46015, informoval som sa aj u výrobcu a možno ju napojiť aj na teplú vodu, čím ušanujem na ohreve vody, bývam v paneláku a meral som teplotu teplej vody a mala 49 stupňov, takže myslím, že viac ako 60 stupňová voda tu neprúdi x-)
Odpovedať
@krpet a to sa ti oplati v panelaku je TUV draha,ci sa mylim? Pri UMR napojenej na TUV usetris cca 50% nakladov na el.energiu.
Odpovedať
Ved on ju moze, ale nemusi napojit na teplu vodu. Napokon, si to moze aj vyskusat, ako je to lacnejsie hned v praxi.
Odpovedať
Krpet ako si dal tu redukciu, prezradis? Nejaku specialnu? Ono je to prakticke,kebyze nejde tepla voda, prepnes na studenu a nepremontovavas hadice a podobne....
Odpovedať
@irise ale ide ju tam napojit, tak chcem vediet ci robil nejake prepocty co sa tyka tejto vyhody v panelaku, mozno maju solarne panely na streche alebo svoju sukromnu kotolnu.
Odpovedať
@krpet Každopádne si predraďte na prívod do umývačky termostatický zmiešavací ventil, ktorý zabezpečí max. teplotu napúšťanej vody. Teda, v prípade, že sa Vám to oplatí. Kuk do faktúry, koľko u vás stojí TUV - prepočítať na cenu za kWh a do ďalšej faktúry cenu 1 kWh elektriny.
Odpovedať
blacksr, mas to tak urobene? Lebo to je dost miesta, termostaticky ventil, este redukcia na dva privody, neviem si to predstavit a prave spekulujem nad tym, ako napojit svoju umyvacku na teplu vodu, lebo mi ventil uplne vlozili do muru, treba to teraz az sekat ak by som chcela pripojit hadicu na teplu vodu...
Odpovedať
Profilova fotka
atlaska, mám prepočítané, TUV je u mna lacnejsia ako el. energia :-) irise, rozvod vody sa dá jednoducho urobit, treba kupit ventilky a šrobenia a zlozit, mechanik-zamocník to zvladne a potom uz mozes otvorit vodu, aku potrebuješ, poprípade zmiesat aj teplú aj studenú vodu x-)
Odpovedať
@irise Okolo sifónu a prívodu vody je miesta dosť aj pre termost. ventil. Vašu situáciu si neviem predstaviť, uznávam, že s miestom môžete mať problém.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?